Parlamentul PSD respinge votul prin corespondență și pe cel electronic

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 25 septembrie 2015

La aproape un an după revolta diasporei, care nu a putut să voteze la alegerile prezidențiale, nu există încă o lege care să permită tuturor românilor de peste granițe să își aleagă candidatul.

Deși este prioritatea acestei sesiuni parlamentare, votul prin corespondență și cel electronic nu au trecut de votul majoritarilor PSD. Ambele propuneri, deși primiseră anterior aviz pozitiv din partea Consiliului Legislativ, au fost respinse de comisiile de Administrație și de Drepturile Omului din Camera Deputaților. În opinia lui Eugen Tomac, care a promovat cele două proiecte legislative, „românii de peste hotare vor fi din nou umiliți anul viitor la alegerile parlamentare. Proiectul de lege privind votul prin corespondență elaborat de MAE cu contribuția MAI și AEP a fost avizat negativ de către parlamentarii PSD și PNL din comisia de Administrație Publică din Senat. De asemenea, proiectul de lege privind introducerea votului electronic a fost avizat negativ de către parlamentarii PSD și PNL din cadrul aceleiași comisii. Ambele inițiative au fost promovate de mine cu susținerea mai multor colegi din Parlament, care își doresc în mod sincer modificarea legislației și crearea unui mecanism modern privind organizarea votului în comunitățile de români de peste hotare”.

Legea trebuie adoptată cu cel puțin un an înainte de data alegerilor, pentru a putea fi aplicată, potrivit unei decizii a Comisiei de la Veneția și a Curții Constituționale. Pentru ca problema să fie rezolvată și pentru ca românii din diaspora să poată vota la alegerile de anul viitor, Comisia de Cod Electoral ar trebui să decidă în următoarele săptămâni modul în care această problemă poate fi rezolvată.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!