Oyster-ul, o necesitate

Articol publicat in sectiunea Transport pe data 13 iunie 2010

In general, Oyster-ul este cea mai ieftina metoda de a calatori cand aveti de facut o singura calatorie.

Un card Oyster poate stoca pana la 90 de lire credit, bani care pot fi folositi pentru a plati fiecare calatorie in parte (pay as you go) (http://www.tfl.gov.uk/tickets/oysteronline/12421.aspx), adaugand la acesta abonamentul (Travelcard-ul: http://www.tfl.gov.uk/tickets/faresandtickets/1059.aspx) si permisul pentru autobuze si tramvaie (Bus&Tram Pass:  http://www.tfl.gov.uk/tickets/faresandtickets/10432.aspx).

Cardul poate fi folosit la autobuz, metrou, tramvai, Docklands Light Railway (DLR), reteaua de trenuri de suprafata londoneze (London Overground:  http://www.tfl.gov.uk/tickets/oysteronline/6369.aspx) si pe unele servicii nationale de cai ferate (http://www.tfl.gov.uk/tickets/oysteronline/5823.aspx).

Cum obtin un card Oyster?

Puteti obtine unul:

– de pe site-ul oficial Oyster (https://oyster.tfl.gov.uk/oyster/entry.do);

– de la punctele de vanzare din statiile de metrou;

– de la punctele Oyster Ticket Stops din intreaga Londra (http://www.tfl.gov.uk/tickets/wheretobuytickets/4566.aspx);

– din statiile de bilete London Overground;

– la unele case de bilete ale statiilor nationale de cale ferata;

– la centrele de informare London Travel;

– telefonand la 0845 330 9876.

Platiti pe masura ce calatoriti

Acest mod de a calatori are unele avantaje vizavi de biletele de hartie:

– o singura calatorie cu Oyster este, de regula, mai ieftina;

– creditul poate fi folosit cand aveti nevoie de el si nu expira;

– Daily Price Capping (http://www.tfl.gov.uk/tickets/oysteronline/9261.aspx) calculeaza automat cel mai ieftin cost pentru toate calatoriile pe care le faceti intr-o zi.

Scopul Oyster-ului este cel de a asigura, intotdeauna, cele mai ieftine taxe de calatorie. Cand acest lucru nu se intampla, vi se va returna diferenta.

Folosirea „Pay as you go”

Cand calatoriti trebuie sa atingeti cardul Oyster de aparatele galbene la statie, oprirea tramvaiului sau in autobuz. Aparatul verifica daca exista suficiente fonduri pentru efectuarea calatoriei respective (sau daca biletul este valid).

Daca fondurile sunt suficiente:

– la metrou si London Overground: se deschid portile;

– pe autobuze si tramvaie / aparatele DLR: aparatul va afisa un beculet verde care confirma ca Oyster-ul a fost acceptat.

Daca fondurile nu sunt suficiente sau biletul nu este bun, nu veti putea merge mai departe:

– in metrou si London Overground portile nu se vor deschide si va fi afisat mesajul „seek assistance” (obtineti lamuriri);

– pe autobuze si tramvaie / aparatele DLR: cititorul de carduri va afisa un beculet rosu.

„Pay as you go”, in autobuze si tramvaie

In aceste doua mijloace de transport, trebuie sa validati cardul chiar la inceperea calatoriei.

Optiunea este valabila de-a lungul intregului oras, incluzand majoritatea zonelor din afara Greater London.

Nu puteti folosi acest serviciu pe rutele din afara ariei Greater London si nici pe unele curse cu regim special, sau in unele calatorii cu alt statut decat cel obisnuit.

„Pay as you go” la metrou, DLR, London Overground si unele cai ferate nationale

Pe aceste mijloace de transport trebuie sa validati cardul la inceperea calatoriei, dar si la terminarea acesteia. Daca nu veti face acest lucru, veti fi taxat cu suma maxima posibila:

– la statiile in care nu exista porti pentru validarea biletelor, trebuie sa folositi aparatele existente;

– trebuie sa validati cardul Oyster chiar daca la sosire portile statiei sunt deja deschise.

