Pariurile sportive, între speranță și dezamăgire

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti, Timp liber pe data 22 iunie 2016

uk_pariuri sportive

Pariurile sportive sunt o sursă de venit pentru foarte mulți români stabiliți în Regatul Unit al Marii Britanii! Fie că își pun speranțele (și banii!) într-un meci de fotbal sau într-unul de handbal sau de baschet, sunt persoane care trec de câteva ori pragul unei case de pariuri. Câștigurile, susțin jucătorii, nu se lasă așteptate, însă fiind vorba despre un joc de noroc și pierderile sunt pe măsură. Diaspora Românească a stat de vorbă, despre acest subiect, cu mai mulți români și tot de la ei am aflat care sunt echipele favorite la câștigarea Campionatului European de Fotbal din 2016. Odată cu startul acestui campionat, puțini sunt jucătorii care rezistă să nu pună pariu câteva zeci de lire pe echipa pe care o consideră capabilă să câștige un anume meci.

Se spune despre jocurile de noroc că dau o dependență asemănătoare cu cea pentru țigări, alcool sau droguri. Pariurile sportive intră și ele în această categorie. Sunt, însă, persoane pentru care a paria pe echipa favorită reprezintă doar un hobby ce poate aduce bani, uneori destul de mulți. Intervievați de Diaspora Românească, pariorii români stabiliți în UK au afirmat că aveau această pasiune încă de când locuiau în România și că experiența dobândită de-a lungul timpului îi ajută acum să câștige sute sau chiar mii de lire din jocurile de noroc.

 

Parior din cauza prietenilor

Claudiu are 41 de ani, iar ultimii cinci i-a petrecut în Anglia. Lucrează ca șofer pe TIR la o companie ce are ca obiect de activitate distribuirea de  produse alimentare. Este necăsătorit și, susține el, în timpul liber, când nu se întâlnește cu prietenii, preferă să urmărească la televizor sau pe internet diferite competiții sportive. Ceea ce la început a fost doar o metodă de a ocupa timpul liber, a atras după sine un mic viciu: pariatul pe meciurile pe care le urmărea.

Claudiu, Luton: „Vinovați, să le spun așa, pentru că am ajuns să joc la pariuri sunt prietenii mei din UK. De multe ori când ne întâlneam la câte o bere ei, fie se lăudau cu banii câștigați pe un anume bilet, fie înjurau nu știu ce echipă pentru că nu a fost capabilă să marcheze golul pe care ei mizaseră. Știți cum e, la început ascultam fără să înțeleg prea multe, dar încet, încet m-a atras și pe mine această activitate. Bineînțeles că mult timp după ce am început să joc puneam bilet asemănător cu al unui prieten, sau mă ajuta el să mizez pe ce voiam eu. De câștigat, câștigam mai rar, dar asta mă determina să joc mai mult și să mă documentez mai bine. Acum, la câțiva ani distanță, am ajuns să mă pricep destul de mult, asta și pentru că urmăresc meciurile, știu câte ceva despre fiecare jucător. Pentru mine e un hobby, o modalitate de a mă recrea chiar dacă uneori simți că îți ieși din minți când vezi că ultimul meci după care mai așteptai ca să câștigi, nu se termină așa cum ai mizat tu.”

—————————————

„Nu am jucat niciodată sume foarte mari și nu am fost niciodată în stadiul în care am auzit că sunt unii, de a vinde ceva pentru a face rost de bani pentru un bilet la pariuri.”

Claudiu, Luton

—————————————

 

Un bilet câștigător, cât o lună de muncă

Așa cum afirmam și mai devreme, există și români care se laudă că au câștigat mii de lire de pe urma biletelor jucate la pariuri. Când vine vorba despre pierderi, pariorii recunosc că acestea nu sunt foarte bine contabilizate. Este lesne de înțeles motivul.

Marian, Leeds: „De vreo 10 ani tot pariez. În timpul ăsta am și băgat mulți bani dar am și câștigat. Îmi amintesc că într-o vară, cred că eram în clasa XII-a, mă gândeam cum să fac rost de bani să merg la mare și am câștigat pe un bilet suficient ca eu și prietena mea să ne petrecem o săptămână la Mamaia fără a contoriza cheltuielile. A fost vorba mai mult de noroc pentru că la vârsta aia nu aveam eu prea mult habar de fotbal. Acum, că am acumulat mai mult experiență, mă bazez mai mult pe cunoștințe și sunt destule dățile când meciurile se termină așa cum am pus eu pe bilete. În special, pariez pe fotbal. Îmi place mai mult și este sportul pe care îl practic și eu. De doi ani de când sunt în UK, pot să spun că sunt luni în care câștig mai mult din pariuri decât de la serviciu. Au fost dăți când am luat și o mie de lire, însă, pentru a spera la o astfel de sumă, și investiția trebuie să fie pe măsură. Cu siguranță în perioada următoare o să bag ceva bani la pariuri pentru că a început UEFA EURO 2016. Eu țin cu Spania și o să pariez, în special, pe această echipă. Sper să nu mă dezamăgească!”

