Osemintele unor partizani, descoperite în Munții Apuseni

Articol publicat in sectiunea Social pe data 11 septembrie 2015

Osemintele a cinci partizani uciși de Securitate în urmă cu peste 65 de ani au fost descoperite în comuna Bistra, din Munții Apuseni, de către o echipă de specialiști și istorici, coordonată de IICCMER.

Echipa formată din istorici și arheologi coordonată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a declanșat recent o amplă acțiune de investigare arheologică în comuna Bistra, din Munții Apuseni, zonă în care existau indicii că s-ar afla rămășițele pământești ale unor partizani uciși de Securitate, transmite Mediafax.

Cercetătorul Gheorghe Petrov, arheolog expert în cadrul IICCMER, a declarat că institutul a început în 2009 cercetarea acestui caz care privea uciderea a cinci persoane, la 4 martie 1949, într-o confruntare armată cu trupele și agenții Securității.

Petrov a explicat că specialiștii institutului au adunat informații, au studiat documente ale Securității și, ulterior, pe baza unor relatări ale localnicilor din zonă, au reușit să identifice o locație probabilă în care presupuneau că se află osemintele celor cinci partizani.

 

Aruncați într-o groapă comună

Potrivit cercetătorului, cadavrele celor cinci persoane ucise în urma confruntării dintre partizani și trupele de Securitate au fost aruncate toate într-o groapă comună și lăsate să putrezească, localnicii acoperindu-le ulterior cu pământ pentru ca trupurile să nu fie mâncate de animalele sălbatice.

El a adăugat că specialiștii au identificat două dintre victime despre care au anumite informații, urmând să le identifice pe baza unor examinări de medicină legală și pe celelalte.

„Pentru viitor, intenția institutului este ca toate aceste persoane să fie reînhumate în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. Vom face demersurile necesare pe lângă autoritățile din Alba Iulia pentru ca acest lucru să se întâmple”, a precizat Gheorghe Petrov.

Potrivit istoricilor, rezistența armată anticomunistă a cunoscut o mare amploare pe teritoriul Transilvaniei, iar cea mai mare densitate de formațiuni care s-au opus regimului comunist a existat în zona Munților Apuseni. Cea mai importantă a fost organizația Frontul Apărării Naționale – Corpul de Haiduci, creată și condusă de un fost ofițer de carieră, maiorul Nicolae Dabija, secondat de frații Alexandru și Traian Macavei.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!