Opiniile unei studente românce din UK

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 4 mai 2016

uk-alexandra-bulat-studenta-sociologie-cambridge

Cum sunt percepuţi românii în Anglia? Ce scriu tabloidele britanice despre noi? Ce zic românii din UK? Despre aceste lucruri a vorbit pentru adevarul.ro studenta Alexandra Bulat, de 21 de ani, care studiază masteratul în sociologie la Cambridge.

Alexandra Bulat, din Iaşi, nu este „nouă” în UK, citim pe adevarul.ro. La trei ani a făcut grădiniţa în Anglia, pe o perioadă de şapte luni, după care s-a întors cu familia în ţară, de unde avea să revină abia în clasa a XI-a, când s-a reintegrat în sistemul educaţional britanic. A terminat facultatea la Universitatea din Sussex, iar acum urmează cursurile unui masterat la Cambridge.

Subiectul lucrării de licenţă a fost felul în care sunt văzuţi românii în presa britanică, Alexandra analizând atât materialele jurnalistice despre români cât şi reacţiile românilor la acestea.

Astfel, Alexandra a constatat că românii sunt deranjaţi de felul în care sunt prezentaţi în mulţimea de poveşti negative, care apar cu precădere în tabloidele britanice. Iar, dacă vorbeşti de presa mai cu pretenţii, ca de exemplu, The Guardian sau The Telegraph:

—————————————

„Nu prea ai surse din România, se vorbeşte despre români, dar din punctul de vedere al britanicilor, al politicienilor de aici. Pentru anumite ziare, au mai vorbit ambasadorul României sau un doctor din România, dar au fost luate foarte puţine poziţii ale reprezentanţilor români.”

Alexandra Bulat, declarație pentru Adevărul

—————————————

Alexandra vorbeşte de extremele, uneori absurde, pe care le adoptă o parte a presei britanice când vine vorba de români.

—————————————

„De exemplu, au fost poveşti în Daily Mail că 29 de milioane de români şi bulgari s-ar pregăti să vină (n.r. în UK), cu toate că asta ar fi populaţia totală a celor două ţări, deci toţi s-ar pregăti să vină, ceea ce a panicat britanicii.”

—————————————

Iar părerile britanicilor cu privire la români sunt împărţite. Unii citesc presa britanică printre rânduri, iar alţii o iau de bună. „Depinde de nivelul de educaţie al oamenilor cu care interacţionezi”, explică Alexandra.

—————————————

„Când am fost într-un orăşel mai mic din Anglia, într-un băruleţ, britanicii din clasa mai de jos, fără liceu, m-au numit «ţigancă», mi-au zis că de ce vin aici să le fur job-urile şi bărbaţii. (…) Românii sunt asimilaţi romilor şi cerşetorilor.”

—————————————

Dar nu poţi generaliza, subliniază tânăra studentă, fiind şi britanici fără studii care se comportă corect faţă de români, după cum sunt şi români de origine romă care studiază la universităţile britanice.

În cadrul masteratului, Alexandra continuă să studieze pe subiectul românilor din UK. Chiar a intervievat, spune aceasta, în jur de 40 de români, pentru a afla despre experienţele lor negative din UK, când s-au lovit de sistemul social de aici, de piaţa de muncă, de discriminare sau pentru a afla care este atitudinea lor despre alţi imigranţi sau faţă de britanici. Alexandra se arată surprinsă că românii din UK consideră că poziţia lor în UK este superioară faţă de cea a sirienilor, pentru că noi suntem creştini, iar Anglia e o ţără creştină, şi suntem de asemenea europeni; imigranţii sirieni, în schimb, „vin să ne distrugă, să ne pună bombe”. Aceeaşi atitudine se regăseşte şi la români cu studii superioare, continuă Alexandra, studenta considerând că astfel de stereotipuri generalizate în cadrul comunităţii de români sunt posibile datorită lipsei românilor de interacţionare cu oameni din alte ţări.

Potrivit adevarul.ro, Alexandra Bulat intenţionează să-şi aprofundeze studiile despre românii din UK în cadrul unui doctorat la o universitate britanică.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

O parere la “Opiniile unei studente românce din UK”

  1. bogdan stanciu Spune:

    IN PRIMUL RAND BRITANICII SUNT OAMENI SLAB PREGATITI.EI IAU DE BUNA CE SCRIU TABLOIDELE DE AICI DIN UK.DACA S-AR GANDI PUTIN SI-AR DA SEAMA CA NU ESTE ASA CUM GANDESC EI DESPRE NOI.ORICUM EI SUNT RASISTI CEI MAI MULTI DINTRE EI.CU TOATE CA RASISMUL AICI IN UK SE PEDEPSESTE ASPRU DE LEGE.PT NOI CA CETATENI ROMANI NE TREBUIE MAI DEGRABA O LEGE CARE SA NE APERE IMPOTRIVA ACUZATIILOR CA SUNTEM TIGANI,CERSETORI SAU IN ALT FEL SI ATUNCI POATE CA ISI VOR SCHIMBA ATITUDINEA FATA DE NOI CA POPOR.

Spune-ti si tu parerea!