—————————————

„Săptămâna trecută am câștigat 300 de lire la pariuri. A trecut ceva timp de când nu am mai avut un bilet câștigător și m-am bucurat enorm când am văzut că am nimerit toate meciurile. Când vezi că ai câștigat cât ai lua după o săptămână de trudă la serviciu, nu te mai gândești câte bilete necâștigătoare ți-au înghițit banii și poate ăsta e păcatul nostru, al jucătorilor.”

Ionuț, Bristol

—————————————

 

Fotbalul, „regele” pariurilor

Pe vremea când încă locuia în România, Robert Lucean juca fotbal la o echipă de fotbal din orașul său, Târgu Jiu. Cunoștințele din acest domeniu, la care s-a adăugat plăcerea de a urmări cât mai multe meciuri de fotbal l-au transformat într-un parior. Bărbatul recunoaște că nu este un împătimit al acestui viciu, dar spune că săptămânal bagă măcar un bilet la pariuri.

„De câțiva ani joc la pariuri și nu m-am lăsat de asta nici după ce m-am mutat în Marea Britanie. Cel mai mult îmi place să pariez pe fotbal. Este sportul pe care acum îl practic doar ocazional, în care la un moment dat am făcut performanță. Prin urmare și cele mai multe cunoștințe tot despre fotbal le am. Din când în când mai pariez pe tenis, însă doar când joacă lideri mondiali. Pentru mine această activitate reprezintă o plăcere, nu sunt și nu am fost niciodată un împătimit al jocurilor de noroc motiv pentru care nu joc sume foarte mari. Evident, cu cât aloci mai mulți bani, cu atât ai șanse să câștigi mai mult, iar eu mai fac excepții doar când e vorba despre echipe tari cum ar fi Barcelona. În rest, vorba noastră a jucătorilor: sper măcar să dublez suma”, a afirmat Robert Lucean din Crew.

La fel cum am procedat cu toți pariorii intervievați, l-am întrebat și pe Robert ce sume are de gând să aloce pentru meciurile din Campionatul European de Fotbal și am avut parte de o surpriză:

„Vreau să mă bucur de meciurile acestea, nu să stau stresat că nu îmi ies biletele! Pentru că meciul de deschidere a fost între România și Franța, am evitat să pariez. Rațiunea m-ar fi determinat să merg pe mâna Franței, dar sufletește aș fi sperat ca echipa noastră să facă o figură frumoasă. Așa că nu am băgat niciun bilet și bine am făcut. M-am putut bucura ca un adevărat patriot de un meci frumos. Mi-a plăcut acest sentiment și m-am decis ca în perioada următoare să nu pariez pe nicio echipă. Asta nu înseamnă că nu am și o opinie despre cine ar putea câștiga acest campionat. Având în vedere experiența jucătorilor, echipele la care au activat și modul de joc, cred că Spania va învinge. Dacă nu vor fi spaniolii, atunci germanii au șansa de a ieși pe primul loc. Rămâne să vedem, și să ne bucurăm de fiecare meci.”

 

„Am pariat destul, acum m-am lăsat”

Între a paria din plăcere și a paria pentru că ești dependent de asta este o linie foarte subțire. Mulți conștientizează că sunt în pericol de a trece acea „limită” și aleg să spună „Stop!” pariurilor. În această situație este Mihai. El a declarat în interviul acordat pentru Diaspora Românească că de când a venit în UK a câștigat foarte mulți bani de pe urma acestui hobby, dar că în ultima perioadă a pierdut sume importante, motiv pentru care a ales să nu mai treacă pragul caselor de pariuri:

„De două luni nu am mai băgat niciun bilet la pariuri și sper să renunț definitiv la această practică. Aveam câțiva ani de când tot jucam. În țară pariam sume mici, dar de când am venit în UK, pentru că altfel sunt veniturile aici, am riscat tot mai mulți bani. Nu pot să spun că nu am câștigat. Au fost săptămâni când încasam câte 5-600 de lire, uneori chiar 1.000! 90% din bilete erau pentru meciurile de fotbal pentru că acolo, zic eu, mă pricep mai bine. Uneori, mă riscam și la baschet, handbal sau tenis de câmp. Se întâmpla să mai câștig și cu astea dacă aveam noroc. În ultima perioadă însă, ghinionul parcă m-a urmărit. Cred că am jucat vreo 2.000 de lire în trei luni și nu am scos nici 20% din bani. Practic, am pierdut banii pe care i-am câștigat cu trudă, muncind câte 12 ore pe noapte, într-un depozit.

