Pachete simple de ţigări, de anul viitor în UK

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK la zi pe data 25 martie 2015

Pachetele de ţigări de astăzi care dau bine ochiului vor deveni istorie începând cu anul viitor, după ce zilele trecute Camera Lorzilor a aprobat standardizarea pachetelor de ţigări.

Uniformizarea pachetelor de ţigări a fost legiferată încă de anul trecut, măsura fiind inclusă în ordonanţa Children and Families Act 2014, doar că mai era nevoie de aprobarea celor două camere ale parlamentului britanic.

Săptămâna trecută membrii Camerei Comunelor au ratificat legislaţia cu o largă majoritate, trecând zilele trecute şi prin Camera Lorzilor fără incidente.

S-a stabilit ca, pe lângă avertismentele cu care ne-am obişnuit, de data aceasta un pic mai mari, exteriorul pachetelor să fie un maroniu nespectaculos, în timp ce marca de ţigări să fie trecută cu un font de mărime fixă, de culoare gri.

————————————–

Cu un design al pachetelor mult mai puţin atrăgător şi cu avertismente de sănătate mai mari, va fi mult mai dificil pentru producătorii de ţigări să ascundă faptul că fumatul ucide.”

Simon Gillespie, director British Heart Foundation

————————————–

Lordul Howe consideră că studiul făcut arată destul de clar că introducerea pachetelor standardizate va avea ca efect beneficii importante pentru sănătatea publicului, în special în rândul tinerilor, pentru că dependenţa de ţigări începe încă din copilărie sau adolescenţă. „Ne va aduce cu un pas mai aproape de acea generaţie de nefumători; în Australia (foto) există deja această legislaţie şi acolo rezultatul a fost o scădere a vânzărilor de ţigări,” a mai spus lordul.

Lordul Naseby nu este de aceeaşi părere. Acesta crede că vor fi probabil sute sau chiar mii de locuri de muncă pierdute în fabricile de împachetare. Standardizarea pachetelor nu va face altceva, în opinia acestuia, decât să uşureze munca contrabandiştilor de ţigări.

Lordul Faulkner of Worcester, un militant al interzicerii fumatului, a comentat că industria de tabac cheltuieşte sume enorme de bani pentru a bloca astfel de legislaţie, pentru că este conştientă că ar avea de pierdut.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!