Daca nu veti face acest lucru, riscati sa platiti mai mult decat e nevoie sau sa fiti amendati, putand ajunge sa fiti dati in judecata.

Aparatele de citire a rutei Oyster-ului

Pentru unele calatorii pot fi valabile mai multe rute, nu una singura. De exemplu, daca veti calatori de-a lungul Londrei, atunci puteti avea optiunea de a ocoli zona 1.

Aparatele de citire a rutei Oyster-ului au fost instalate in urmatoarele puncte ale metroului si London Overground, pentru ca taxele pe care le platiti sa reflecte cu acuratete numarul zonelor pe care le traversati:

– Blackhorse road; Gospel Oak; Gunnersbury; Highbury & Islington; Kensingron (Olympia); Rayners Lane; Stratford; West Brompton; Willesden Junction.

Aparatele de citire a rutei Oyster-ului au un cititor roz. Daca folositi „pay as you go” pentru orice parte a calatoriei, puteti folosi aparatele de citire a rutei Oyster-ului pentru a arata ca ati calatorit pe o anumita ruta.

Cand atingeti cardul de cititorul roz va asigurati ca acea calatorie facuta cu Oyster-ul este calculata pe ruta respectiva, mai ieftina, in locul uneia care ar putea fi mult mai costisitoare. Daca nu validati cardul cu cititorul roz nu veti fi taxat pentru suma corecta aferenta calatoriei respective.

Nu uitati ca tot va trebui sa validati cardul la inceputul si sfarsitul calatoriei pentru a va asigura ca platiti exact suma necesara rutei respective.

Pentru a vedea daca ruta pe care intentionati sa o urmati nu are cumva si alternativa, puteti consulta Single Fares Finding, la http://www.tfl.gov.uk/tfl/tickets/faresandtickets/farefinder/current.

Reincarcarea automata (auto top-up)

Reincarcarea automata se va asigura ca niciodata nu veti ramane fara creditul necesar efectuarii unei calatorii, aceasta ridicand automat creditul ori de cate ori acesta coboara sub 5 lire. Mai multe detalii puteti obtine de la http://www.tfl.gov.uk/tickets/oysteronline/5469.aspx.

Tarifele maxime

Cand validati cardul la inceputul unei calatorii cu metroul / DLR / London Overground / calea ferata nationala, o taxa de 6,50 de lire din creditul „pay as you go” pe care-l aveti la dispozitie este dedusa automat.

La sfarsitul calatoriei, cand validati din nou, taxa se va ajusta in asa fel incat sa platiti numai costul taxei Oyster corespunzatoare valorii calatoriei efectuate.

Daca nu veti face acest lucru, atunci veti fi taxat cu pana la 6,50 de lire pentru calatoria efectuata. Aceasta taxa nu va fi luata in considerare la calcularea celei mai ieftine calatorii.

Durata maxima de calatorie

Cand folositi Oyster-ul in sistemul pay as you go, timpul in care puteti efectua o singura calatorie cu metroul / DLR / London Overground este limitat.

Fiecare calatorie dispune de timpul ei maxim de a fi efectuata, indiferent de ruta aleasa. Aceasta este legata de ziua, ora la care este efectuata calatoria si de zonele care sunt traversate.

Timpul maxim poate varia intre 70 de minute (calatorie in cadrul unei singure zone, luni-vineri intre 04:30-19:00) si 4 ore (de exemplu cand traversati 14 zone, din Amersham catre Epping, intr-o duminica sau Bank Holiday).

Daca depasiti perioada maxima de efectuare a unei calatorii, veti fi taxat atat pentru o calatorie neterminata (de pana la 6,50 lire) cand validati Oyster-ul la iesire, cat si pentru o calatorie neinceputa (de asemenea pana la 6,50 lire).


Etichete: , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!