Parchetul General închide dosarul Ponta

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 14 august 2015

Parchetul General, condus de procurorul Tiberiu Nițu, a decis să nu înceapă urmărirea penală a lui Victor Ponta, respingând plângerea depusă de PNL Cluj pentru abuz în serviciu, după ce trei judecători au decis că premierul a încălcat legea. Liberalii au sesizat instanțele de judecată cu faptul că șeful Executivului a refuzat să respecte legea și să organizeze în termenul prevăzut alegeri parțiale locale și parlamentare în locurile rămase vacante.

Până acum, trei instanțe – Curtea de Apel Cluj și de două ori Curtea de Apel București – au stabilit că Victor Ponta a făcut abuz în serviciu blocând alegerile parțiale, dar deciziile nu sunt încă definitive. PNL Cluj a sesizat Parchetul General, însă procurorii au decis să nu înceapă urmărirea penală a lui Victor Ponta. Liberalii nu s-au lăsat și au sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție, cazul urmând să se judece la toamnă, informează Gândul.

Plângerea penală a PNL Cluj a fost depusă pe 28 ianuarie 2015, după ce guvernul Ponta a refuzat să organizeze alegeri parțiale pentru șefia Consiliului Județean în termenul de 90 de zile prevăzut de lege, postul fiind vacant din octombrie 2014. Totuși, procurorul Dragoș Cojocariu a decis clasarea cauzei pe 6 aprilie 2015, în condițiile în care Curtea de Apel Cluj stabilise că Victor Ponta se face vinovat de abuz în serviciu și exces de putere. La data de 21 mai, PNL Cluj a contestat ordonanța de clasare dată de procurorul de caz, la procurorul superior, fără succes însă, motiv pentru care a fost sesizată Înalta Curte.

Nu doar instanțele au stabilit că Guvernul era obligat să organizeze alegeri, ci și Autoritatea Electorală Permanentă, care a atenționat Executivul că termenul de 90 de zile a fost depășit de mult timp. Premierul Victor Ponta a explicat că va respecta legea doar dacă îl obligă o instanță, argumentând că s-ar face cheltuieli prea mari cu organizarea alegerilor parțiale. Premierul s-a bazat pe faptul că legea nu prevede sancțiuni în cazul în care Guvernul refuză să o respecte.

Până în prezent, guvernul Ponta a refuzat să organizeze alegeri parțiale pentru președințiile consiliilor județene din Vâlcea, Neamț, Botoșani, Mehedinți, Cluj, Hunedoara și Brăila, dar și pentru primăria Sibiu, rămasă fără edil după ce Klaus Iohannis a devenit oficial președinte. De asemenea, 14 posturi de parlamentar au fost vacantate până acum, fără sa fie organizate alegeri parțiale în termenul legal.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!