Părinţii milionari din proprietăţi, copiii sărăciţi şi debusolaţi

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 19 noiembrie 2015

uk_milionari de londra

Potrivit unui studiu realizat de banca Barclays, în Marea Britanie sunt cu 41% mai mulţi milionari decât cu cinci ani în urmă. Unul din 65 adulţi britanici se poate lăuda că are rezerve ce depăşesc fascinanta sumă de un milion de lire sterline. Generaţia imediat următoare, însă, nu are motive de sărbătorire.

Avansul preţurilor locuinţelor şi al cotaţiilor bursiere după criza financiară din 2007 a dus la creşterea numărului milionarilor cu 212.000, la 717.000, potrivit indicelui de prosperitate calculat de Barclays.

„Marea Britanie devine mai prosperă şi fiecare regiune înregistrează creşteri ale numărului de persoane bogate”, a arătat Akshaya Bhargava, director general al Barclays Wealth and Investment Management.

Ei sunt mai degrabă milionari pe hârtie, atâta timp cât capitalul de valoare, imobilul, este şi cel în care locuiesc. Fructificarea situaţiei favorabile acestora se poate face doar prin vânzarea proprietăţii sau prin obţinerea unor împrumuturi bancare mai mari sau mai mici, pe baza valorii crescute a proprietăţilor.

Cei mai mulţi astfel de milionari locuiesc în Londra şi în regiunea de sud-est, adică 52% din totalul naţional, în creştere de la 46%. Cei din capitala Angliei sunt proprietarii celor mai scumpe locuinţe şi numărul lor – 191.000 – depăşeşte numărul cumulat al milionarilor din Ţara Galilor, Scoţia, Irlanda de Nord şi Nordul Angliei.

 

Tinerii nu mai speră să ajungă vreodată să devină proprietari de locuinţă

Într-un caz prezentat de The Guardian, soţii Melanie Glanville şi Adrian Harrison au cumpărat în 1985 un flat, într-un cartier modest din Londra, în Clapham South. Preţul a fost de £87.000, din care ei a trebuit să cotizeze cu un depozit de £10.000, bani procuraţi de la părinţii acestora.

După zece ani, cei doi şi-au cumpărat o casă semidetaşată în aceeaşi zonă, pe care au dat £165.000. Astăzi, această proprietate are o valoare estimată la £1,1-1,3 milioane. Şi nu sunt singurii care se află în această situaţie.

Fata lor, Georgia, de 24 de ani, este isteaţă şi are un loc de muncă bun – ca şi părinţii săi în urmă cu 30 de ani – unde câştigă aproape £30.000 pe an. Ea, însă, nu are de gând să-şi cumpere vreun flat prea curând. Nu pentru că nu şi-ar dori, ci pentru că îi este imposibil, aflăm din declarația ei pentru The Guardian:

—————————————

„Abia îmi pot permite să-mi achit chiria.”

„Nici nu-mi pot închipui cum aş putea vreodată să-mi cumpăr o casă de orice fel în Londra, ca să nu mai vorbim de o locuinţă în zona în care am copilărit eu.”

—————————————

Pentru ca situaţia să fie comparabilă cu cea a părinţilor, Georgia şi un eventual partener cu un venit similar, ar trebui să câştige împreună de patru ori mai mult decât acum. Şi, bineînţeles, nu ajută deloc faptul că, spre deosebire de părinţi, Georgia are deja în spinare un împrumut bancar de £30.000, accesat pentru finalizarea studiilor.

Georgia ar putea să stea cu părinţii, ca să economisească cei £620 cheltuiţi cu chiria lunar, însă, chiar şi peste câţiva ani, ar trebui să ajungă cumva să economisească între £30.000 şi £50.000, ceea ce tânăra consideră că este de domeniul fantasticului.

Părinţii Georgiei sunt, într-adevăr, milionari, însă aceştia au fost mai toată viaţa self-employed şi vor beneficia de pensia minimă, astfel că la bătrâneţe se vor întreţine fructificând cel mai probabil valoarea mai mult decât apreciată a propriei locuinţe, cum, de fapt, procedează o bună parte din britanicii seniori, netransferând neapărat averea copilului.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!