Pacienţii cu cancer, obligaţi să plătească analize

Articol publicat in sectiunea Social pe data 7 aprilie 2014

Pacienţii cu cancer sunt obligaţi să plătească analizele medicale la fiecare şedinţă de chimioterapie, pe motiv că acestea sunt decontate numai o dată pe an, arată un raport al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC). Raportul reprezintă o sinteză a celor peste 1.000 de apeluri primite din toată ţara la Telefonul pacientului, un proiect lansat de COPAC în urmă cu un an. Prin intermediul apelurilor la Telefonul pacientului, au fost solicitate diverse informaţii şi semnalate problemele întâmpinate în sistemul sanitar, a explicat preşedintele COPAC, Radu Gănescu.

Întrebat care sunt cele mai grave probleme care au fost reclamate de către pacienţi, Gănescu a vorbit despre bolnavii de cancer obligaţi să-şi plătească analizele la fiecare cură de citostatice.

„Vorbim de situaţii grave în care pacienţii sunt obligaţi să-şi plătească analizele la fiecare cură de chimioterapie pe motiv că statul decontează numai un set de analize. De asemenea, mulţi pacienţi au semnalat faptul că li se percepe coplată, în valoare de 7 lei, în Ambulator, pentru efectuarea curelor de chimioterapie”,  a spus preşedintele COPAC.

„Apoi, este vorba despre eliberarea reţetelor compensate sau gratuite pentru boli cronice. Conform legii, fiecare pacient are dreptul la o singură reţetă gratuită sau compensată pe lună, cu cel mult şapte medicamente, dintre care trei din lista B şi patru din lista C. Faptul că nu se specifică clar că un pacient poate primi, în cadrul unei internări, o reţetă gratuită pentru o anumită afecţiune, iar medicul de familie poate să-i elibereze, în aceeaşi lună, o altă reţetă pentru afecţiunile cronice mai vechi (pentru care face tratament de lungă durată), îl împiedică pe pacient să beneficieze de tratamentul corespunzător şi gratuit, conform legii”, a adăugat el.

Vasile Cepoi, consilier al prim-ministrului, a spus că această problemă va fi reglementată prin noul contract cadru privind serviciile medicale. Dar, până când vor fi rezolvate aceste probleme, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) somează bolnavii să-şi plătească tratamentul primit pentru o altă boală decât aceea pentru care a fost internat, a explicat Gănescu.

Pe de altă parte, potrivit președintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, incidenţa cazurilor de cancer în România este cea mai mică din Europa, însă mortalitatea este cea mai mare, din cauza sistemului care s-a concentrat pe tratamentul bolilor acute şi urgenţelor şi mai puţin pe bolile cronice.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!