Palpitațiile, motiv de îngrijorare?!

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 20 noiembrie 2015

Palpitațiile reprezintă percepția propriilor bătăi ale inimii. Pacienții care prezintă astfel de simptome nu sunt obligatoriu bolnavi de inimă. Medicii explică ce ar trebui să ne alarmeze și ce analize sunt indicate.

Adolescenții, adulții supuși unui regim de viață presant și cu deficit de odihnă sau persoanele instabile emoțional, mai ales cele cu atacuri de panică, au adesea frecvența cardiacă peste 80 de bătăi/minut în repaus. „În schimb, există numeroase persoane care pot evolua foarte bine cu frecvențe cardiace reduse – aproximativ 50 bătăi/minut; este caracteristic celor care au făcut sport de performanță”, explică dr. Roxana Darabonț, medic primar medicină internă și cardiologie, doctor în științe medicale, competență în ecocardiografie și Doppler vascular.

Simptome alarmante

„Numai în urma consultului medical cardiologic și a unor investigații specifice se poate decide dacă palpitațiile rezultă dintr-o percepție exagerată a unor abateri ușoare de la ritmul normal al inimii și care nu reprezintă niciun risc pentru viața pacientului sau sunt induse de afecțiuni cardiovasculare importante. Acestea din urmă se asociază cu manifestări severe, mergând de la dureri toracice constrictive, respirație grea, transpirații, extremități reci și tulburări de vedere sau de echilibru până la pierderea stării de conștiență. Cele mai concludente informații despre tulburările de ritm cardiac se obțin de la electrocardiogramele efectuate chiar în timpul manifestării palpitațiilor”, susține medicul.

Automedicația, interzisă

„Pacienții cu aritmii care persistă peste cinci minute sau care se asociază de la început cu simptomele severe enumerate mai sus trebuie să meargă urgent la medic. Până la consultul medical, pacienții nu trebuie să își autoadministreze din proprie inițiativă diverse medicamente – cunoscute de populație ca fiind «utile» la cardiaci – pentru că, adesea, reacțiile organismului pot fi periculoase”, afirmă dr. Darabonț.

„Aritmiile severe evoluează adesea cu tensiune arterială foarte scăzută. În astfel de situații, administrarea de nitroglicerină sublingual sau de medicamente antihipertensive poate avea efecte extrem de nefaste.” – Dr. Roxana Darabonț

„Palpitațiile pot atrage atenția asupra unui ritm cardiac anormal dacă sunt prea rapide (peste 100 bătăi/minut), prea lente (sub 50 bătăi/minut) sau neregulate.” – Dr. Roxana Darabonț

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!