Ce spune părul despre sănătatea ta

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 28 august 2014

hair9„O mulţime de probleme interne se reflectă în sănătatea părului. Acesta răspunde la stres, atât la cel fizic, provocat de o boală, cât şi la cel psihologic”, susţine medicul dermatolog Victoria Barbosa, care conduce Millennium Park Dermatology din Chicago. Pornind de la afirmaţiile specialistului, site-ul caring.com a făcut o listă a schimbărilor în aspectul şi structura părului:

Părul uscat, subţire şi moale poate fi un rezultat al vopselelor prea agresive, al plăcilor de păr prea încinse sau al apei cu prea mult clor în compoziţie. Însă cauzele ar putea fi şi altele. Părul subţire este uneori o consecinţă a unei activităţi reduse a tiroidei, numită hipotiroidie. Alte semne ale acestei afecţiuni sunt oboseala, luarea în greutate, încetinirea ritmului cardiac sau senzaţia continuă de frig. În unele cazuri, chiar şi sprâncenele devin mai subţiri sau cad.

Rărirea părului are drept cauză frecventă stresul puternic, generat de situaţii precum divorţul sau pierderea locului de muncă. O alta ar putea fi febra, provocată de gripă sau de o infecţie. Şi diabetul duce la rărirea părului, consideră medicii.

Căderea severă a părului, pe suprafeţe mari, este provocată, cel mai adesea, de prezenţa în exces a testosteronului, atât în organismul bărbaţilor, cât şi în cel al femeilor. „Testosteronul în exces la rădăcina firului de păr determină o cădere mult mai rapidă a părului şi, în cazul bărbaţilor, nu putem lupta cu medicamente împotriva hormonului masculin”, spune prof. dr. Anca Zbrancă.

Cojile de pe scalp sunt deseori confundate cu mătreaţa, dar pot fi un semn al unei afecţiuni grave, precum psoriazisul. În cazul acestei boli, cojile sunt însă mai mari şi mai evidente, iar medicii recomandă să nu încercaţi să le eliminaţi pieptănându-vă părul prea des şi prea agresiv, acest lucru ducând la agravarea acestei afecţiuni.

Părul uscat care se rupe uşor este cel mai adesea rezultatul vopsirii, decolorării sau coafării la temperaturi înalte. Uneori însă acesta poate semnala prezenţa sindromului Cushing, o boală rară, care apare când organismul este expus la o cantitate prea mare a hormonului stresului, denu­­mit cortizol. 

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!