Parchează fără a fi amendat

Articol publicat in sectiunea Auto pe data 26 ianuarie 2015

Ce poţi face ca să nu mai primeşti penalizări pentru parcări? Păi, simplu! Parchează… CORECT!!! Cinci lucruri fundamentale pe care trebuie să le cunoşti.

 

Nu există o restricţie de parcare standard în cazul liniilor galbene simple

Ai voie să parchezi pe liniile simple roşii sau galbene, însă mulţi au impresia că orele la care se poate face parcarea sunt standard. Mare greşeală! Trebuie verificate întotdeauna indicatoarele stradale. În general, nu vei avea voie să parchezi în timpul orelor de vârf din zi, având permisiunea de a parca de la o oră anume, seara, precum şi în zilele de weekend.

E mult mai simplu când linia galbenă este dublă. Atunci nu poţi parca acolo niciodată, deşi uneori poţi opri pentru a încarca şi a descărca. Există, de asemenea, nişte excepţii, pentru şoferii cu handicap (deţinători de Blue Badge).

Dacă linia roşie este dublă, nu ţi se permite nici măcar să opreşti, deşi şoferii cu handicap o pot face atunci când sunt locuri de parcare desemnate pentru cei cu handicap.

 

Ai grijă la poziţia roţilor

Ai grijă ca autoturismul să se afle în întregime în cadrul locului de parcare demarcat, cel pentru rezidenţi sau în cele de tip “pay and display”. E de ajuns ca o singură roată să fie un pic de tot în afara locului de parcare ca să fii pasibil de penalizare.

Nu parca pe trotuar şi ţine maşina cât mai aproape de bordură, în special în Londra, deşi sunt şi situaţii în care îndicatoarele îţi arată să parchezi pe trotuar sau cu două roţi pe trotuar. Dacă parchezi la o distanţă mai mare de 50 de cm de bordură (nu şi în cazul în care se parchează într-un loc de parcare desemnat), poţi fi amendat. Asta înseamnă că şi parcarea dublă este interzisă (mai puţin atunci când se încarcă sau se descarcă, dar nu pentru mai mult de 20 de minute).

 

Poartă cu mândrie permisul sau ticket-ul de parcare

Dacă ai un permis special (de rezident sau de şofer cu handicap), agentul de parcare trebuie să îl poată vedea cu lejeritate; în caz contrar, dacă agentul nu poate citi permisul, el poate elibera o amendă. Acelaşi lucru se aplică şi în cazul voucherelor si al biletelor “pay and display” achiziţionate. Deşi acest lucru pare a fi la mintea cocoşului, permisele speciale se pot dezlipi / desprinde de pe parbriz, astfel că este important să te asiguri că sunt prinse bine. În plus, dacă pur şi simplu arunci biletul de parcare peste cel vechi, astfel încât să se creeze acolo o grămăjoară din care biletul curent nu iese cu nimic în evidenţă, poţi, iarăşi, să fii penalizat.

În cazul permiselor de rezidenţi şi a altor permise, este important să ai în vedere ziua la care permisul trebuie înlocuit. Dacă depăşeşti termenul şi parchezi în faţa casei, ca de obicei, eşti, iarăşi, pasibil de amendă.

 

Fiecare primărie are propriile reguli vizavi de zilele de sărbătoare

Multă lume are impresia că se poate parca oriunde într-un bank holiday, dar nu este aşa. Unele primării locale îţi vor permite să parchezi în zona pentru rezidenţi sau pe linia galbenă, iar alte primării restricţionează astfel de parcări.

Nu există formule sigure la parcări; acolo unde nu eşti sigur, nu parca! Verifică site-ul primăriei locale sau mesajul de pe indicatorul stradal.

 

Ai grijă de tot ce mişcă într-o parcare privată

Până acum am atins problema parcării pe străzile publice, însă regulile se schimbă atunci când vine vorba de terenurile şi parcările private – în supermarketuri, spitale, complexuri rezidenţiale etc. Sunt şanse mari să te afli pe terenul unor aşa-zişi cowboy, care să-ţi forţeze mâna să plăteşti nişte sume de-a dreptul exorbitante fără motive sau pentru greşeli minore. Verifică întotdeauna semnele; ele pot fi şi ascunse cumva; şi fii foarte precaut!

Atunci când primeşti pe nedrept o penalizare, lucru care se întâmplă de altfel foarte des, nu o plăti imediat! Firma nu are nici un drept să te penalizeze. Tot ce fac ei, de fapt, este să îţi elibereze o factură, dar o maschează sub forma unei penalizări adevărate.


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!