Optimism moderat

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 10 ianuarie 2010

Anul 2010 incepe mult mai putin spectaculos decat s-a terminat 2009. Tensiunea uriasa acumulata pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale s-a atenuat, ramanand doar o adiere, si aceea deloc calduta. In urma bataliilor electorale de la finalul lui 2009, a rezultat o realitate pe care o banuiam, dar nu atat de pregnanta: romanii din diaspora au inclinat decisiv balanta alegerilor. Sa fi aparut o posibila falie intre cei „de acasa” si cei „de afara”? Unii analisti trag semnalul de alarma, subliniind ca diferentele de standard de viata si rarefierea comunicarii fac ca perceperea realitatii romanesti sa fie cu totul diferita in strainatate.

Este posibil, intr-adevar, ca „afara” sa se fi votat cu ideea de a continua reformarea si modernizarea Romaniei pe linia unei politici de dreapta, in vreme ce, in tara, o parte a electoratului sa doreasca o mai accentuata evolutie spre stanga. Lucru de inteles, fiindca protectia sociala pe care o promite stanga este o reala necesitate intr-o perioada in care concedierile masive nu sunt insotite de nicio contra-masura care sa vizeze reintegrarea sau macar supravietuirea financiara. Pe de alta parte, votul negativ a functionat si el, intr-o anumita masura. Unii romani au votat pur si simplu schimbarea, oricare ar fi ea. Toate acestea construiesc premisele unui an 2010 extrem de complicat si de contradictoriu. Esentialul ramane iesirea din criza, numitorul comun care poate reduce distantele dintre romanii din tara si cei din strainatate. O crestere economica, antrenand cresterea locurilor de munca si eliminarea restrictiilor salariale, este singura solutie de a readuce o unda de optimism atat in tara, cat si „afara”. In definitiv, nivelul „ghinioanelor” s-ar egaliza. Restrictiile nu vor fi ridicate, nici in acest an, pentru romanii din UK. In schimb, pe un fond economic mai promitator, intoarcerea ar putea deveni o alternativa. Nu ar fi un miracol, ci o consecinta fireasca a unei bune asezari in lumea financiara de astazi, cu implicatiile ei diplomatice si economice.

In acesti termeni, rolul diasporei este nu doar unul electoral. Orice constructii de natura economica sunt posibile si chiar necesare. Orice contract care implica inteligenta si mana de lucru romaneasca e binevenit. Sunt lucruri aparent nesemnificative, care pot face diferenta. In mod oficial, nimeni nu poate face promisiuni ca va fi mai bine, decat cu jumatate de gura si privind in alta parte. Niciun om politic nu vrea sa fie raspunzator pentru vanzarea de iluzii la pret scazut. Dar asta nu inseamna ca asteptarea trebuie prelungita. Departe de a fi o catastrofa, anul care incepe poate fi privit cu optimism. Ce-i drept, un optimism moderat…


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!