Osborne nu vrea să ajute Grecia

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 18 iulie 2015

George Osborne

George Osborne a avertizat partenerii UE într-o întâlnire la Bruxelles că Marea Britanie nu trebuie să participe la bailout-ul Greciei.

Ministrul de finanţe britanic, George Osborne, a explicat în termeni clari: „Marea Britanie nu se află în zona euro. Participarea contribuabilului britanic la înţelegerea cu Grecia este lipsită de orice fundament. Uniunea monedei unice europene trebuie să-şi achite propria factură”.

În 2010, primul ministru David Cameron declara că a obţinut un acord „clar şi unanim” că un fond de urgenţă al UE nu va mai fi folosit pentru a finanţa bailout-ul unei ţări cu probleme din zona euro. În schimb, responsabilitatea avea să fie doar a acelor state membre care folosesc moneda euro, ca urmare a unui nou mecanism permanent lansat tocmai în ideea de a veni în sprijinul unor state aflate în criză, cum este acum cazul Greciei.

Însă acordul nu era obligatoriu din punct de vedere juridic, astfel că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, caută să obţină finanţare de la Mecanismul de Stabilitate Financiară Europeană pentru a sprijini guvernul de la Atena.

Marea Britanie contribuie cu 14% din bugetul Uniunii Europene, astfel că un împrumut de £6,1 miliarde din partea UE către Atena ar însemna că UK ar trebui să achite £850 de milioane.

David Cameron a recunoscut în 2010 că acordul cu EU nu era obligatoriu din punct de vedere juridic, însă a ţinut să sublinieze că era scris „negru pe alb, un acord clar şi unanim că începând cu 2013 Marea Britanie nu va fi atrasă la un bailout al zonei euro”.

Tratatele curente permit colectarea de fonduri pentru a ajuta un stat membru al UE „ameninţat grav cu dificultăţi cauzate de dezastre naturale şi întâmplări excepţionale, în afara controlului acelui stat”. Aceste tratate nu au avut în vizor crize economice, respectiv necesitatea unui bailout, însă au fost invocate pentru a face faţă colapsului economic din Grecia şi Irlanda, UK având rol de garantor al împrumuturilor, trebuind să contribuie cu miliarde de lire sterline.

În realitate, George Osborne va putea să evite contribuţia la bailout-ul Greciei doar dacă obţine sprijin suficient de la alte state membre.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!