Părinţii lui Kasian: „Îl vrem cât mai repede înapoi!”

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Justiție / Poliţie, Poveşti româneşti, Sănătate pe data 22 decembrie 2014

Londra_Kasian, Magdalena si sotul

Părinţii lui Kasian, bebeluşul preluat în seara de 5 decembrie de Protecţia Copilului din Marea Britanie, au ajuns să trăiască cu teama că micuţul lor îi poate uita. Îngenuncheaţi de sistemul britanic, aceştia nu ştiu cum şi ce trebuie să facă pentru a-şi lua copilul acasă… cât mai repede. În urma primei înfăţişări care a  avut loc pe 12 decembrie, Magdalena, mama micuţului, spune că lucrurile se mişcă foarte încet, iar ea şi soţul său nu îşi doresc altceva decât să îl ţină permanent pe Kasian în braţe şi să petreacă împreună, ca familie, primul lor Crăciun. Mai apăsător este faptul că, în timpul vizitelor, micuţul Kasian nu mai reacţionează la glasul mamei, iar Magdalena se roagă ca bebeluşul ei să nu o uite.

Tânăra mămică face un apel către medicii români neurologi şi pediatrii care ar putea să o ajute să îşi aducă copilul înapoi acasă.

 

„Prima înfăţişare… şi nimic”

Viaţa Magdalenei Petraru şi a soţului ei Alexandru se împarte acum între instanţă şi vizite la bebeluşul lor, de când Protecţia Copilului l-a luat pe micuţul lor, Kasian, sub suspiciunea că părinţii l-au lovit la cap. Cei doi sunt mereu pe drumuri, iar Magdalena nu se mai opreşte din plâns. Vineri, pe 12 decembrie, cei doi au avut prima înfăţişare în instanţă. Şi-au pus mari speranţe că lucrurile vor ieşi la lumină şi se va dovedi că naşterea cu probleme a lui Kasian are legătură cu problemele sale de sănătate actuale.

„Chiar nu s-a rezolvat nimic vineri, la prima înfăţişare, a doua va fi miercuri (17 decembrie). Nu ştim ce speranţe să avem. Ştiu doar că trebuie să luăm noi legătura cu medici specialişti, să ne ajute cineva, pentru că până ne dau ei rezultatele durează foarte mult. Noi vrem să grăbim lucrurile, să îl avem cât mai repede în braţe, acasă. La prima înfăţişare doar s-a vorbit despre caz. Am vrut să stau cu copilul într-o încăpere securizată şi nu m-au lăsat. Ni s-a spus că a treia înfăţişare va fi în luna februarie… că până atunci vom avea un verdict. Se aşteaptă un raport medical de la echipa de medici care a preluat cazul. Noi vrem să găsim un doctor neurolog sau pediatru. Ei ne pot ajuta pe noi, să îi facă micuţului un control şi astfel să grăbească lucrurile”, spune Magdalena.

—————————–

„Nu au venit cu nimic concret la prima înfăţişare, decât cu câteva păreri de la medici… Au spus că e mai puţin probabil să fie de la forceps, sunt alte probleme care trebuie luate în considerare. Nu au nicio dovadă că noi am fi de vină; oricât ar spune lumea că sunt o mamă iubitoare, că am grijă de el… până nu dovedeşte un medic că am dreptate nu se schimbă nimic.”

Magdalena Petraru, mama lui Kasian

—————————–

 

În căutarea medicilor

Atât Magdalena şi soţul său, cât şi avocaţii care îi reprezintă sunt acum în căutarea unor medici români care ar putea să le dea o mână de ajutor.

„Nu vrem să aşteptăm până în luna februarie, când va avea loc cea de-a treia înfăţişare şi când ne-ar putea da un rezultat, noi vrem copilul cât mai repede şi nu ştim cum să facem, nu ştiu cum putem face. Dacă găsim doi medici care să ne ajute, atunci vorbim cu avocaţii şi poate reuşim să atacăm mai repede în instanţă.  Şi avocaţii noştri caută medici, dar am înţeles că sunt medici buni care sunt foarte ocupaţi şi că totul durează. Pe de altă parte, avocaţii sunt încrezători, dar spun că sunt, de asemenea, conştienţi că o să dureze. Noi nu vrem să aşteptăm încă două luni de zile”, spune Magdalena, mama lui Kasian.

