Otitele – simptome si tratament

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 7 decembrie 2009

Mergeţi la medic la primele simptome

Otitele trebuie privite cu seriozitate şi tratate ca atare pentru a nu se ajunge la surditate şi alte grave consecinţe. Necazul acesta îl au mai frecvent copiii, dar nu sunt ocoliţi nici adulţii. Otitele externe pot să apară din cauza ciupercilor care pot fi luate în timpul scăldatului în mare, în piscine, în râuri sau pot fi provocate şi prin infectarea cu bacterii, de exemplu, cu stafilococul auriu.

Otitele externe apar brusc şi la început se manifestă cu mâncărimi. Se ivesc apoi durerile sub formă de junghiuri. Bolnavul se vaită că parcă i se înfig cuţite în ureche. Otita externă se manifestă printr-o secreţie ce se adună în conductul auditiv şi duce la senzaţia de ureche înfundată. Această otită externă se tratează cu succes dacă bolnavul se prezintă repede la medic. Prima operaţie este înlăturarea secreţiei, pentru că această secreţie se constituie ca un mediu potrivit pentru germeni, adică devine un culcuş pentru microbi şi ciuperci. Tocmai de aceea trebuie să se înlăture secreţia prin aspiraţie de către ORL-ist, care foloseşte un aspirator cu vid. În niciun caz secreţia nu se înlătură cu tampoane, care ar împrăştia microbii şi ciupercile.

Secreţia în otita infectată cu ciuperca numită candida este gri-albicioasă şi urât mirositoare, iar secreţia provocată de ciuperca aspergilius niger are culoarea neagră. În acest caz, după ce se aspiră secreţia câteva zile, se face un tratament împotriva ciupercii. Când otita este dată de microbi, secreţia are o culoare galben mai închis. Se trece la aspirarea secreţiei, iar local se pun medicamente împotriva microbilor.

 

Otite infecţioase

O altă categorie de otite se încadrează în otitele seroase infecţioase. Colecţia de secreţie la început este neinfectată, dar apoi aceste aglomerări de secreţii se infectează în camera timpanului. Legătura între fundul nasului şi ureche se face printr-un canal îngust, care are la capete două pâlnii, casa timpanului şi nasul, acest canal subţire numindu-se Trompa lui Eustache. Acest canal se deschide când înghiţim, când mestecăm, când suflăm nasul şi aerul din nas pătrunde în urechea medie, egalizează presiunile şi aeriseşte urechea.

Cei care au o proastă funcţionare a acestui canal, adică au disfuncţii tubare, suferă pentru că nu pătrunde aerul în ureche, unde se instalează presiune negativă şi apar ţiuituri, înfundări şi dureri. Când decolează avionul sau când aterizează, când mergem pe serpentine ni se înfundă urechea. De aceea trebuie să înghiţim forţat ţinându-ne de nas, astfel că aerul din nas trece în urechea mijlocie şi se egalizează presiunea.

La început, se dau antibiotice 5-9 zile. În plus se recomandă medicamente antiinflamatoare necortizonice. Se pun picături în nas, se suflă des nasul sau se aspiră secreţiile, iar uneori se recomandă şi medicamente antialergice. Dacă aceste măsuri nu se aplică la timp, germenii se dezvoltă şi secreţiile găuresc timpanul. Secreţia curge precum mucozităţile, existând şi puroi. Urechea se infectează şi se macină scăriţa, ciocanul şi nicovala. De asemenea, peretele osos este mâncat şi pacientul devine surd. Infecţia poate trece la osul mastoid din spatele urechii, se pot agrava infecţiile cu abcese, atacând şi meningele creierului în mastoiditele cronice. Dacă au fost distruse oscioarele şi timpanul, după soluţionarea infecţiei, se trece la intervenţie chirurgicală de refacere a timpanului şi a oscioarelor.

Există şi o evoluţie a otitei fără supuraţii, când urechea nu curge şi timpanul nu se sparge. Dar secreţiile construiesc nişte punţi de legătură între elementele timpanului. Acesta se îngroaşă şi auzul scade în otita scleroadezivă. În aceste cazuri, se fac intervenţii chirurgicale şi se pun proteze auditive. La adult, otitele seroase apar din pricina aerului poluat, a aerului condiţionat şi se ajunge la rinite, care inflamează cornetele din nări. Respiraţia devine grea şi nu ajunge suficient aer în urechea medie prin Trompa lui Eustache, în schimb în ureche ajung microbi.

O respiraţie insuficientă, deci o aerisire insuficientă a urechii, se instalează şi în cazul deviaţiilor de sept, ajungându-se la otita seroasă. Trebuie să se reamintească faptul că picăturile în nas şi spray-urile în nas se folosesc numai 5-7 zile până se desfundă nasul.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!