Pacepa: „Datorită lui Băsescu, România are servicii de informații moderne”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 16 ianuarie 2015

Generalul Ion Mihai Pacepa susține că România are astăzi servicii de informații moderne datorită fostului președinte Traian Băsescu. Într-un interviu acordat Evenimentul Zilei, fostul șef din Securitate a dezvăluit că Ion Iliescu „nu a putut concepe o Românie fără poliție politică de tip sovietic”, adăugând că șeful SRI George Maior și Mihai Răzvan Ungureanu, fost șef al SIE și ministru de externe, au jucat un rol important în democratizarea serviciilor din țara noastră.

„Datorită președintelui Traian Băsescu, România are azi servicii de informații și contrainformații moderne, compatibile cu apartenența țării la NATO și Uniunea Europeană. Democratizarea lor s-a petrecut, însă, relativ târziu, datorită faptului că Ion Ilici Iliescu, care s-a format politic la Moscova, a cunoscut doar sistemul de guvernare sovietic și nu a putut concepe o Românie al cărui președinte să nu aibă o poliție politică de tip sovietic, capabilă să supravegheze întreaga populație a țării. Abia în 2004, când Traian Băsescu a fost ales președinte, serviciile de informații și contrainformații ale României s-au romanizat și democratizat. George Maior, actualul șef al SRI, și Mihai Răzvan Ungureanu, fost ministru de externe, apoi șef al SIE, au avut un rol crucial în acest proces”, a precizat Pacepa.

El a menționat că nu cunoaște „detalii operative curente legate de aceste servicii”, dar știe că „ambele se bucură acum de înalte aprecieri în comunitatea de informații a SUA. Profesionalismul, ingeniozitatea, integritatea și curajul ofițerilor SIE și SRI au fost elogiate repetat de conducerea CIA.”

Ion Mihai Pacepa a fost șef adjunct al Departamentului de Informații Externe al României în perioada comunistă și consilier personal al lui Nicolae Ceaușescu. În anul 1978, el a cerut azil politic în Statele Unite, unde a lucrat pentru comunitatea de informații a SUA în diferite operațiuni împotriva fostului bloc sovietic. În România, a fost condamnat la moarte tot în anul 1978. Guvernul american a descris activitatea lui Ion Mihai Pacepa ca „o importantă și unică contribuție adusă Statelor Unite”. Ion Mihai Pacepa este cetățean american și acum trăiește în SUA. În 1999, Curtea Supremă de Justiție i-a anulat condamnarea la moarte, iar în 2004 i-a fost redat gradul de general.

 

Pacepa: Iohannis poate schimba ceva”

Generalul Ion Mihai Pacepa consideră că președintele Klaus Iohannis poate schimba ceva „deratizând România de Securitate”. Întrebat cum crede că va putea schimba noul președinte imaginea României, fostul șef al Securității comuniste a răspuns, într-un interviu acordat Evenimentul Zilei:

„Deratizând România de Securitate, prin asumarea răspunderii pentru crimele comise de acest câine de pază al comunismului și reabilitarea victimelor sale. Avem cărți și filme despre crimele Securității, dar victimele sale continuă să fie considerate și azi trădători de țară.”

El a dat exemplul lui Constantin Răută, fost agent al Departamentului de Informații Externe (DIE), care a fugit, de asemenea, în Statele Unite și care este condamnat la moarte în România.

„Este greu de crezut că în România de azi cetățeanul american Constantin Răută, care mi-a fost subordonat în DIE, continuă să fie condamnat la moarte pentru că a trădat Securitatea. Dar este adevărat. (…) Înalta Curte de Casație și Justiție a respins pentru a treia oară cererea sa de anulare a condamnării date de comuniști în 1974 pentru că a cerut azil politic în SUA. Dl Răută poate arăta excentric, dar este un reputat inginer aerospațial american. El continuă să fie, însă, condamnat la moarte în România sa natală, care este, culmea, protejată acum de sisteme de apărare antirachetă americane instalate la Deveselu, la realizarea cărora dl Răută și-a adus o contribuție. Dl Răută nu este un accident. Potrivit presei române, în ultimii cinci ani, 6.284 de cetățeni români arestați de Securitate și condamnați de justiția lui Ceaușescu pentru că au ajutat, într-o formă sau alta, lupta SUA împotriva comunismului au solicitat fără succes anularea sentințelor”, a detaliat fostul consilier al lui Nicolae Ceaușescu.

De asemenea, Pacepa a făcut un prim apel la președintele Klaus Iohannis, în prima parte a interviului acordat cotidianului. Fostul șef al Securității din vremea comunismului, aflat în Statele Unite, și-a arătat speranța că Iohannis va face lumină în cazul morții a doi jurnaliști anti-regim, respectiv Vlad Georgescu și Noel Bernard.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!