Opticienii NHS

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 23 noiembrie 2009

Pe cine trebuie sa vad cand merg la un optician?

Profesionistii care se ocupa cu afectiunile ochiului si care lucreaza in laboratorul unui optician pot fi:

– optometristi – denumiti si opticieni oftalmici – acestia sunt cei care realizeaza testele pentru a verifica daca vedeti bine, se uita dupa orice forma de boala care ar avea nevoie de tratamentul unui doctor si prescriu ochelari de vedere sau lentile de contact;

– practicienii medicali oftalmici, acestia sunt doctori pregatiti sa realizeze o investigatie si sa va prescrie ochelari;

– opticienii distribuitori, acestia fiind cei care se ocupa cu realizarea ochelarilor si a lentilelor, fara sa controleze ochiul. Ei va pot sfatui ce tip de lentile sau ochelari sa alegeti, cum ar fi cei de unica vedere sau bifocali, si va pot ajuta si in alegerea unei rame.

 

Am dreptul la un control NHS gratuit?

Aveti dreptul la un control gratuit din partea NHS daca:

– sunteti sub 16 ani, sau sub 19 ani, dar inca in procesul de educatie;

– aveti peste 60 de ani;

– sunteti inregistrat ca fiind orb sau cu probleme partiale de vedere;

– sunteti diagnosticat ca avand diabet sau glaucom;

– aveti peste 40 de ani si o ruda de gradul I care are glaucom, sau ati fost avertizat de un oftalmolog ca sunteti supus riscului unui glaucom sau vi s-a prescris o lentila complexa.

De asemenea, aveti dreptul la un consult gratuit (sau partenerul dumneavoastra) daca primiti unul dintre urmatoarele beneficii sau credite:

– Income Support/Income Based Job Seekers Allowance;

– Pension Credit Guarantee Credit;

– aveti dreptul la un certificat NHS ce va scuteste de taxe;

– sunteti trecut pe un certificat care permite suportarea costurilor totale (HC2), si aici trebuie spus ca ajutor vor primi si cei care sunt trecuti pe un certificat de costuri partiale (HC3).

In acest caz, vi se va cere dovada ca aveti dreptul de a cere un astfel de test gratuit.

 

Cum pot reclama serviciile unui optician?

Daca nu sunteti multumit de tratamentul sau serviciile primite, aveti dreptul de a face o plangere.

Pe cat este posibil, plangerile trebuie facute direct catre optician, pentru ca acest lucru ar putea permite rezolvarea rapida a problemelor. Daca ele nu se pot rezolva, sau daca doriti sa discutati cu cineva care nu este implicat vizavi de persoana de care va plangeti, atunci puteti scrie la Optical Consumer Complaints Service, la:

OCCS

Adresa: PO Box 219, Petersfield GU32 9BY

Telefon: 0844 800 5071

Fax: 0173 026 5058

Email: postbox@opticalcomplaints.co.uk.

Daca nu va aflati in situatia de a face singur plangerea respectiva, atunci altcineva, de cele mai multe ori o ruda, o poate face pentru dumneavoastra.

OCCS va avea in acest caz nevoie de o procura sau de asentimentul scris al dumneavoastra, inainte de a autoriza inregistrarea cererii. Este, de asemenea, foarte important ca plangerea sa fie facuta cat mai repede dupa eveniment. Mai multe amanunte puteti afla direct de pe site-ul OOCS, la http://www.opticalcomplaints.co.uk.

Daca plangerea este facuta vizavi de un medic practician oftalmic, atunci plangerea trebuie adresata catre General Medical Council.

 

Au copiii nevoie de un astfel de test?

Problemele de vedere sunt comune la cei mici, dar rareori sunt observate de parinti. Datorita acestui fapt este foarte important ca cei mici sa fie testati, chiar daca parintii lor nu sunt ingrijorati.

Toti bebelusii trebuie testati pana la varsta de 6 luni de catre medicul generalist sau de catre asistentul care-l viziteaza. O asistenta de la scoala sau un ortopist (specialist in viziune si anormalitati ale ochiului) in vor testa din nou la scoala, cam la varsta de 4-5 ani.

Cei care sunt suspectati ca au probleme vor fi trimis la cel mai apropiat ortopist, acolo unde ar putea merge chiar mai departe cu consultul, daca este nevoie.

O data ce s-a decis ca lucrurile sunt normale, acestia nu mai au nevoie de verificari particulare daca parintii nu observa nimic deosebit. Daca la orice moment parintii au motive de ingrijorare, se pot adresa medicului generalist (GP), sau asistentei de la scoala. Cei mai in varsta, de peste 5 ani, pot fi vazuti direct de un optician.

Pe viitor, NHS intentioneaza sa ofere celor mici un control ortopic pe parcursul primului an de scoala. Aceasta este o modalitate mult mai buna de control si a inceput deja sa functioneze in unele parti ale tarii.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!