Orfelinatul de elefanţi

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 13 august 2014

elefanti

V-a trecut vreodată prin minte ideea excelentă de a adopta un pui de elefant? Sau unul de leu? Sau… ce spuneţi de un urs polar? Dacă nu, vă spunem că există posibilitatea aceasta, iar modalitatea este extrem de simplă. Totul se realizează din faţa calculatorului. Şi, doar în câteva minute, puteţi avea animalul sălbatic preferat. Bine… nu chiar animalul preferat, ci un certificat de adopţie!

În acelaşi timp, pe site-urile fundaţiilor, există opţiunea ca adopţia unui pui de elefant să o transformaţi într-un cadou mai mult decât perfect pentru persoanele dragi care iubesc animalele. Dorinţa aceasta a avut-o şi un român de 30 de ani din Bucureşti.

 

SOS din Africa!

Din ce în ce mai multe organizaţii şi fundaţii britanice care se ocupă de protecţia animalelor sălbatice îi încurajează pe părinţi, dar şi pe iubitorii de animale să adopte un suflet sălbatic. Cele mai multe sunt axate pe adopţia puilor de elefanţi. Asta pentru că viaţa acestora este la fiecare secundă ameninţată de traficanţii de fildeş. Odată ce un pui rămâne fără mama sa, şansele de a supravieţui sunt egale cu zero. Asistenţii fundaţiilor care luptă pentru a le salva viaţa sensibilelor mamifere aduc puii rămaşi fără părinţi sau separaţi de turmă la Orfelinatul Elefanţilor. Mai exact în cadrul organizaţiilor care se ocupă de protejarea animalelor sălbatice aflate în special pe teritoriul Africii.  Aici, micuţii orfani intră într-un program prin care oricine, de oriunde de pe glob, poate avea grijă de ei. Din păcate pentru mulţi iubitori de animale, totul se desfăşoară la distanţă, bineînţeles.

 

Un român, aproape de a adopta un elefant 

Alex are 30 de ani, multă imaginaţie şi o inimă din care izvorăşte încontinuu dragoste pentru animale. De curând s-a gândit că cel mai frumos şi mai original cadou pe care i l-ar putea dărui prietenei sale, la fel de iubitoare a necuvântătoarelor, ar fi să îi adopte un pui de elefant. Iată şi de unde a pornit ideea…

„În urmă cu puţin timp am văzut un documentar pe BBC care prezenta povestea unui englezoaice care a plecat în Etiopia în urmă cu mulţi ani. După ce a văzut masacrul care era acolo cu braconajul şi cu traficul de fildeş, s-a hotărât să investească într-o mică rezervaţie, într-un mic refugiu pentru puii de elefant care rămân fără mamă… pentru că acestora le era foarte greu să se mai integreze în turmă şi să trăiască. Majoritatea mureau dacă nu aveau mama pe lângă ei. Documentarul prezenta cea mai mare şi mai cunoscută fundaţie dedicată orfanilor. Organizaţia este sprijinită de multe instituţii din Marea Britanie şi chiar de regină. Tot în reportaj am văzut că poţi adopta online… un elefant. Ţi se dă o listă din care îţi poţi alge un elefănţel şi după ce completezi un formular şi plăteşti o taxă, elefănţelul devine al tău. Ţi se trimite un certificat, poze cu el, starea lui, povestea lui, evoluţia… Şi, după ce ajunge la maturitate, angajaţii fundaţiei îl ajută să se integreze în sălbăticie. Tot din respectivul documentar am aflat că cele mai multe fundaţii din Africa luptă pentru salvarea puilor de elefanţi, dar totodată există şi posibilitatea de a adopta şi pui de tigrii, urşi polari, urşi panda, lei. Suma nu este una foarte mare… poţi să donezi cât vrei tu. Cred că era un minim de 30 de lire…”, ne povesteşte tânărul de 30 de ani.

————————————–

„Am intrat pe site-ul fundaţiei care era prezentată în documentar şi am văzut că există opţiunea de a adopta puiul de elefant  pentru cineva drag… ca un cadou. După ce completezi câteva date şi donezi o sumă de bani, ei îţi trimit un mail… cu povestea elefănţelului, apoi îţi trimit fotografii… şi te ţin la curent cu tot ce se întâmplă. Trimit şi prin poştă tot felul de informaţii. Din păcate, nu am mai făcut cadoul… dar nu se ştie niciodată.  Este o idee excelentă. Mi se pare un cadou excelent pentru ea. Mai ales că prietena mea este foarte activă în tot ce înseamnă caritabil, sociabil şi se implică în tot felul de evenimente caritabile. Face voluntariat şi bineînţeles, iubeşte animalele.”

