Opt paşi pentru un bărbierit perfect

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 19 mai 2014

Există câteva tehnici care pot îmbunătăţi calitatea bărbieritului, prevenind posibilele probleme dermatologice, cum ar fi erupţiile cutanate sau tăieturile de pe obraji. 

Aşteaptă ca pielea să se „trezească”

Nu e indicat să începi să te razi imediat ce te-ai ridicat din pat. Aşa cum tu te simţi ameţit şi somnoros la prima oră a dimineţii, acelaşi lucru este valabil şi pentru pielea ta. E posibil ca dimineaţa faţa ta să fie umflată din cauza fluidelor care s-au adunat în ţesuturile faciale pe timpul nopţii. E recomandat să bei o ceaşcă de ceai sau să te speli pe dinţi în primele minute ale dimineţii, pentru a-ţi lăsa faţa să îşi revină înainte de a apropia lama de ras. 

Hidratează tenul

Asigură-te că aplici o cremă pre-ras de calitate sau un gel hidratant cu ulei înainte de a începe procesul de bărbierire. Aşteaptă ca acestea să intre în piele (aproximativ un minut) – astfel vei avea tenul suficient de hidratat pentru ca bărbieritul să nu-ţi irite pielea. Fără această bază, pielea poate fi afectată de arsuri sau erupţii cutanate, deoarece nu este pregătită pentru a face faţă lamei ascuţite. 

Exfoliază

Spală-te pe faţă cu un exfoliant facial înainte de ras. Acesta va deschide porii şi va scoate firicelele crescute pe sub piele. Prin exfoliere vei îndepărta atât celulele moarte, cât şi impurităţile care pot duce la acnee sau afecţiuni ale pielii. 

Foloseşte spumă de ras

Nu trebuie să îţi acoperi cu spumă toată faţa – un strat moderat este suficient. Multe tipuri de spumă de ras conţin de fapt ingrediente care acţionează pentru a crea efectul de spumă şi umflare. Aceste ingrediente, deşi ajută la bărbierit, pot irita sever tenul. Asigură-te că spuma ta de ras e de bună calitate, pentru a preveni problemele dermatologice nedorite. 

Bărbiereşte-te la duş

Duşul este mediul ideal pentru bărbierit, deoarece aburii şi căldura înmoaie părul aspru de pe faţă, ajutând şi la deschiderea porilor. E nevoie de aproximativ 4 minute pentru ca părul de pe faţă să devină suficient de moale, iar muşchii feţei să se relaxeze, pregătindu-se astfel pentru bărbierit. Alternativa este clasicul bol cu apă fierbinte – ţii capul deasupra, acoperit cu un prosop şi laşi aburii să acţioneze. 

Înlocuieşte lamele vechi

Înlocuieşte lama după 4-5 utilizări şi spal-o bine cu apă fierbinte după fiecare utilizare, altfel orice bacterie şi impuritate lăsate pe lamă îţi pot infecta pielea. De asemenea, atunci când te bărbiereşti, nu apăsa foarte mult pe lamă, pentru a evita „ciupiturile” inestetice. 

Aplică mişcări multiple

Încălzeşte lama înainte de folosire în apă fierbinte. Trage de lamă în direcţia naturală de creştere a foliculilor de păr. Rade din mai multe mişcări, nu trăgând o singură mişcare continuă de-a lungul întregii feţe. De asemenea, trebuie să te asiguri că lama stă în permanenţă pe orizontală – orice modificare a unghiului îţi poate irita tenul. 

Nu uita de after shave

Orice after shave utilizat care cauzează amorţeală, iritaţie, durere sau înroşire vizibilă, nu e potrivit pentru tine. Loţiunile cu un conţinut mare de alcool ar putea fi principalii vinovaţi pentru iritarea pielii. Nu le aplica imediat după bărbierit, deoarece pielea este încă extrem de sensibilă, iar aplicarea unei loţiuni poate duce la inflamaţii şi iritaţii.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!