Parlamentari penali

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 15 octombrie 2015

handcuffed_eurosAgenția Națională de Integritate (ANI) anunță că 32 de foști sau actuali parlamentari s-au aflat în conflict de interese, 4 dintre ei fiind anchetați, în prezent, de către Parchetul General. Mai exact, 14 actuali deputați, 17 foști deputați și un senator sunt vizați de anchetele desfășurate de inspectorii de integritate. Dintre ei, 3 foști deputați și un senator vor fi cercetați de procurori pentru că au încălcat Codul Penal angajându-și propriile rude în cadrul birourilor parlamentare.

„Valoarea totală a contractelor încheiate cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese este de 1.062.798 Lei (aprox. 240.000 euro). Agenția va depune toate diligențele necesare în vederea anulării actelor emise, adoptate sau întocmite cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese”, se precizează în comunicatul remis presei de ANI.

De asemenea, în perioada 2011-2015, ANI a constatat alte 22 de cazuri de membri ai Parlamentului care și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, încălcând, astfel, regimul juridic al conflictelor de interese de natură penală și administrativă. În cazul a 17 dintre ei, instanța a dispus condamnarea la închisoare cu suspendarea pedepsei și interzicerea unor drepturi, 9 dintre sentințe fiind irevocabile.

ANI mai precizează că „în cazul a 28 de membri ai Parlamentului a intervenit termenul de prescripție de 5 ani pentru conflictul de interese de natură penală, așa cum este prevăzut la art. 301 din Codul Penal”.

Printre cei 32 parlamentari în cazul cărora Agenția a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și penală sunt deputații Mihăiță Calimente, Liviu-Bogdan Ciucă, Gheorghe Firczak, Iulian Iancu, Miron Ignat, George Ionescu, Kelemen Atilla-Bela-Laszlo, Ion Micioalcă, Iuliu Noșa, Laurențiu Nistor, Vasile Daniel Oajdea, Neculai Rățoi, Ion Stan și Mădălin Ștefan Voicu. Acestora li se adaugă senatorul Cătălin Croitoru.

De asemenea s-au aflat în conflict de interese și foștii deputați Aledin Amet, Gheorghe Ana, Ștefan Vasile Bereș, William Gabriel Brânză, Viorel Vasile Buda, Sorin Gheorghe Bută, Petru Călianu, Vasile Cărare, Radu Eugeniu Coclici, Relu Fenechiu, Gheorghe Gabor, Mircia Giurgiu, Pavel Horj, Doru Brasoan Lese, Corneliu Olar, Sorin Ștefan Zamfirescu și Dan-Radu Zătreanu. În cazul foștilor deputați Viorel Cărare, Sorin Ștefan Zamfirescu și Dan Radu Zătreanu și al senatorului Cătălin Croitoru, ANI a sesizat Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!