Parisul, înaintea Londrei!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK la bani mărunţi pe data 9 februarie 2016

Paris vs Londra

Parisul a fost desemnat cel mai admirat oraș din lume, în urma unui studiu realizat pe baza răspunsurilor date în funcție de șase criterii, printre care notorietatea, localizarea și cultura.

Analiștii de la Anholt-GkK City Brands Index au realizat peste 5.100 de interviuri în întreaga lume. Locuitori din 50 de orașe din China, India, Coreea de Sud, Australia, Statele Unite, Brazilia, Rusia, Franța, Germania și Marea Britanie au răspuns la un chestionar pentru alegerea celui mai admirat oraș din 50 de metropole, în funcție de șase criterii: notorietatea internațională, locul (transporturi, localizare), cultură, condiții (locuire și dotări publice), locuitori (convivialitate, siguranță și diversitate culturală), potențial educațional și economic.

Rezultatul, publicat la 20 ianuarie 2016, a fost că Orașul Luminilor s-a clasat pe primul loc, detronând Londra. În precedentul clasament realizat în 2013, Parisul ocupa poziția a treia.

Studiul — ale cărui rezultate sunt publicate din doi în doi ani — a fost efectuat în luna septembrie 2015, la puțin timp înainte de atentatele din 13 noiembrie, dar la câteva luni după cele din ianuarie, scrie Agerpres.

Oraș admirat nu înseamnă însă neapărat și vizitat. „Atentatele nu schimbă semnificativ sau durabil percepția asupra orașului”, afirmă Simon Anholt, realizatorul clasamentului, chiar dacă turiștii străini nu s-au gândit în ultima vreme să viziteze repede Parisul fiindcă sintagmele „stare de urgență” și „conflict” sunt încă prezente în mintea lor. „Atentatele nu schimbă motivele pentru care turiștii admiră frumusețea, viața culturală și atracțiile orașului”, încheie Anholt.

 

trimiteri-sus-4

Londra, cea mai populară destinație pentru vacanța de sărbători

La poluri opuse: Londra şi Bucureşti

LONDRA VĂZUTĂ ȘI NEVĂZUTĂ

Londra, cel mai puternic centru financiar din lume

trimiteri-jos-4

 

Clasamentul celor mai admirate 10 orașe din lume, realizat de Anholt-GfK City Brands Index, cuprinde în ordine orașele Paris, Londra, New York, Sydney, Los Angeles, Roma, Berlin, Amsterdam, Melbourne și Washington DC.

 

Tot Parisul, mai „accesibil” pentru turiști decât Londra

Potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea San Paolo din Brazilia, capitala Franței pare a fi mult mai „accesibilă” decât cea a Marii Britanii, prin „accesibilitate” înțelegându-se facilitatea cu care un turist se poate deplasa pe jos dintr-o parte în alta a orașului.

Oamenii de știință au dezvoltat un model care reproduce rețelele stradale și de metrou ale celor două orașe, luând în calcul toate „nodurile” existente (un nod este creat de confluența a două sau mai multe trasee). Astfel au descoperit ca în vreme ce Parisul dispune de 11.699 de noduri (dintre care 669 aparținând rețelei de metrou), Londra poseda doar 6.885 (dintre care 346 ale așa-numitului „tube”).

Utilizând acest model, cercetătorii au simulat apoi 10.000 de trasee pentru fiecare nod din interiorul rețelelor stradale. Fiecare traseu a fost ales astfel încât să nu fie posibilă trecerea prin același punct mai mult de două ori, la final fiind calculată pentru fiecare nod o „entropie de diversitate”, adică un număr în măsură să exprime facilitatea cu care se poate trece de la un nod la altul.

În concluzie, este mult mai ușor să „bați cu piciorul” Parisul decât Londra; mai precis, în timp ce accesibilitatea din zonele aflate la nord și la sud de Sena este mai mult sau mai puțin asemănătoare, străzile din sudul Tamisei par a fi mai degrabă inaccesibile unui turist „pedestru”. Motivul? Oamenii de știință sunt convinși că problema ține de mărimea celor două fluvii: Sena nu este atât de amplu și are un număr de poduri de două ori și jumătate mai mare decât Tamisa.

Autor articol: Bianca Radulescu
Etichete: , , , , ,

Comentarii

O parere la “Parisul, înaintea Londrei!”

  1. Didier Le Duc Spune:

    Londra este o mizerie de oras, plin de toate scursurile pakistaneze, indiene, curve si cocalari din Romania, interlopi bulgari si mafioti albanezi, un oras mizerabil, care nu se compara la niciun capitol cu Paris! Mergeti in Franta si veti observa diferentele uriase. Englezii se imbraca prost, mananca prost, orasele lor par desenate cu piciorul, nu au nici pe departe farmecul si istoria ville-urilor din Franta. Nici macar nu vorbim de vreme, o mizerie absoluta in UK, pt ca ce se intampla in Provence, de exemplu, ar face orice englezoi cu dintii incalecati sa viseze. Asa ca nu mai comparati ce nu este de comparat. Vive la France!

Spune-ti si tu parerea!