Pacienţii vor avea dosar electronic de sănătate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 26 mai 2014

Dosarul Electronic de Sănătate (DES), obligatoriu din 1 iunie, este, în opinia unor medici de familie, o muncă în plus, care va reduce timpul alocat consultaţilor, iar pentru alţii, un pas spre reducerea birocraţiei, întrucât vor găsi în el date din istoricul medical al pacientului, utile la urgenţe, scrie Mediafax.

Considerat de autorităţi un element-cheie al informatizării sistemului sanitar, Dosarul Electronic de Sănătate va conţine toate informaţiile medicale care, în mod normal, sunt în fişele de observaţie, foile de observaţie şi registrele de consultaţii ale pacienţilor.

Statul român a cheltuit 80 milioane de lei, din bani europeni, pentru dosarul electronic al pacientului. Numai că medicii de familie, cei care ar trebui să-l folosească, nu ştiu cum să o facă, iar pacienţii cu atât mai puţin. De altfel, chiar şi oficialii Casei Naţionale de Sănătate spun că doar 5% din populaţie va folosi acest sistem, potrivit Digi24. 

Cine are acces

Foarte importante sunt informaţiile din istoricul medical al pacientului utile în situaţii de urgenţă şi considerate a fi vitale: alergii, grupa de sânge, boli cronice, proteze, dispozitive, internările şi ultimele prescripţii, ultimele două introduse la cererea medicilor. La dosarul electronic au acces proprietarii datelor, adică pacienţii şi medicii curanţi. Accesul la DES se poate face fără acceptul pacientului doar într-o singură zonă, cea de urgenţă, iar restul, numai cu acordul acestuia.

Practic, fiecare român, indiferent dacă este asigurat sau nu, va avea un astfel de dosar electronic, potrivit CNAS.

„Punctul zero” al DES a fost în 20 aprilie, când a început iniţializarea dosarelor. Acest proces se face printr-o consultaţie, indiferent dacă aceasta se face la medicul de familie, în ambulator sau la spital. Din acel moment, toate datele existente în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), respectiv internările, reţetele şi analizele, sunt adunate în dosarul pacientului.

„Următoarea accesare a dosarului ne permite să accesăm un minim de date legate de pacientul respectiv. Cine nu are nicio internare este sănătos, are un dosar gol. Iniţializarea se face cu ocazia unui prim consult. Istoricul medical al pacientului va fi introdus fie prin preluarea datelor cu acordul medicilor, şi aceasta este tema unui program viitor. Medicul de familie nu va scrie şi nu este obligat, cel puţin la început, să scrie aceste date”, explică Marius Filip, expert onorific al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) şi responsabil cu promovarea dosarului electronic.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!