—————————–

„Ei ne-au luat copilul doar pentru că este posibil să fie şi din vina noastră. Nu au nicio dovadă, iar noi ne luptăm acum cu morile de vânt…”

Magdalena Petraru, mama lui Kasian

—————————–

 

„Sper să nu ne uite”

O altă teamă este acum în sufletul Magdalenei. Gândul că micuţul ar putea-o uita. Mai ales că la ultimele vizite nu i-a mai recunoscut vocea.

„L-am văzut din nou pe Kasian şi l-am rugat să nu ne uite, pentru că este diferenţă mare, nu mai este cum era. El acum se uită la toată lumea când îi vorbeşte, dar la mine când îmi auzea vocea tresărea, zâmbea… Mami, nu ne uita, asta i-am spus neîncetat. Am filmuleţe cu el de când era vesel şi activ, acum nu mai era deloc la fel. Avem voie patru zile pe săptămână să îl vedem… câte trei ore, dar trece repede. Îi dau de mâncare, ne jucăm un pic, doarme şi gata… trebuie să plecăm.”

—————————–

„Acum abia reuşesc să îi atrag atenţia; mă uit la filmuleţe pe care le avem cu el şi ne zâmbea, acum nici nu mă mai recunoaşte când vorbesc cu el. Se uită la toată lumea la fel…”

Magdalena Petraru, mama lui Kasian

—————————–

Autorităţile engleze au preluat copilul chiar în seara de Moş Nicolae după ce un RMN făcut micuţului a scos la iveală prezenţa unor cheaguri de sânge pe creierul acestuia. Tânăra mămică este ferm convinsă că problemele au fost cauzate de forcepsul folosit de cadrele medicale la naşterea fiului ei. Kasian a venit pe lume în noaptea de 22 septembrie, la spitalul Barnet. Pentru că nu era aşezat în poziţia corectă a fost nevoie de folosirea forcepsului, procedură care a lăsat atunci urme multe pe obrazul şi pe ceafa micuţului.

 

Citiți și: Bebeluşul unei familii de români, preluat de Protecţia Copilului

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

4 pareri la “Părinţii lui Kasian: „Îl vrem cât mai repede înapoi!””

 1. Nina Spune:

  Sper sa-si recupereze bebelusul, cred ca merita asta ! Altceva vreau sa va spun, ca in 2004 in ziarul dumneavoastra am gasit un anunt in urma caruia am avut un an de munca si alte 2 pe linga asta pe care l-am gasit in ziarul dumneavoastra.Eu am lucrat si locuit in Londra in 2003-2005 cu Self-Employed si am plecat la urgenta si nu stiu daca am inchis socotelile cu revenue cu taxe si restul……daca eu vreau acum sa merg in vizitia in UK voi avea probleme ?

 2. Cristi Spune:

  Din 2005? S-a intamplat de mult, cred ca problema este deja stearsa. Cat despre venirea in vizita, cu siguranta nu veti intampina nici o problema!

 3. andreea Spune:

  Ce s-a intamplat cu Kasian? A revenit la parintii lui?

 4. dora Spune:

  Am urmarit ce s-a intampla si m-am lamurit. Asta este un caz de malpraxis, pe care ei trebuiau sa-l raporteze imediat. Asa autoritatile le-au gasit punctul slab si exploateaza asta…pe langa faptul ca au retinut copilul ilegal (cei doi nu sunt cetateni britanici, implicit nici copilul). Autoritatile sunt obligate sa le dea copilul inapoi. Adevaratul lor motiv bineinteles ca nu e binele copilului, ci banii, iar statul britanic nu se baga.

Spune-ti si tu parerea!