Operaţiunea Torryburn: 12 arestați și 89 de ani închisoare pentru trafic de românce în Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 15 iunie 2014

inchisoare

O grupare criminalǎ organizată, care trafica spre Marea Britanie fete şi femei din România ȋn scopuri de prostituţie forţatǎ, a fost anihilatǎ, iar cei mai importanţi membri ai acesteia au primit cumulat pedepse cu ȋnchisoarea totalizând 89 de ani. Condamnările au fost rezultatul investigaţiei echipei comune de anchetă constituită din reprezentaţi ai  structurilor de combatere a criminalităţii organizate din România şi cei ai Poliţiei Metropolitane, informează Ambasada României la Londra într-un comunicat de presă transmis în 13 iunie.

În urma operaţiunii au fost confiscate bunuri ȋn valoare de peste douǎ sute de mii de lire sterline, provenite din comiterea de infracţiuni.

 

Prostituție „mascată”

Doisprezece membri ai grupării infracționale care traficau tinere obligându-le să se prostitueze în Marea Britanie au fost condamnați la începutul acestei luni de un tribunal din România, urmare a unei investigații care a durat mai mult de doi ani.

Cele mai multe dintre victime erau „recrutate” ȋn România, promiţându-li-se locuri de muncǎ legale ȋn Marea Britanie, cum ar fi posturi de ȋngrijitoare sau secretare, conform comunicatului de presă  al Ambasadei. Acestea erau informate la sosirea ȋn Marea Britanie cǎ, de fapt, locurile de muncă promise nu există și că trebuie să achite cheltuielile pentru transportul lor cu avionul. Apoi, traficanţii le luau documentele de identitate, le amenințau și le forțau sǎ lucreze ca prostituate pentru a-şi plǎti „datoria”. Fetele locuiau la diferite adrese din Newham (estul Londrei) şi lucrau ȋn bordeluri din aceeași zonă de est a capitalei britanice.

Investigațiile au mai scos la iveală că victimele erau trimise cu avionul ȋn Marea Britanie direct din România. Astfel, s-a făcut legǎtura ȋntre rezervǎrile biletelor de avion şi gruparea criminalǎ organizatǎ, mai reiese din comunicatul Ambasadei. Peste 115 rezervǎri au fosti dentificate, iar investigatorii au aflat numele unor femei traficate.

Informaţiile privind activitatea reţelei au fost transmise de structurile de combatere a criminalitǎţii organizate din România, Departamentului pentru trafic de persoane şi prostituţie din cadrul Poliţiei Metropolitane (SCD9).

Ulterior, două dintre victime au fost localizate pe teritoriul Marii Britanii. Acestea au dat declaraţii polițiștilor, confirmând faptul cǎ au fost exploatate sexual de cǎtre membrii grupǎrii criminale organizate.

 

Colaborare între polițiștii români și britanici

O echipǎ comunǎ de anchetǎ formatǎ din ofiţeri SCD9 şi ofiţeri din cadrul Departamentului pentru combaterea crimei organizate din România (SCCO Gorj) a fost instituitǎ în iulie 2012, cu ajutorul agenției Eurojust de la Haga, care funcționează în cadrul Uniunii Europene. A fost prima datǎ când reprezentanţi ai autoritǎţilor din România şi cei ai Departamentului pentru trafic de persoane şi prostituţie SCD9 au colaborat în cadrul unei anchete, precizează comunicatul Ambasadei. „Acest cadru a permis ca informaţiile deţinute privind  activitatea  grupǎrii  criminale sǎ fie analizate și valorificate reciproc”, mai menționează textul comunicatului.

O acțiune de amploare a fost declanșată marţi, 5 martie 2013, simultan ȋn România şi ȋn Marea Britanie, având ca rezultat arestarea a 10 persoane, pe teritoriul românesc. Acestea au rǎmas ȋn custodia organelor de poliţie, fiind ulterior puse sub ȋnvinuire pentru trafic de persoane adulte şi minori (una dintre victime avea doar 16 ani când a fost adusǎ ȋn Marea Britanie). Persoanele reținute au mai fost acuzate şi pentru constituirea de grup infracţional organizat şi spǎlare de bani.

Alte douǎ persoane cǎutate de autoritǎţile române au fost arestate ulterior de cǎtre ofiteţii din cadrul SCD9, în baza unor mandate de arestare europene, dupǎ ce s-au luat mǎsuri ca persoanelor respective sǎ nu li se permitǎ sǎ plece de pe teritoriul Marii Britanii.

Liderul  grupǎrii criminale organizate  – Constantin Doicaru, ȋn vârstǎ de 34 de ani – achiziţionase un club ȋn România pe care ȋl folosea pentru a recruta femei vulnerabile. De asemenea, Constantin Doicaru conducea un BMW X6 nou ȋn timp ce ceilalţi membri ai grupǎrii aveau maşini Audi şi VW, deşi ȋn mod oficial erau şomeri.

Toate vehiculele au fost confiscate de autoritǎţile române, fiind considerate bunuri achiziţionate cu bani proveniţi din traficul de persoane.

 

Lista condamnaților

Miercuri, 2 aprile 2014, trei dintre suspecţii reținuți de polițiștii români sau britanici sub acuzațiile de trafic de persoane, constituire de grup infracțional și spălare de bani au pledat vinovaţi în 2 aprilie 2014, în cadrul procesului juridic intentat împotriva lor. Celelalte nouă persoane  au fost condamnate ȋn România, marţi, 3 iunie 2014.

