Orele de istorie, geografie sau latină, în pericol

Articol publicat in sectiunea Social pe data 5 februarie 2016

elevi74Reprezentanții Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca susțin că, dacă istoria nu este predată în condiții decente, două ore pe săptămână, pe parcursul întregului ciclu gimnazial, atunci poate ar fi mai bine să se renunțe de tot la această materie.

Potrivit unui comunicat de presă dat de Facultatea de Istorie și Filosofie a UBB privind predarea istoriei în învățământul gimnazial, această materie nu se poate învăța într-o oră pe săptămână, ca muzica sau desenul, relatează Mediafax.

„Copiii noștri sunt tot mai lipsiți de cunoștințele și practicile intelectuale care le-ar permite să se înscrie în mod conștient pe axa temporală a istoriei, de-a lungul căreia ne-am format, ca oameni și societate. Pentru a-și forma aceste competențe de bază în materie de alfabetizare istorică, care să îi transforme în oameni orientați în universul culturii și al valorilor, ei și profesorii lor au nevoie de un minimum de timp alocat”, se arată în comunicat.

„Istoria nu se poate învăța într-o oră pe săptămână, ca muzica sau desenul. Este inutil, este ineficient, este o pierdere de timp și de resurse umane. Dacă nu este predată în condiții decente, timp de două ore pe săptămână, pe parcursul întregului ciclu gimnazial, cum s-a practicat decenii la rândul și cum se mai predă în atâtea țări ale lumii, atunci poate ar fi mai bine să renunțăm la istorie de tot”, au mai transmis semnatarii apelului.

Reprezentanții Facultății de Istorie și Filosofie a UBB susțin că există o îngrijorare profundă, exprimată la nivelul opiniei publice, în ceea ce privește educația morală a elevilor, transmiterea valorilor culturale și împărtășirea sensurilor spirituale, „în societatea supertehnologizată în care trăim, dominată de valori materiale, de individualism și mărginire intelectuală”.

 

Modificări

Cele trei propuneri de plan-cadru de învățământ pentru clasele V-VIII lansate în dezbatere de Institutul de Științe ale Educației prevăd o serie de modificări, printre care existența de materii opționale în fiecare arie curriculară, dar și scoaterea orei de limba latină de la clasa a VIII-a.

Cele trei variante au mai multe puncte în comun. Astfel, numărul de ore de limba română din clasa a V-a ar urma să fie redus de la cinci, cât este în planul-cadru în vigoare, la patru. În următorii trei ani de gimnaziu, rămân câte patru ore pe săptămână de limba și literatura română.

Limba latină, care se studiază în prezent o oră pe săptămână în clasa a VIII-a, este scoasă din planurile-cadru propuse pentru gimnaziu.

Totodată, se reconsideră structura disciplinelor socio-umane pe ani de studiu (la clasa a V-a – educație pentru drepturile copilului, la clasa a VI-a – educație interculturală, la clasa a VII-a – educație pentru cetățenie democratică – și la clasa a VIII-a – educație economică).

Potrivit celor trei variante puse în dezbatere, elevii de gimnaziu ar avea posibilitatea să își aleagă o materie opțională din oricare dintre cele șapte arii curiculare: „Limbă și comunicare”, „Matematică și științe ale naturii”, „Om și societate”, „Arte”, „Educație fizică, sport și sănătate”, „Tehnologii” și „Consiliere și orientare”. Două dintre variante prevăd alegerea a 0-1 opționale, iar cealaltă, 1-2 opționale.

În schimb, numărul de ore pentru toate celelalte materii este clar specificat, nemaifiind prevăzute un minim și un maxim precum în planul-cadru actual la discipline ca istorie, geografie, educație plastică, educație muzicală, cultură civică, educație tehnologică.

Dacă actualul plan-cadru prevede câte una-două ore pe săptămână de istorie și geografie, până în clasa a VIII-a, când sunt prevăzute câte două ore, două dintre variante prevăd câte o oră din aceste materii în primii trei ani de gimnaziu și două în ultimul, iar în cealaltă variantă istoria și geografia au alocate câte două ore în clasele a V-a și a VIII-a și câte una în ceilalți doi ani.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!