Oportunitate: TVA-ul și self-employment-ul fac pereche bună

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 8 octombrie 2015

uk_TVA_VAT Flat Rate Scheme

O schemă de plată a TVA-ului practicată în Marea Britanie poate aduce avantaje financiare afacerilor mici, care au o cifră de afaceri de până la 150.000 de lire sterline. Această schemă este deschisă și persoanelor fizice autorizate („self-employed”) și este mai avantajoasă pentru unele domenii. Printre cei care se pot bucura de niște bani în plus sunt și constructorii, după cum ne spune un tâmplar român.

Programul „VAT Flat Rate Scheme” (FRS) se referă la colectarea TVA-ului de către stat în regim forfetar, adică procentul de TVA pe care o companie îl plătește la fisc (HM Revenue and Customs, HMRC) este fixat în prealabil, fără a mai fi nevoie de o contabilitate exactă în ceea ce privește TVA-ul la vânzări și cumpărări. Această schemă guvernamentală a fost introdusă în 2002 și este disponibilă afacerilor mici, incluzând persoanele care lucrează independent. Prin metoda clasică, o afacere plătește TVA pe diferența între vânzări și cheltuieli, dar pentru simplificarea contabilității, guvernul a introdus opțiunea de a plăti un procent fix de TVA, mai mic decât rata de 20% pe care o afacere plătitoare de TVA o taxează clienților.

Avantajele acestui program sunt multiple. Micile companii și persoanele fizice autorizate vor cheltui mai puțin timp și mai puține resurse pentru contabilitate și vor scăpa de amenzi pentru eventualele greșeli la calcule, dat fiind că acestea sunt reduse la o singură calculație. Pe deasupra, cei înregistrați în această schemă nu mai sunt nevoiți să țină o evidență exactă a TVA-ului taxat pentru fiecare vânzare și plătit la fiecare cheltuială. Este, însă, nevoie ca suma taxată ca TVA clienților să apară pe fiecare factură.

Dar partea cea mai importantă este că se pot economisi bani. La un venit anual taxat clienților de 60.000 de lire, se pot salva,  după cum vedeți în caseta alăturată, minimum 550 de lire. Procentul fix de 14,5% este cel mai mare dintre cele stabilite de guvern. Procentul depinde de domeniul de activitate, unele domenii bucurându-se de procente de 4% sau 9% ca rată fixă pentru TVA. În plus, cei proaspăt înregistrați beneficiază de o reducere de 1% la rata fixă, timp de un an. „Unele domenii sunt încadrate la un procent mai mic, pentru că au cheltuieli mai mari. Când faci declarația de TVA nu mai contează cât TVA ai colectat, ci doar câți bani ai încasat în total”, ne spune Ioan Scutaru, contabil.

—————————————

Calcul TVA

 

Calcul TVA Standard

Vânzări = £50,000

TVA 20% = £10,000

Facturat total = £60,000

TVA recuperat prin cheltuieli = £750

Total de plată la HMRC = £9,250

 

Calcul TVA cu „Flat Rate Scheme” – domeniul construcții (muncă fizică)

Vânzări = £50,000

TVA 20% = £10,000

Facturat total = £60,000

Total de plată la HMRC la 14,5% din facturi = £8,700

 

Calcul TVA cu „Flat Rate Scheme” – domeniul construcții (muncă + materiale)

Vânzări = £50,000

TVA 20% = £10,000

Facturat total = £60,000

Total de plată la HMRC la 9,5% din facturi = £5,700

—————————————

 

Bani în plus pentru constructori

În principiu, această schemă este benefică contractorilor, dar se poate folosi cu succes și de către sub-contractori, cum sunt de exemplu constructorii self-employed. Florin P., un român care lucrează ca și tâmplar, ne-a informat că agenția cu care lucrează i-a propus să intre în acest program pentru a câștiga un ban în plus.

—————————————

„Mi-au zis că dacă vreau, mă vor înscrie ei pentru TVA și se vor ocupa de contabilitatea necesară, pentru o taxă evident, dar mi-au spus că pot câștiga cu până la 20% în plus. Și dacă procentul e mai mic, dar tot mi se rentează.”

Florin P.

—————————————

În domeniul construcțiilor, procentul fix este stabilit pentru două categorii. Rata fixă de 14.5% se aplică proiectelor care nu implică multe cheltuieli, cele axate mai mult pe munca fizică. Dacă munca implică achiziționarea de materiale în valoare de mai mult de 10% din suma facturată la client, atunci TVA-ul va trebui plătit către stat la un procent de doar 9,5%. Pentru cei care practică meserii unde sunt necesare unelte și materiale, acest program prezintă un adevărat avantaj în reducerea plății TVA-ului către stat. De exemplu, la o lucrare facturată la client cu 1.000 de lire pentru care s-a cheltuit 150 de lire pentru materiale și unelte, ar trebui plătită suma de 170 de lire ca TVA la stat. Cu schema FRS, suma de plată devine 95 de lire.

—————————————

Procentul fix de TVA plătibil la fisc cu programul FRS

Contabilitate = 14,5%

Catering = 12,5%

Reparații calculatoare = 10,5%

Ferme = 6,5%

Baruri = 6,5%

Reparații vehicule = 8,5%

Curieri, taxi, mutări = 10%

Fier vechi = 10,5%

—————————————

 

Iei 20% și dai mai puțin

Ce este necesar ca persoanele self-employed să facă pentru a se bucura de această schemă este înscrierea la HMRC și apoi depunerea trimestrială a declarațiilor de TVA. Dacă persoana nu a fost până atunci înscrisă pentru TVA, înregistrarea în FRS se poate face din aplicația inițială pentru TVA.

—————————————

„Declarația de TVA la oficiul de taxe trebuie făcută o dată la trei luni, iar cei care sunt înregistrați în FRS trebuie de obicei să plătească o anumită sumă, fiindcă ei deja au încasat TVA-ul de 20% de la clienți. Dacă TVA-ul plătit depășește suma încasată, doar atunci se pot primi bani înapoi de la stat. Dar cu schema FRS se poate păstra între 5,5% și 15% din TVA-ul colectat.”

 

„Persoanele fizice autorizate sunt obligate să se înscrie pentru TVA, dacă câștigă mai mult de 80.000 de lire pe an. Dar oricine se poate înscrie, dacă vrea. La firma unde lucrez avem mulți clienți care folosesc această schemă.”

Ioan Scutaru, contabil

—————————————

Lista dezavantajelor este scurtă, dar pe ea se află imposibilitatea de a lua înapoi TVA-ul inclus în sumele cheltuite pentru afacere. TVA-ul pentru cheltuieli poate fi cerut înapoi de la stat doar pentru investiții mai mari de 2.000 de lire. De asemenea, cei care câștigă mai mult de 150.000 de lire pe an nu sunt eligibili.

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!