Pantera roz și pisica neagră

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 15 septembrie 2014

S-a descurcat o treabă ce părea încurcată rău. Sau poate nu tocmai încurcată, ci uitată, ceea ce nu e același lucru decât dacă ești în UK și te cerți cu Daily Mail. Adică, orice încurcătură produsă

de tabloidul cu pricina e uitată până la calendele grecești.

În cazul nostru, povestea cu invazia românilor și bulgarilor, declanșată la sfârșitul anului trecut, rămăsese în coadă de pește. „Sold out! „Avioane şi autocare pline cu români şi bulgari se îndreaptă spre Marea Britanie” titrase ziarul, înspăimântând opinia publică, și așa zăpăcită de ideile funambulești ale ziariștilor cu privire la români. S-a produs, atunci, o reacție publică, despre care reamintește cu detalii ziarul nostru de astăzi. Peste 80 de plângeri au fost trimise către PCC (Press Complaints Commission), care a luat problema în serios, acordându-i o firească prioritate. Mai exact, a dat un răspuns taman acum, în septembrie, la aproape nouă luni de la producerea infracțiunii. Căci despre infracțiune e vorba, chiar dacă e una de presă. După cum ne explica PPC, „publicația a omis regulile profesionale privind obligația de a informa publicul cu acuratețe și în mod netendențios”. Bravos, națiune! A omis să respecte regulile profesionale! Ca și cum o publicație ar putea exista fără să respecte regulile profesionale. Sau ca și cum vatmanii de tramvai ar omite să respecte regulile, decolând în locul avioanelor sau străbătând adâncurile mărilor fiindcă au omis regula profesională că nu sunt submarine.

PPC ne explică, mai departe, cu tonul că infracțiunea nu e prea gravă, că Daily Mail a încălcat, de fapt, prima clauză din Codul Editorilor. Prima! Nu a cincisprezecea, nu cutare aliniat din nu știu ce articol din capitolul x din cod. Fix prima. Aia pe care orice editor o visează color și o invocă oricând se ivește ocazia. First Amendment din constituția făcătorilor de ziare, reviste și cărți. Este greu de imaginat obsesia anti-românească a unor ziariști de tabloid dacă ajung să omită regulile profesiei și să uite prima clauză a propriului lor cod. Cazul ar putea fi analizat, poate, printr-o grilă psihiatrică. Nu e doar o deviere de la normele deontologice, ci și de la cele ale normalității de comportament în lumea de azi, așa trăznită cum o fi ea.

Dar, până la urmă, întregul context al acestei povești e cam straniu. Astfel de campanii inventate de-a fir a păr sunt tratate de organisme precum PCC ca și cum ar fi mici întâmplări cotidiene, povestioare cu panteruțe roz care nu supără pe nimeni, deși nu e vorba de panteruțe roz, ci de pisica neagră.

Autor articol: Radu Ciobotea

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!