Numele celor condamnați și pedepsele acestora sunt dezvăluite în comunicatul de presă transmis în 13 iunie de Ambasada României la Londra. Acestea sunt:

 • Constantin Marius Doicaru, 34 de ani – 13 ani ȋnchisoare
 • Grigore-Alin Gornoava, 33 de ani – 10 ani ȋnchisoare
 • Dumitru Danaiata, 30 de ani – 9 ani ȋnchisoare
 • Dumitru Diaconescu, 25 de ani la data pronunţǎrii sentinţei – 7 ani ȋnchisoare
 • Silviu Mihu, 23 de ani – 7 ani ȋnchisoare
 • Florian Muru, 24 de ani – 7 ani ȋnchisoare
 • Adelina Ardeleanu, 22 de ani – 7 ani ȋnchisoare
 • Ana-Maria Dinca, 28 de ani – 7 ani ȋnchisoare
 • Diana Chiriţoiu, 30 de ani – 7 ani ȋnchisoare
 • Bogdan-Ionuţ Bǎltǎţoiu, 27 de ani – 6 ani ȋnchisoare
 • Irina Doicaru, 26 de ani – 5 ani ȋnchisoare
 • Ilona Ana-Maria Şchipoiu, 21 de ani – 4 ani ȋnchisoare

Decizia instanţei nu este definitivǎ, ea putând fi apelatǎ.

Pe parcursul acestei investigaţii au fost confiscate bunuri ȋn valoare de peste douǎ sute de mii de lire sterline prin intermediul tribunalelor din România.

 

Poliția fără frontiere

„Colaborarea dintre cele două departamente a fost un succes şi a culminat cu dezmembrarea totalǎ a unei grupǎri criminale organizate care acţiona pe teritoriul a două state ale Uniunii Europene şi care exploata femei vulnerabile pentru a obţine beneficii financiare. Sentinţele reflectǎ severitatea infracţiunilor comise de cǎtre membrii acestei organizaţii”, a declarat detectivul Kieran Backhouse din cadrul Poliţiei Metropolitane.

„Poliţia Metropolitanǎ pune la dispoziţia victimelor şi a persoanelor care deţin informaţii referitoare la traficul de persoane un numǎr de telefon care poate fi apelat gratuit. Acest caz constituie un exemplu pentru modul ȋn care putem sǎ ajutǎm persoanele care sunt forţate sǎ comitǎ genul acesta de infracţiuni. Este posibil ca persoanele respective sǎ creadǎ cǎ sunt ȋntr-o situaţie disperatǎ şi fǎrǎ rezolvare, dar noi lucrǎm fǎrǎ ȋncetare şi colaborǎm cu autoritǎţile pentru a stopa traficul de persoane şi prostituţia forţatǎ aici şi dincolo de graniţele ţǎrii noastre”, a mai spus polițistul britanic.

„Operaţiunea Torryburn şi rezultatele ȋnregistrate demonstreazǎ determinarea autoritǎţilor române de a urmări şi investiga orice infracţiune care are ca victime sau autori cetǎţeni români, inclusiv a celor comise dincolo de frontierele teritoriale ale României. Condamnǎrile obţinute indicǎ eficienţa agenţiilor de aplicare a legii din România ȋn abordarea fenomenului traficului de persoane, ȋn parteneriat cu autoritǎţile altor state UE, precum şi utilitatea folosirii cadrului european ȋn materie de invesigaţii comune ȋn combaterea criminalitǎţii. Avem toleranţă zero faţǎ de orice tip de infracţiuni”, a subliniat Ambasadorul României la Londra, Dr Ion Jinga.

————————————–

Sesizați autoritățile cu privire la traficul de persoane!

 

Oricine dorește să raporteze informații privind traficul de persoane autorităților din Marea Britanie poate apela gratuit numărul de telefon 0800 783 2589.

Ȋn România, sesizǎrile unor fapte de trafic de ființe umane pot fi transmise la telefon 0800 800 678 apelabil gratuit sau 0040 213 133 100 apelabil din străinătate, precum și la orice unitate de poliție.

————————————–

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

2 pareri la “Operaţiunea Torryburn: 12 arestați și 89 de ani închisoare pentru trafic de românce în Marea Britanie”

 1. Grigore Muru Spune:

  Inc MF, condamnat la 5 ani închisoare, nu a fost la Londra, nu a obţinut nici o liră din cele “peste 1,5 milioane lire sterline” câştigate “din activităţi de proxenetism”, nu s-a demonstrat intenţia săvârşirii faptelor, el s-a îmbolnăvit în octombrie 2013 în penitenciarul Craiova fapt care a condus la internarea sa în penitenciarul spital Jilava, de unde nu a fost adus la două termene, judecata desfăşurându-se în lipsă, contrar prevederilor legale, familiei i s-a refuzat eliberarea unor documente medicale, instanţa de la Gorj a susţinut până la ultima încheiere de şedinţă că a fost vorba de o simulare. Şi mai are de plătit 12400 lei “cheltuieli de urmărire penală”, 2630 lire sterline trimise pe numele său de un necunoscut, pentru el, din Londra, bani pe care adevăratul destinatar a recunoscut că i-a primit imediat , 5000 lei daune morale pentru o parte vătămată căreia îi împrumutase 1000 lei, care descrie cu exactitate locul pe care MF l-a avut în avionul de Londra în care de fapt el nu s-a aflat…

 2. Grigore Muru Spune:

  Sa intelegem ca MF, desi nevinovat pentru faptele din articol plateste pentru ca v-ar fi agresat pe Dvs desi n-ati depus plangere. As fi fericit sa ma contactati si sa-mi dati detalii. Desigur daca existati.

Spune-ti si tu parerea!