Oprea, oficial premier interimar

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 26 iunie 2015

Gabriel OpreaDecretul prin care președintele Klaus Iohannis îl desemnează pe Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului României, „pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor de prim-ministru de către Victor Ponta”, a fost publicat luni seară în Monitorul Oficial.

În document se arată că desemnarea lui Gabriel Oprea de către șeful statului se face „în temeiul prevederilor art. 94 lit. c), ale art. 100 alin. (1), ale art. 107 alin. (3) din Constituția României, republicată, precum și ale art. 9 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, cu modificările și completările ulterioare” și „având în vedere scrisoarea prim-ministrului, domnul Victor-Viorel Ponta”. Decretul pentru „desemnarea unui membru al Guvernului ca prim-ministru interimar”, semnat luni de președintele Klaus Iohannis, a fost publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 445 din 22 iunie.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni după-amiază, decretul prin care Gabriel Oprea este desemnat premier interimar, după ce anterior ceruse documente medicale în cazul lui Victor Ponta. Acesta i-a transmis președintelui Klaus Iohannis, luni seara, actele medicale solicitate, care îi atestă incapacitatea temporară de a-și exercita funcția de prim-ministru, odată cu publicarea acestora și pe pagina de Facebook.

Duminică, premierul Ponta a anunțat că medicii turci care l-au operat au decis că poate fi externat, dar își va relua activitatea normală într-o perioadă de până la 28 de zile, astfel că îi va cere președintelui Klaus Iohannis să îi încredințeze vicepremierului Gabriel Oprea atribuțiile de prim-ministru în acest interval.

 

Transporturile, în aer

Premierul interimar Gabriel Oprea a vorbit, marți seara, despre cel mai vehiculat nume pentru portofoliul de la Transporturi. Oprea a fost întrebat, la Realitatea TV, dacă îl susține pe senatorul PSD Mihai Fifor la șefia Ministerului Transporturilor, post rămas vacant pentru că Ioan Rus a demisionat după ce a jignit diaspora. Premierul Victor Ponta i-ar fi transmis președintelui Klaus Iohannis propunerea de nominalizare a senatorului PSD Mihai Fifor în funcția de ministru al transporturilor, informație confirmată de Oprea. „Este făcută (propunerea – n. r.) la președintele Klaus Iohannis și așteptăm decizia președintelui de a-l numi în funcție”, a spus premierul interimar la Realitatea TV.

Fifor este președintele Comisiei pentru transporturi și energie, dar face parte și din Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru aderarea României la spațiul Schengen, din iulie 2013. În februarie 2013 a fost ales membru supleant în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Mai multe televiziuni relatau, luni seară, că președintele Iohannis ar fi semnat decretul de numire a lui Fifor, informație infirmată ulterior de surse oficiale pentru Ziare.com.

 

Macovei: „E un blat între Ponta și Iohannis”

Monica Macovei a declarat, luni seară, că operația premierului nu este decât un blat între actualul președinte și șeful Executivului, pentru ca cel din urmă să scape de justiție.

„Poate Victor Ponta vrea să scape de justiție. De la Baku a mers direct în Turcia. Mai târziu, am aflat că s-a dus în Turcia. De acolo spune că nu poate să conducă țara, după operația la genunchi. Toate s-au întâmplat după o înțelegere cu Gabriel Oprea și Klaus Iohannis. Ponta era chemat la DNA după ce a mers la Baku, dar el s-a dus direct în Turcia”, a declarat Monica Macovei la B1 TV. Aceasta și-a întărit ideea, afirmând că „e un blat între Ponta și Iohannis ca să scape de justiție. Un termen la DNA l-a ratat. Putea să șchiopăteze și trei zile înainte. Am mai avut un Victor care s-a operat, și-a pus genunchiul în ghips și nu a scăpat de justiție.”

Legat de adevăratul motiv pentru care Ponta nu revine în țară, iar Iohannis reacționează așa, europarlamentarul afirmă: „Și eu mă întreb de ce ar vrea să îl protejeze în fața justiției. Vrea să îl protejeze de justiție. Mulți din PNL au probleme de justiție. Se vor aranja o majoritate. Justiția îi deranjează pe toți.”

„Să nu uităm că Iohannis a fost propunerea de premier a lui Voiculescu. Cei din PNL și Iohannis nu mai vor DNA. Cei din PNL, anchetați sau care se așteaptă să fie anchetați, vor DNA în continuare? Nu vor. Când s-a dus lângă Voiculescu și Ponta voia să nu mai fie DNA în România, să nu mai fie anchetat nimeni. Intervențiile sale publice au fost foarte ușoare, lipsite de fermitate, de substanță.”

Europarlamentarul a dat și exemplul altor politicieni care conduc sau au condus guverne, deși starea lor de sănătate era cu mult mai gravă:

„Sunt și alți politicieni care conduc guverne. Ministrul german conduce din scaun cu rotile. Roosevelt, tot din scaun cu rotile. O operație la genunchi nu te împiedică să conduci Guvernul. De ce nu vine în România? De ce fuge de România și de justiția din România?” „N-a făcut o operație la cap. Să vină înapoi acasă, să conducă Guvernul, să meargă în cârje”, a continuat aceasta, amintind că și „John Kerry a fost recent operat la picior și conduce Guvernul”. „E un alt motiv pentru care nu vrea să se întoarcă în România”, a conchis aceasta.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!