Părerea românilor despre „BREXIT”

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 8 iunie 2015

UK-UE_Brexit

Regatul Unit ar putea părăsi Uniunea Europeană peste cel mult doi ani, dacă aceasta va fi voința cetățenilor britanici, dar românii prezenți acum în regat nu par să se teamă de această eventualitate.

Rămânerea sau ieșirea Marii Britanii din UE, despre care se vorbește în mass-media britanică sub numele generic „Brexit”, se va decide cel târziu în 2017, în urma unei consultări populare. Organizarea unui referendum pe această temă a fost promisă în mod repetat, în ultimii ani, de premierul conservator David Cameron.  Desfășurarea acestuia a devenit o certitudine la sfârșitul lunii trecute, când referendumul a fost confirmat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în discursul tradițional de investire a noului guvern de la Londra, rezultat în urma alegerilor din 7 mai.

————————————–

„Ieșirea Marii Britanii din UE ar putea aduce pierderi de 2,2% în PIB-ul țării, iar costurile nu ar fi generate doar de pierderea acordului de liber schimb cu foștii parteneri europeni, ci și de izolarea țării pe plan internațional și de pierderea unor proiecte de investiții de sute de miliarde de euro, legate de Europa.”

Sursa: Studiu al grupului de analiză Open Europe, citat de Reuters

————————————–

 

DA sau NU?

Părerile românilor din Regatul Unit despre rezultatul unui referendum cu privire la viitorul relației Marii Britanii cu Uniunea Europeană sunt împărțite.

„Cred că Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană”, apreciază Cristian, un român în vârstă de 29 de ani care a absolvit studii post-universitare în filosofie la Londra. Argumentele sale sunt de natură economică. „Dezavantajele economice nu par să fie atât de mari, dacă Regatul Unit nu mai aparține UE. Sau cel puțin, așa cred majoritatea britanicilor. De aceea, cred că populația o să aleagă, foarte probabil, ieșirea țării lor din Uniunea Europeană.”

„Nu cred că se va ajunge la o despărțire”, opinează Patricia, invocând, de asemenea, rațiuni din sfera economiei. Aceasta are 45 de ani și lucrează într-o companie britanică de servicii hoteliere de aproape cinci ani. „Există interese economice mult prea mari care vor decide în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE. Marii investitori care își au sediile în Londra amenință să își mute birourile în altă parte, dacă s-ar vota pentru ieșirea din Uniunea Europeană”, afirmă românca. Ea a ajuns la această părere după ce a sesizat că localnicii nu sunt deloc interesați de aceste probleme. „Am încercat să stau de vorbă, de multe ori, despre acest subiect, cu colegii mei britanici. Și am observat că nu sunt deloc interesați. Ei spun că le va fi totuna și dacă țara lor se află în UE și dacă se va decide ieșirea din uniune”, explică Patricia.

————————————–

„Anglia se duce «pe copcă» dacă iese din UE. Multă forță calificată din UE nu va mai lucra acolo. Nu se vor mai face schimburi comerciale fără taxe cu statele membre UE. Și vor retrage multe bănci și firme din Regatul Unit. Britanicii vor fi, în schimb, invadați de imigranți din «lumea săracă».”

Gelu (19 august 2014) – comentariu postat la un articol publicat pe website-ul de informații incont.ro

————————————–

 

„Românii vor avea de suferit oricum”

Românii care s-au stabilit deja în Regatul Unit nu vor fi afectatți în niciun fel de rezultatul referendumului cunoscut sub numele de „Brexit”. Aceasta este convingerea celor mai mulți membri ai comunității românești din regat. În schimb, conaționalii lor ce urmează să vină în Marea Britanie vor avea de suferit oricum; adică și dacă Regatul Unit va ieși din UE și dacă populația locală va decide rămânerea țării lor în structura unională continentală.

„Românii care sunt deja aici nu vor simți nicio schimbare, atunci când Marea Britanie nu va mai fi membră a Uniunii Europene. Ei sunt deja integrați. Probleme vor avea cei care își vor dori să vină, pe viitor, în regat. Ei vor fi întâmpinați cu restricții. Nu li se va mai permite accesul liber în acest teritoriu, iar cei care vor reuși totuși să intre se vor trezi că nu mai pot solicita beneficii sociale și că nu li se acordă alte multe drepturi”, crede Cristian, absolvent de studii post-universitare.

„Eu cred că românii din Marea Britanie vor avea de suferit oricum, indiferent care va fi rezultatul referendumului. Libertatea lor de circulație va fi restricționată într-un fel sau altul, cel puțin pe teritoriul Marii Britanii. Iar cei care au de gând să vină de-acum în Regatul Unit trebuie să se aștepte la ce este mai greu. Din păcate, ei sunt victimele acestei campanii politice. Deși, după părerea mea, principala problemă a acestei țări nu sunt imigranții din interiorul Uniunii Europene, ci cei din afara UE”, argumentează Patricia, o româncă din Londra.

————————————–

„Intenția guvernului britanic de a retrage țara din cadrul UE și a Convenției Europene a drepturilor omului în cazul în care nu se introduc modificările tratatelor cerute de britanici și de a restrânge unele drepturi, ca dreptul la grevă, pun serios sub semnul întrebării auto-caracterizarea guvernului ca fiind un guvern britanic al clasei muncitoare, pentru că tocmai cei care muncesc vor fi afectați serios de aceste schimbări.

Aflată evident în mijlocul acestor evoluții surprinzătoare și agresive, majoritatea comunității românești din Marea Britanie se va regăsi cu siguranță în zona societății britanice căreia i se solicită să contribuie mai mult și să ceară mai puțin. Imigranții vor continua să fie prezentați ca elemente dăunătoare binelui social și de aceea, nedoriți. Reducerea bugetului asigurărilor sociale vizată de guvern va afecta, cu siguranță, pe cei care beneficiază acum de astfel de ajutoare.

În aceste condiții, ar fi de dorit ca românii din Marea Britanie să se organizeze mai bine, pentru a putea face față mai ușor atacurilor venite în special prin intermediul presei și în general, pentru a putea sublinia constant și mai eficient contribuția pe care o aduc la dezvoltarea societății britanice.”

Costel Petre, președinte al Asociației „Romania in The Third Millenium” din Londra

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!