„Ororile” din spitalele româneşti, dezvăluite de „pacientul galez”

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 23 martie 2015

Cristopher Barrett

Scene „de groază” din spitalele românești sunt relatate prin intermediul unui articol publicat într-unul din cele mai răspândite ziare care apar în nordul Ţării Galilor. Un tânăr cercetător originar din nordul Ţării Galilor a dezvăluit „ororile” pe care le-a trăit într-un spital românesc unde a ajuns ca şi pacient. El a povestit despre sărăcia care predomină în spitalele din România şi s-a referit la instituţia spitalicească unde a fost internat numind-o „un adevărat infern”.

 

„Horror”…

Cristopher Barrett are doar 20 de ani şi s-a îmbolnăvit la bordul unei nave pentru cercetări marine care desfăşura operaţiuni specifice în Marea Neagră. Britanicul care lucra pe vapor a dezvoltat o infecţie în organism ca urmare a contactării bacteriei E coli.

Tânărul a susţinut că experienţa pe care a traversat-o într-un spital românesc a fost similară unui „film horror”, declaraţiile lui fiind preluate în paginile cotidianului Daily Post, distribuit în nordul Ţării Galilor. Doctorii români i-ar fi greşit diagnosticul, a mai spus „pacientul englez” pentru aceeaşi publicaţie. Aceştia l-ar fi tratat ca pe un suferind de apendicită, pregătindu-se să îi facă o intervenţie chirurgicală pentru eliminarea apendicelui.

Cercetătorul ar fi putut fi mort, deşi are doar 20 de ani, au acuzat şi părinţii tânărului. „Probabil că ar fi fost deja în pământ, îngropat în cimitir, dacă ar mai fi rămas spitalizat în ţara din estul Europei”, au spus ei, citaţi în acelaşi articol, publicat în 10 martie.

Familia lui Cristopher Barrett a decis mutarea tânărului într-un spital din ţara natală. El s-a refăcut în prezent, după ce a beneficiat de un tratament ce a costat 100.000 de lire sterline, scriu cei de la Daily Post.

————————————–

„Cristopher Barrett a fost «expediat» acasă în Ţara Galilor pentru că, deşi suferea de o intoxicaţie alimentară gravă, ce putea să îi aducă sfârşitul, medicii din România au încercat să îl trateze printr-o… operaţie de apendicită.”

Sursa: Cotidianul galez Daily Post, 10 martie

————————————–

 

„A fost de-a dreptul înfricoşător”

Cristopher Barrett este geo-chimist şi provine din localitatea Llandudno Junction, situată în comitatul Conwy (nordul Ţării Galilor). El a fost trimis de compania pentru care lucrează la ţărmul românesc al Mării Negre, pentru a face analize geochimice cu privire la activitatea de foraj maritim. Acesta s-a îmbarcat pe o navă, în luna septembrie a anului trecut,  pentru a face parte dintr-un grup de 12 specialişti din Egipt, Rusia şi Marea Britanie.

Cercetătorii trăiau şi luau masa la bordul ambarcaţiunii pe care îşi desfăşurau activitatea, dezvăluie jurnaliştii de la cotidianul galez Daily Post.

„Într-o zi m-am simţit rău şi mi-a fost deranjat stomacul. Am avut diaree. Dar nu am acordat prea mare importanţă acestor simptome. Ştiam de la început că trebuie să petrec cinci săptămâni pe vapor şi mai rămăseseră doar câteva zile. Aşa că m-am gândit că o să trec peste toate acestea de unul singur. Dar lucrurile s-au agravat…”, a povestit Cristopher Barrett.

Tânărul cercetător britanic şi-a mai amintit cum a fost transferat imediat la „un jalnic spital românesc”. „A fost ca într-un film de groază. Am ajuns într-o încăpere mică, unde se afla un singur pat şi fereastra camerei avea gratii. Vopseaua de pe pereţi era decolorată. Trebuia să îmi cumpăr singur medicamentele antibiotice care mi-au fost prescrise, de la un magazin din apropiere. Am întrebat dacă sunt şanse să mor şi cei de acolo mi-au răspuns că nu pot să îmi spună cu siguranţă. A fost de-a dreptul înfricoşător…”, a mărturisit acesta.

„Medicii români au crezut că are apendicită şi au luat în calcul o intervenţie chirurgicală pentru eliminarea apendicelui”, scriu cei de la publicaţia Daily Post.

 

„Dacă ar fi rămas în România, ar fi fost mort”…

Geo-chimistul galez Cristopher Barrett a părăsit spitalul românesc şi s-a întors în localitatea natală Llandudno Junction la insistenţele părinţilor săi, Paula şi Darren. El a fost internat la Spitalul Ysbyty Gwynedd din oraşul Bangor (nord-vestul Ţării Galilor). „A petrecut în spital încă 12 zile. A ajuns la complicaţii, a avut insuficienţă renală. I-au făcut o biopsie şi s-a dovedit că este vorba despre bacteria E. Coli, dar s-a presupus că este o tulpină rară. Ar fi putut să moară până când s-a confirmat diagnosticul şi s-a stabilit exact tipul de tulpină al bacteriei”, a explicat mama băiatului. Ea a adăugat că fiului ei i s-au făcut transfuzii de sânge, timp de două săptămâni; şi că pentru fiecare şedinţă a avut nevoie de donaţii de plasmă în valoare de „80 până la 100.000 de lire sterline”, bani care au fost suportaţi de NHS (sistemul de sănătate britanic).

„Salvarea vieţii lui a costat sute de mii de lire sterline. Dacă ar fi rămas în România, băiatul meu ar fi fost mort şi îngropat deja”, spune acum Paula Barrett.

Tânărul Cristopher Garrett va continua tratamentul ambulatoriu, până când rinichii lui îşi vor reveni complet, susţin jurnaliştii de la publicaţia galeză Daily Post.

————————————–

„Nu ştiu cum aş putea să mulţumesc suficient personalului de la Spitalul Ysbyty Gwynedd. Au fost, pur şi simplu, fantastici.”

Paula Barrett, mama „pacientului galez”

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

2 pareri la “„Ororile” din spitalele româneşti, dezvăluite de „pacientul galez””

  1. stef Spune:

    Puteti sa ne spuneti despre ce spital din Romania este vorba?

  2. Cristi Spune:

    Am vazut articolul din Daily Post si nu mentioneaza vreun oras din Romania, daramite numele spitalului. Sa fie vreo facatura? Desi partea cu achizitionatul antibioticelor de la farmacie pe cont propriu e cum nu se poate mai corect.

    Offf.. dar mare lucru daca in spitalul galez n-o fi fost tratat tot de doctori romani, pregatiti pe banii statului roman si sa fi fost doctori care au plecat tocmai din spitalul respectiv din Romania, ca deh… acolo nu se mai putea trai!

Spune-ti si tu parerea!