Am stat și m-am gândit și am ajuns la concluzia că nu se merită. În UK banii se fac greu și ar fi păcat să îi îmbogățești pe cei care au afaceri în domeniu pentru că, să fim sinceri, jocurile de noroc nu au fost create pentru a îmbogăți omul de rând. Sper să pot să mă țin de promisiunea făcută chiar mie și să nu mai joc banii munciți cinstit și câștigați cu sacrificiul de a sta departe de casă și de familie. Rămâne să mă bucur de meciuri, fie ele de fotbal, tenis, baschet sau orice altceva doar din postura de susținător.”

—————————————

„Nu vreau să bag niciun bilet nici măcar atunci când se dispută meciurile din UEFA EURO 2016. Sunt sigur că un singur bilet m-ar face să mă întorc la acest viciu. Așa că, preventiv, nu mai trec pe la casele de pariuri și nu mai accesez conturile de pe internet, ci doar o să urmăresc meciurile. Sunt mai mult ca sigur că acest campionat o să fie câștigat de Germania.”

Mihai

—————————————

 

Jocurile de noroc, un ghinion!

Există și jucători pentru care jocurile de noroc au devenit un adevărat viciu. Chiar dacă pierd în repetate rânduri, ei continuă să parieze, în speranța că vor reuși să scoată măcar banii investiți. Pe site-urile de specialitate sunt sute, poate mii de astfel de povești. Iată ce spune Mircea, un parior ce recunoaște că această pasiune i-a scăpat de sub control:

„Joc la pariuri de peste 8 ani, am ajuns să bag și banii de îmbrăcăminte sau de mâncare, chiar dacă nu reușesc să câștig mai nimic. Am încercat să mă las, însă niciodată nu am reușit să mă abțin mai mult de câteva zile. Știu că sunt mulți în situația mea, majoritatea cunoscuților mei cu care mă întâlnesc la casele de pariuri au aceeași problemă, însă nu se face nimic (aici mă refer la Guvern) pentru a ajuta dependenții de jocuri de noroc. Aș vrea să existe și clinici la care să pot merge eu ca și dependent de pariuri sportive așa cum merge un alcoolic sau un dependent de droguri.”

—————————————

„Aș vrea atât de mult să reușesc să renunț la acest viciu nenorocit care m-a stricat de tot. Mai bine nu călcam niciodată într-o casă de pariuri. Dacă mai sunt printre voi persoane care au această problemă, mi-ar face mare plăcere să putem vorbi, poate discutând cu oameni care au aceleași probleme ne putem ajuta reciproc.”

Mircea

—————————————

După această postare a lui Mircea, sfaturile din partea altor jucători la pariuri nu au întârziat să apară.

Flavian: „Și eu pariez de aproape 7 ani, dar la mine situația nu e dezastruoasă și nu vreau să mă las de pariuri, pentru că îmi plac foarte mult. Dacă ajungi să bagi banii de îmbrăcăminte sau mâncare, e rău, dar asta ține în primul rând de tine, de controlul tău asupra vieții tale. O primă regulă și cea mai importantă prezentată unui parior e să pariezi doar atât cât te ține buzunarul. Sfatul meu este să încerci să joci la concursuri, să câștigi, și apoi să pariezi din acei bani, adică să nu mai bagi din buzunar. Dacă reușești să îi scoți, e foarte bine, dacă nu, nu e bai, nu ai scos din buzunar. O astfel de clinică de care vorbești tu nu există în România, sunt clinici în State și în Anglia, acolo unde se pariază extrem de mult. Eu cred că te poți îndrepta singur, fără să apelezi la ajutor, dar asta depinde de tine, să îți fixezi o limită lunară, cât să scoți din buzunar pentru acest «sport».”

Leo: „Eu, când mă uitam la meciuri, vedeam calcule matematice, mă gândeam cine o să înscrie, cât va fi la pauză, cine va câştiga la final. Îmi calculam şansele de câştig. De vreo opt ani am reușit să mă las și nu mi-a fost deloc ușor să fac acest pas. Sunt mulți în situația ta. Există statistici care arată că românii pierd anual 450 de milioane de euro la jocurile de noroc. Cu multă voință poți să îți trasezi niște limite sau să te lași definitiv de pariat.”

Florin: „Eu, dacă pierd bani la pariuri, nu mai joc în ziua respectivă. În trecut făceam greșeli mari jucând la recuperare.”

—————————————

„Îmi pare rău să aud că ai ajuns la acest stadiu al pariurilor. Iată un sfat de la mine. Poate o să râzi, dar să știi că este bun: însoară-te, frate! Dar nu te însura cu prima fată care îți iese în cale că s-ar putea să dai de o zgârcită, însoară-te cu una care cheltuie, știi tu, haine, saloane de frumusețe, cluburi, vacanțe și să vezi după aceea că nu o să-ți mai ardă de pariuri.”

Viorel

—————————————

Autor articol: Loredana Petrescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!