Păcăliți la factura de gaze

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 22 octombrie 2015

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amendat cu 200.000 lei compania GDF Suez Energy România în urma unor controale. Verificările au arătat că furnizorul de gaze trimitea consumatorilor trei facturi simultan, dintre care două pentru consumul estimat în avans pentru lunile următoare.

Autoritatea a impus anularea acestei practici, GDF Suez anunțând totodată că va reveni la modelul inițial de expediere a facturilor dacă acest proiect pilot nu va fi perceput ca o facilitate pentru clienți.

ANRE a constatat că furnizorul nu a respectat obligația legală de a factura lunar contravaloarea serviciului de furnizare reglementată a gazelor naturale, pentru locurile de consum, selectate prin sondaj de echipa de control, se arată într-un comunicat citat de Mediafax. GDF Suez a achitat deja amenda.

 

Factura, doar lunar

Ca atare, compania va factura lunar contravaloarea serviciului de furnizare reglementată a gazelor naturale, în conformitate cu prevederile reglementărilor și nu va mai trimite trei facturi simultan.

Reprezentanții GDF Suez au spus că „modalitatea de a transmite trei facturi, cu trei scadențe de plată, printr-o singură expediere, a fost implementată în conformitate cu reglementările legale în vigoare și cu informarea detaliată, în prealabil, a clienților”. „În măsura în care această modalitate de facturare, derulată în cadrul unui proiect pilot, nu este percepută ca o facilitate atractivă pentru clienți, compania este deschisă să revină asupra modelului inițial de expediere a facturilor de gaze naturale”, au adăugat ei.

GDF Suez furnizează gaze pentru consumatorii casnici din partea sudică a țării, având 1,4 milioane de clienți.

ANRE lucrează la un model standard de factură, unic la nivel național, pentru consumatorii de gaze naturale. Modelul standard va fi implementat din primul trimestru al anului 2016.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!