Ordonanța interceptărilor, lăudată de Ambasada SUA

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 18 martie 2016

Ambasada Statelor Unite a salutat eforturile Guvernului României de a alinia legea la recenta hotărâre a Curții Constituționale privind folosirea probelor obținute prin supraveghere tehnică și de a menține capacitatea instituțiilor statului de drept de a-și continua activitatea.

Într-o declarație remisă marți agenției News.ro, Ambasada Statelor Unite precizează că Parteneriatul Strategic SUA-România a condus la o cooperare din ce în ce mai strânsă și mai importantă între instituțiile de aplicare a legii în sprijinul luptei împotriva criminalității organizate internaționale, corupției, criminalității cibernetice și terorismului.

„Ambasada Statelor Unite salută eforturile Guvernului României de a alinia legea la recenta hotărâre a Curții Constituționale privind folosirea probelor obținute prin supraveghere tehnică și de a menține capacitatea instituțiilor statului de drept de a-și continua importanta activitate”, se arată în declarație.

Decizia Curții Constituționale privind neconstituționalitatea prevederii din Codul de Procedura Penală potrivit căreia supravegherea tehnică poate fi efectuată de „alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializați din cadrul poliției, precum și ordonanța de urgență a Guvernului pe aceeași temă au fost publicate în Monitorul Oficial.

În urma deciziei CCR, Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care stabilește că interceptările în materie penală și de securitate națională vor putea fi realizate prin Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor. Anterior, actul normativ a fost avizat în CSAT. Ministrul justiției, Raluca Prună, a explicat că soluția găsită de Guvern, prin actuala OUG, poate fi una temporară, însă depinde de societate, care va trebui să decidă ce fel de „arhitectură” dorește să aibă în privința interceptărilor, iar o dezbatere în acest sens este necesară.

Ordonanța de urgență privind interceptările adoptată, vineri, de Guvern modifică patru acte normative, respectiv Codul de Procedură Penală, Legea privind organizarea judiciară, Legea privind organizarea și funcționarea DIICOT, dar și a celei SRI, pentru aplicarea noilor reglementări. Prin acest act normativ Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor este desemnat să obțină, prelucreze și stocheze informații în domeniul securității naționale, iar la cererea organelor de urmărire penală să asigure accesul la sistemele tehnice în condiții stabilite prin protocoale de cooperare. Potrivit OUG, organele SRI vor putea fi desemnate organe de cercetare penală în cazuri de securitate națională și terorism în domeniul interceptărilor.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!