Opt din 10 români au o infecție orală

Articol publicat in sectiunea Social pe data 20 mai 2016

Opt din 10 români (80% din populație) suferă de o boală parodontală, cunoscută și ca „parodontoză”, o infecție la nivelul cavității bucale din cauza bacteriilor și a tartrului, însă doar doi din 10 români sunt conștienți de asta și numai unul dintre aceștia se tratează, arată un studiu citat de Mediafax.

Astfel, opt din 10 români dezvoltă o infecție la nivelul cavității bucale, din cauza bacteriilor și a tartrului, de vină fiind o igienă orală precară. Potrivit unui studiu realizat de o clinică privată din Capitală realizat pe 800 de pacienți, mai bine de jumătate dintre pacienții cu boală parodontală nu au împlinit încă 45 de ani. Doar 8% dintre cei care primesc diagnosticul ajung să se trateze, deși boala provoacă, în ultimul stadiu, pierderea danturii.

Debutul acestei afecțiuni este discret și nedureros, motiv pentru care poate trece neobservat de pacienți. Manifestările inițiale, în forma ușoară, reversibilă, denumită gingivită, sunt simple sângerări ale gingiei la periaj.

În timp, apar reducerea osului, retracția gingivală și mobilitatea dinților. Mai exact, aceștia se mișcă. Netratată, poate duce la pierderea dinților și a osului din jurul acestora, creând disfuncții estetice, dificultate în timpul mestecatului și influențând negativ calitatea vieții pacientului, susține dr. Cristina Berechet, medic specialist parodontolog.

Studiul mai arată că 7% dintre pacienți nu au împlinit încă 25 de ani, iar 28% au între 25 și 35 de ani. Cifrele plasează România în topul clasamentului european.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!