Părinţii balerinei decedate nu pot accepta situaţia

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 29 aprilie 2016

uk-maria-santa-decedata-neglijenta

Tragica poveste a Mariei Izabela Santa, tânăra balerină româncă de numai 17 ani care a murit în Marea Britanie chiar sub ochii doctorilor de la urgenţă, care s-au pronunţat că „o să-i treacă”, a îndurerat românii din UK. Revoltaţi, părinţii fetei urmăresc să dea în judecată pe medicii de la două spitale din Marea Britanie, precum şi serviciul de ambulanţă, acuzându-i pe doctori de neglijenţă.

 

Balerina care nu a mai fost lăsată să danseze pe scenă

În ediţia anterioară a publicaţiei noastre scriam despre moartea balerinei de 17 ani de la sfârşitul anului trecut. Tânăra, care acuza dureri severe de cap, s-a prezentat de patru ori la serviciile de urgenţă de la două spitale britanice, însă doctorii au trimis-o acasă de fiecare dată, explicând că nu există motive de îngrijorare. De la o vizită la alta starea româncei se deteriora, iar a doua zi după cea de-a patra vizită la urgenţe Maria avea să intre în comă şi să moară.

Analizele post-mortem au dovedit că fata avea un cheag de sânge pe creier care, nedepistat, a dus la comă şi la deces. Presa britanică citează medicul legist care spune că acel cheag de sânge putea fi cauzat de anticoncepţionalele pe care le lua românca.

Maria, o balerină extrem de talentată, a primit o bursă în valoare de £12.648 pentru a studia la Northern Ballet School, o prestigioasă instituţie din Manchester. Astfel că anul trecut părinţii Mariei au decis să se mute cu fata lor în Anglia, pentru a profita de o astfel de oportunitate. Numai că în octombrie anul trecut a început coşmarul în sânul familiei Santa, când la antrenamente fata s-a plâns de dureri puternice de cap şi urechi.

 

Accident sau neglijenţă?

„Eu am fost personal cu ea, ea a intrat singură”, spune Robert Santa, tatăl Mariei. „Când a ieşit am întrebat-o dacă i-au făcut vreun test şi a zis că «Mi-au dat paracetamol, tati!»”. În zece zile au fost cu Maria de două ori la spital, însă tratamentul era acelaşi. Apoi, s-au îndreptat spre Manchester North Hospital. „Când am ajuns acolo, am găsit-o într-un salon mic, nu era nimeni lângă ea, era lăsată singură”, a mai spus tatăl fetei, citat de romaniatv.net, continuând:

—————————————

„Când am ieşit din spital am observat că fiica mea îşi trăgea piciorul după ea. M-am întors înapoi cu ea şi doctorul a zis că nu e nici o problemă, că e obosită. Ne-a zis că în două zile va fi bine. Am ajuns acasă, i-am zis fetei să se culce, că mâine va fi bine şi dimineaţa am găsit-o în comă. L-am crezut pe medic, nici măcar nu am mai apucat să îmi iau rămas bun de la ea”.

—————————————

Când fata a intrat în comă, acasă, Maria a fost transportată cu ambulanţa la un al treilea spital. După ce i s-au făcut investigaţiile, adolescenta a fost transferată la o altă clinică de specialitate, Salford Royal Hospital, însă acolo fata s-a stins sub ochii medicilor.

„Noi am întrebat acolo: este posibil ca o persoană care a făcut sport, nu a fumat, nu a luat droguri, să ia doar trei luni anticoncepţionale şi să cauzeze moartea?”, însă răspunsul doctorului nu convinge: „Nu cred, poate că a ajutat, dar nu în totalitate”.

 

Ne vedem la tribunal!

La şase luni de la moartea Izabelei, au apărut şi rezultatele autopsiei care arată clar cauza morţii: cheag de sânge pe creier şi comoţie cerebrală. O comisie s-a întâlnit deja şi a chemat la discuţii toţi medicii implicaţi. Răspunsurile lor sunt halucinante. Ei spun că au tratat-o pentru dureri de cap, gastrită şi infecţie la urechi.

Acum, Robert Santa, tatăl adolescentei românce, urmăreşte să-şi caute dreptatea:

—————————————

Noi vrem să acţionăm în judecată serviciile de urgenţă, Middelton Health Center City, Manchester General North Hospital, de unde ne-au dat drumul acasă şi serviciul de ambulanţă pentru că au refuzat să vină să îmi vadă fata.”

—————————————

Medicii şi unităţile sanitare i-au ignorat pur şi simplu Mariei starea extrem de gravă, se plâng părinţii fetei.

Rodica Istrate, profesoara Izabelei, a spus pentru stirileprotv.ro: „A fost visul ei de când a început să facă balet şi avea toate şansele să devină o balerină de top pe scenele lumii. A făcut roluri foarte mari; să fi plecat la îngeri cu satisfacţia asta.”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

O parere la “Părinţii balerinei decedate nu pot accepta situaţia”

  1. CORINA MARC Spune:

    Sunt cea care i-am indreptat pasii spre ceia ce si-ar fi dorit sa faca in viitorul apropiat si apoi toata viata . A fost persoana inzestrata cu acest har(al dansului ,al plasticii corporale) si care a dorit din tot sufletul sa se perfectioneze si sa ajunga pe marile scene ale lumii. A avut toate sansele sa devina o balerina de prim rang. DE CE munca noastra ,straduinta si dorinta de viata in lumina reflectoarelor a fost spulberata intr-o clipa de nemernicia ,indiferenta sau poate nestiinta unora .Acest copil nu s-a plans niciodata de durere sau de prea multa munca caci baletul este una dintre cele mai grele meserii ,dar nu conteaza acest lucru pentru o persoana care vrea cu ardoare sa imbratiseze aceasta arta.Legatura mea cu IZA a fost permanenta se consulta cu mine in orce problema .
    DOI ochi frumosi intr-un corp sanatas si o minte limpede, formata pas cu pas cu dragoste si daruire de la varsta de 10 ani cand am vazut-o intrand in sala de balet la Liceul de coregrafie si arta dramatica”O.STROIA ” din Cluj am stiut ca va ajunge o balerina stralucita ………dar totul s-a naruit .Sper ca parintii Izei sa -si gaseasca linistea prin investigatiile pe care le fac si rog diaspora sa ajute aceasta familie prin orice mijloace ,familie care a luptat cu toate fortele pentru viitorul IZABELEI MARIA . .
    S-au implicat mai multe tv-uri si cotidiene din Romania ,eu am fost contactata de ANTENA 1 apoi am vazut ca s-a dat pe mai multe posturi interviul realizat.

Spune-ti si tu parerea!