Oraşe-satelit ale Londrei, mai ieftine

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Locuinţe pe data 21 aprilie 2015

uk_tren

La Londra, chiria te omoară. În încercarea de a pune totuşi ceva bani deoparte, mulţi români acceptă condiţii din cele mai dificile. Şi… aţi văzut cât costă o casă scoasă la vânzare? Mai bine te lecuieşti decât să te înhami la un împrumut la bancă de-a dreptul zdrobitor. Oraşele satelit ale Londrei ar putea fi o soluţie. Iată o listă compilată de The Telegraph, cu cele mai ieftine variante.

 

Basildon

Este cel mai ieftin oraş satelit al Londrei. Este un oraş al Essex-ului aflat la 33 de minute de mers cu trenul de staţia London Fenchurch. Costul mediu anual pentru drumul cu trenul este de £3.748 (la care se vor adăuga şi costurile cu transportul din Londra), în timp ce costul mediu al unei case este de £176.886.

 

Luton

Aflat la 29 de minute de Londra, la Luton preţul mediu al unei case este de £176.921, iar al transportului este de £4.816 pe an.

 

Harlow

De-aici până la staţia de tren şi de metrou Liverpool Street se fac 34 de minute. Costul mediu al unei case este de £187.618, iar al transportului de £4.276 pe an. Din Harlow se poate ajunge foarte uşor în nord-estul Londrei, cu maşina proprie, dacă se foloseşte autostrada M11. Bineînţeles, traficul de pe autostradă la orele de vârf nu poate fi evitat.

 

Braintree

Este un oraş satelit al Londrei aflat în Essex, cu costuri medii ale caselor de £203.672. Din Braintree se poate ajunge în Liverpool Street în 61 de minute, iar costul mediu anual este mai măricel, de £5.060 pe an.

 

Gravesend

Preţul mediu al unei case din acest oraş al Kent-ului este de £203.995, iar costul mediu anual al transportului este de £3.816. Trenul ajunge în Londra în doar 24 de minute.

 

Crawley

Este un oraş satelit al Londrei, aflat în Sussex. Se poate ajunge la Victoria Station în 40 de minute, cheltuind anual £4.128, în timp ce preţul mediu al unei case aici ar fi de £213.528.

 

Stevenage

Din Stevenage, Hertfordshire, se poate ajunge la Kings Cross în doar 24 minute, fiind cel mai rapid din lista oraşelor satelit prezentate în acest material. Chiar şi aşa, costul transportului nu este de ignorat la £4.660 pe an. O casă, în Stevenage, te costă în medie £218.043.

 

Reading

De-aici petreci 31 de minute până în Londra şi te costă anual £4.856, iar preţul mediu al unei case este de £223.220.

 

Southend

Este aşezat de-a lungul estuarului Tamisei şi poţi ajunge în inima Londrei în 52 de minute, la un cost mediu anual de £4.492. Preţul unei case aici este un pic mai ridicat, la £245.291.

 

Hatfield

Hatfield este la nord de Londra. Aici, preţul mediu al unei case este de £247.733. Trenul te duce până în Kings Cross în numai 26 de minute şi costă £3.628 pe an.

The Telegraph nu a fost aplaudat pentru realizarea acestei liste. Comentariile din subsolul articolului aruncă în derizoriu astfel de alternative.

Un comentator consideră că ideea de a trezi la 5.30 pentru a prinde un tren dis de dimineaţă, fără a fi sigur că vei prinde totuşi vreun loc datorită aglomeraţiei la acea oră şi să faci lucrul acesta zi de zi, este absolut îngrozitoare.

Un altul spune: „Toate bune şi frumoase, dar ce om sănătos la cap ar vrea de bună voie să locuiască în asemenea locuri?”, repetând practic ceea ce au spus şi alţi comentatori, că aceste oraşe sunt dezolante, lipsite de viaţă, de spirit de comunitate, niște văgăuni.

Au fost totuşi şi comentarii constructive.

Un comentator sugerează că o opţiune foarte bună este oraşul în care acesta locuieşte, Grantham. Este la o oră de Londra, are unele din cele mai bune şcoli din ţară, iar casele scoase la vânzare sunt foarte ieftine – el însuşi declară că a cumpărat în urmă cu trei ani o casă cu trei dormitoare cu numai £120.000.

Un altul spune că un lucru pozitiv în Essex ar fi nivelul scăzut de multiculturalism, dar nu şi în Southend, un oraş-văgăună. Acesta sugerează că şi în Londra sunt zone mai ieftine, precum Hounslow, Feltham, South Norwood şi anumite părţi din Wembley.

Adevărul este că majoritatea britanicilor au părăsit Londra în favoarea suburbiilor, unde spaţiul este mai îngăduitor, verdeaţa este mai abundentă, iar viaţa este mai tihnită. Locurile lor de muncă sunt tot în Londra şi se deplasează ori cu trenul, ori cu maşina proprie. În lista propusă mai sus sunt trecute cele mai ieftine variante, dar nu şi cele mai râvnite.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!