Oprea, din nou la cârma Guvernului

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 31 iulie 2015

Victor Ponta

Vicepremierul Gabriel Oprea a reluat interimatul în fruntea Guvernului, începând de miercuri, 29 iulie, până pe 9 august, când Victor Ponta se va întoarce din vacanță. Ministrul de interne a precizat că nu va da nicio ordonanță în acest timp și a vorbit din nou despre ordonanța prin care au fost crescute veniturile demnitarilor, menționând că aceasta a fost adoptată „cu responsabilitate”, fiind „o etapă istorică necesară pentru România”.

„Este nevoie ca decidenții din Guvern să fie plătiți la nivelul Uniunii Europene. Este nevoie să nu avem oameni corupți, în contextul în care se măresc salariile bugetarilor, acesta a fost contextul”, a spus Gabriel Oprea.

Premierul interimar a declarat despre sine că poate că este „chiar o punte între Palate” și că întotdeauna a muncit mult. În plus, a menționat că se pricepe la securitate națională și că nu este bun de prim-ministru, ci de vicepremier pe securitate națională.

Decizia prin care Gabriel Oprea a fost desemnat din nou premier interimar a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Premierul Victor Ponta a anunțat, marți seară, că pleacă în concediu împreună cu familia, până pe 9 august, astfel a negat zvonurile conform cărora va pleca din nou în Turcia pentru o altă operație.

Gabriel Oprea i-a ținut locul premierului Victor Ponta de pe 14 iunie până pe 8 iulie, perioadă în care a fost internat la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde a fost operat la genunchiul stâng.

 

Ponta, despre o eventuală plecare

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, ca nu se va mai înscrie în cursa pentru șefia Guvernului în 2016, promițând și că nu va părăsi Guvernul așa cum s-a întâmplat cu PSD, din fruntea căruia s-a retras luând prin surprindere multe nume grele din partid.

„Au fost presiuni să nu plec de la șefia PSD. Eu însumi am luat această decizie și așa am considerat că este bine, am luat-o în asemenea mod – duminică seară – încât să nu mă mai poată întoarce nimeni din drum. Sunt convins că m-au înțeles”, a declarat Victor Ponta, menționând că nu s-a consultat cu nimeni înainte de a lua hotărârea.

Premierul, care a declarat că nu mai vrea încă un mandat de premier în 2016, fără a spune dacă pe viitor este exclusă o astfel de posibilitate, a menționat că altele îi sunt planurile pentru 2016: „Nu mai candidez în 2016 să fiu prim-ministru. În 2016 vreau să câștigăm împreună cu UNPR și cu ALDE majoritatea în Parlament și sunt alții care să fie premier.” Întrebat dacă este posibil să se retragă și din fruntea Guvernului, eventual fără să-și anunțe partenerii, Victor Ponta a răspuns negativ, afirmând că „acolo am lăsat oameni care au luptat alături de mine, care au construit USL, care au luptat la referendum, cu care am fost la guvernare. Eu nu am trădat PSD, ci dimpotrivă!”

Victor Ponta a anunțat, în 12 iulie, pe Facebook, că își dă demisia din funcția de președinte al PSD, rămânând simplu membru de partid și premier. Ponta a luat decizia cerută insistent de Opoziție, dar totuși neașteptată, din cauză că este cercetat penal de DNA. Premierul este acuzat de 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, și spălarea banilor. Totuși, se pare că Ponta nu a rămas chiar un simplu membru. Ministrul muncii, Rovana Plumb, a transmis că premierul, deși nu mai este oficial președintele partidului, va rămâne „liderul incontestabil al politicii românești”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!