Opinie: „Brexit-Mexit”

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 26 iunie 2016

uk_vote count

Uneori, când lucrurile merg într-o direcţie, ceva îţi spune că nu e cale de întoarcere în niciun chip. La fel şi cu românii. Am intrat în UK şi gata. Nu mai ştim drumul înapoi.

Să ne-amintim că am pătruns în Marea Britanie şi când singurul statut la care puteam spera era cel de imigranţi ilegali.

Iar acum, ce să mai zicem? Greu de crezut că vor putea să scoată din UK, de pe o zi pe alta, sute de mii de suflete, milioane de suflete, dacă vorbim de toţi ceilalţi comunitari din Marea Britanie. Nu vor fi proteste pe lângă Downing Street? Nu vor fi marile afaceri britanice nemulţumite de pierderea mâinii de lucru absolut cruciale pentru existenţa lor?

Nu, nu se vor putea dispensa de noi. Mai ales că nici noi n-am pleca. Iar apoi, dacă totuşi ar face-o şi pe asta, să ne refuze orice drept de muncă şi să oblige o parte dintre români să părăsească Marea Britanie, până la acel moment vor fi zeci de mii de români în UK deja cetăţeni britanici sau rezidenţi permanenţi. Ei nu vor pleca nicăieri; în schimb, vor reprezenta o forţă şi vor trage după ei, din aproape în aproape, o grămadă de alţi români. Prin reîntregiri de familii şi toate celelalte variante la îndemâna rezidenţilor cu drepturi din Marea Britanie. Iar, în timp, comunitatea de români ar fi tot mai puternică.

Există viaţă şi după Brexit. După un moment de criză, lucrurile au darul să se rearanjeze şi să se aşeze acolo unde convine majorităţii.

Dar, Brexit-Mexit! Nu va fi niciun Brexit. Motivul este simplu. Cei în mâna cărora stă cu adevărat puterea atât în UK, cât şi pe plan european şi global, nu vor un Brexit. Cel puţin, nu unul total. Poate, să zicem, unul parţial, diluat, tuns, ras, tocit, topit, evaporat. Un Brexit-Mexit.

Deci, românilor, haideţi să nu ne plângem soarta! Şi să spunem tare, la unison: „Noi nu plecăm din UK!”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!