Alex, 30 de ani, a fost aproape de a adopta un pui de elefant

————————————–

 

Una din cele mai mari fundaţii din Africa

Fundaţia David Sheldrick, cea de care vorbeşte şi Alex, este una din cele mai mari şi mai cunoscute organizaţii de conservare şi protejare a faunei din Africa de Est, dar în special din Kenya. Bazele proiectului au fost puse în 1977 de către David Sheldrick, iniţiatorul şi primul director al Parcului Național Tsavo Est. Primii elefanţi orfani pe care David i-a îngrijit au fost Samson şi Fatuma, în 1952. De atunci, peste 80 de elefanţi au fost crescuţi la orfelinat, unii chiar din ziua în care s-au născut, iar 40 dintre ei sunt în libertate în parcurile naţionale kenyene. 

————————————–

„Potrivit ultimelor estimări, ar mai exista în Africa o jumătate de milion de elefanţi, adică jumătate din numărul existent în anii 80. În actualul ritm de ucidere a acestui animal, între 20 şi 25.000 pe an, adică peste numărul de naşteri, supravieţuirea speciei nu mai este asigurată”, spun specialiştii.

————————————–

 

Ce înseamnă să adopţi un elefant

Pentru suma minimă de 50 de dolari pe an primiţi un… elefant. De fapt, nu chiar un elefant, ci un certificat de adopţie, cu fotografia şi profilul micuţului, buletine informative lunare despre el, un jurnal cu activităţile sale zilnice (de exemplu, îngrijitorii scot puii de elefanţi din adăposturi şi îi duc să se bălăcească în bălţi cu noroi),  o hartă cu locaţia lui după eliberare, o jucărie simbol şi multe altele. Cei care sunt interesaţi pot afla mai multe informaţii chiar de pe site-ul fundaţiei: https://www.sheldrickwildlifetrust.org/asp/fostering.asp.

Există şi alte fundaţii care au acelaşi scop: salvarea puilor de elefanţi. Una dintre acestea este Emily Kate&Ewok The African Elephants, care pentru doar 2,50 lire pe lună donaţie vă oferă un întreg pachet:

 • jucărie de pluş
 • un certificat de adopţie personalizat
 • ramă cu o fotografie color a elefantului dumneavoastră
 • documente care conţin povestea elefantului adoptat
 • de două ori pe an primiţi actualizări cu evoluţia elefantului
 • un autocolant pentru fereastră.

Iată şi site-ul pe care găsiţi mai multe detalii despre această fundaţie: http://www.bornfree.org.uk/give/adopt-an-animal/african-elephant/.

Alte fundaţii prin care puteţi adopta un pui de elefant:

De asemenea, există organizaţii care vă pot trimite filmuleţe cu puiul de elefant adoptat, dar şi accesul la camere web prin care îl puteţi vedea oricând.

————————————–

Ştiați că:

 

 • Cel mai mare elefant măsura 4,21 metri în înălţime şi 10,39 metri în lungime şi era originar din Namibia.
 • Colţii săi impunători, ce sunt în continuă creştere, sunt şi un motiv de îngrijorare pentru ei, deoarece fildeşul este un material foarte scump şi foarte căutat pentru fabricarea unor ornamente, bile de biliard, clape de pian şi altele.
 • Colţii unui elefant matur pot cântări până la 50 de kilograme.
 • Perioada de gestaţie este extrem de lungă (aproape doi ani de zile) – 21-22 luni. De obicei se naşte un singur pui care cântăreşte aproximativ 100 de kilograme.
 • Elefantul are o memorie uimitoare, consacrată de expresia „memorie de elefant”. El poate distinge şi recunoaşte vocalizele a sute de congeneri și nu le uită nici măcar după ani de zile.
 • Sunt fiinţe sensibile care celebrează naşterea puilor şi care lăcrimează la moartea unui membru al familiei.
 • Elefanţii trăiesc în turme conduse, de obicei, de cea mai bătrână femelă.

————————————–

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!