Organizația Full Fact: Articol „mincinos” în The Telegraph despre românii care iau joburile britanicilor

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 3 martie 2014

uk_the Telegraph_no of romanians reaches record high

Aprecierea lansată în cotidianul The Telegraph din 19 februarie conform căreia românilor şi bulgarilor le-ar fi revenit unul din fiecare zece locuri de muncă nou-create în Marea Britanie în 2013 este falsă, au acuzat reprezentanţii Full Fact, organizaţie specializată în verificarea veridicităţii informaţiilor din mass-media britanică.

 

The Telegraph, contrazis de Full Fact

„Numărul imigranţilor români şi bulgari care muncesc în Marea Britanie a atins cote record”, a fost titlul unui articol publicat în The Telegraph în 19 februarie sub semnătura jurnalistului David Barrett, corespondent pe probleme de afaceri interne al publicaţiei.

 „Aproximativ 144.000 de români şi bulgari lucrau legal în Regatul Unit în ultimele trei luni ale anului trecut, cu puţin înainte de data de 1 ianuarie 2014 a eliminării restricţiilor ce le-au fost impuse acestora pe piaţa muncii britanicii în ultimii şapte ani. Ei au reuşit să obţină 41.670 de locuri de muncă, dintr-un total de 424.503 de joburi create anul trecut”, se semnala în introducerea articolului.

Aceste afirmaţii au fost contrazise după numai o zi pe website-ul www.fullfact.org. „Datele despre numărul persoanelor care obţin un loc de muncă asociat cu ţara de origine a acestora nu sunt suficiente pentru a furniza informaţii despre proporţia ocupării joburilor nou-create”, au replicat cei de la Full Fact. Joseph O’Leary, unul dintre membrii organizaţiei, a justificat această afirmaţie într-un articol intitulat „Chiar au obţinut românii şi bulgarii unul din fiecare zece locuri de muncă nou create în Marea Britanie?”

 

The Telegraph: „Invazia a avut loc în… 2013”

„Date oficiale arată că numărul românilor şi bulgarilor care lucrează în Marea Britanie a crescut cu 42% încă din cursul anului 2013, înainte de liberalizarea pieţei muncii în statele UE pentru cetăţenii din cele două state”, a susţinut David Barrett, jurnalist la The Telegraph. Tendinţa crescătoare a cifrelor referitoare la imigranţii din România şi Bulgaria ajunşi să muncească în Regatul Unit anul trecut a fost susţinută şi de Sir Andrew Green, preşedintele Migration Watch, o organizaţie care militează împotriva prezenţei străinilor în această ţară.

Autorul articolului din The Telegraph mai aduce în atenţia cititorilor cotidianului un raport recent al Oficiului Naţional de Statistică (ONS) din care ar reieşi că aproximativ 728.000 de imigranţi din toate statele est-europene munceau în Marea Britanie la finele anului 2013. Iar numărul lucrătorilor proveniţi din ţările UE era de 1.712.000, cu 8% mai mare decât în 2012.

 

Cifre interpretate…

Reprezentanţii organizaţiei Full Fact au verificat cifrele prezentate în The Telegraph şi preluate ulterior de tabloidul Daily Mail cu privire la românii şi bulgarii care au obţinut locuri de muncă în Marea Britanie în 2013.

În total, 30 milioane de oameni munceau în Regatul Unit la nivelul anului trecut. Dintre aceştia, 144.000 erau născuţi în România sau Bulgaria, iar 25,8 milioane erau nativi britanici. Numărul românilor şi bulgarilor era într-adevăr mai mare cu 42.000 decât în 2012, reiese din analiza celor de la Full Fact. În acelaşi timp, cifra celor care muncesc în întreaga ţară a crescut cu 425.000. Se poate trage concluzia că 10% dintre aceştia erau originari din România şi Bulgaria.

„Dar numărul persoanelor care muncesc nu este egal cu cel al locurilor de muncă existente. Unii oameni pot avea mai multe joburi în paralel (…)”, atrag atenţia cei de la Full Fact.

„Nu este pentru prima dată când datele Oficiului Naţional de Statistică sunt interpretate eronat de jurnalişti. Cei de la ONS ar trebui poate să furnizeze un ghid de prelucrare a informaţiilor pe care le dau publicităţii”, concluzionează Joseph O’Leary, pe website-ul www.fullfact.org.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!