Pacienţii din Grecia închiriază românce ca infirmiere

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 13 februarie 2015

uk_care worker

Pacienţii spitalelor din Grecia sunt nevoiţi să-şi închirieze infirmiere, din cauza crizei financiare care a afectat şi sistemul de sănătate, însă acestea sunt în mare parte femei fără pregătire de specialitate din ţări precum România, Bulgaria sau Georgia, relatează New York Times în ediţia online, potrivit Mediafax.

Asigurarea de sănătate universală nu mai există de când Grecia a fost nevoită să adopte măsuri drastice de austeritate, iar reducerile bugetare au condus, de asemenea, la scăderea personalului medical, potrivit New York Times.

Acum, când bolnavii se internează într-un spital din Grecia, sunt nevoiţi să-şi angajeze propriile infirmiere pentru a primi îngrijiri de bază. Infirmierele private existau demult în sistemul medical din Grecia, dar criza economică din ţară i-a lăsat pe mulţi pacienţi fără bani şi fără asigurarea necesară pentru a angaja personal calificat.

 

Fără pregătire de specialitate

Prin urmare, pacienţii apelează la infirmiere aflate în situaţie ilegală, adesea imigrante necalificate. Un oficial de rang înalt a declarat că, în opinia sa, jumătate din serviciile de îngrijire sunt prestate de 18.000 de persoane aflate în situaţie ilegală. Cele mai multe sunt imigrante fără pregătire de specialitate, originare din ţări precum România, Bulgaria sau Georgia.

Infirmierele ilegale pretind în general că sunt membri ai familiei sau angajaţi mai vechi ai pacienţilor. În realitate, agenţiile care le angajează pe aceste femei trimit bărbaţi în spitale pentru a distribui cărţi de vizită care oferă 12 ore de îngrijire pentru 50 de euro. O infirmieră cu contract costă aproximativ 60 de euro pentru şase ore, iar pacienţilor cu asigurare li se poate deconta aproximativ o treime din cheltuieli.

Persoane din afara spitalelor aduc și scaune, pe care le închiriază rudelor pacienţilor atunci când vin în vizită, sau chiar televizoare.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!