Partidele proeuropene câștigă scrutinul în R. Moldova

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 5 decembrie 2014

Partidele proeuropene au câștigat scrutinul parlamentar din Republica Moldova, conform rezultatelor anunțate de Comisia Electorală Centrală după numărarea a 98% din voturi. Potrivit Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, după numărarea a 98% din voturi, pe primul loc se menține Partidul Socialist (PSM), cu 20,95% din voturi. Partidul Liberal-Democrat a obținut 19,75% din voturi, Partidul Comuniștilor (PCRM) – 17,83%, iar Partidul Democrat (PDM) – 15,94%. Partidul Liberal (PLM) a obținut 9,45% din voturi.

Partidele proeuropene – PLDM, PDM și PLM – au, împreună peste 45% din voturi, devansând formațiunile proruse – PSM și PCRM -, care au 39%.

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, în cadrul recepției de Ziua Națională a României, de la Palatul Cotroceni, că unirea națiunii române într-un singur stat românesc este un ideal de care nu se va dezice niciodată și a felicitat cetățenii Republicii Moldova pentru succesul alegerilor.

„Sărbătoarea națională a tuturor românilor este cel mai bun moment pentru reînnoirea asigurărilor că România va susține în continuare împlinirea aspirațiilor de integrare europeană ale românilor de peste Prut, în timp ce unirea națiunii române într-un singur stat românesc este un ideal de care nu am să mă dezic niciodată”, a afirmat președintele Traian Băsescu.

Președintele Traian Băsescu a ținut să felicite în mod special autoritățile și cetățenii Republicii Moldova pentru succesul alegerilor generale de duminică, 30 noiembrie, care au dat o nouă majoritate proeuropeană.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, a luat notă cu satisfacție de rezultatul estimativ al alegerilor parlamentare desfășurate duminică, 30 noiembrie a.c., în Republica Moldova. Șeful statului salută victoria partidelor parlamentare proeuropene din Republica Moldova, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal, și se bucură pentru cetățenii Republicii Moldova.

În același timp, domnul președinte Traian Băsescu speră că vor fi accelerate procesele de modernizare a Republicii Moldova și de apropiere de Uniunea Europeană și reiterează faptul că România va fi în continuare un partener în realizarea acestor obiective”, se arată într-un comunicat al Președinției.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a felicitat „poporul din Republica Moldova pentru scrutinul parlamentar, organizat, în linii mari, cu respectarea standardelor europene”, adăugând că „poporul moldovean a făcut alegerea și toată lumea trebuie să o respecte”, conform unui comunicat oficial NATO.

„Republica Moldova este un partener valoros al Alianței Nord-Atlantice, inclusiv un contribuabil la misiunea din Kosovo. Vom continua cooperarea cu Republica Moldova în cadrul Planului de acțiune al parteneriatului individual și așteptăm să colaborăm cu noile autorități în sensul noilor inițiative de parteneriat lansate cu ocazia summit-ului desfășurat în septembrie în Țara Galilor”, a spus Stoltenberg.

 

Dodon, fără alianțe

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) nu intenționează să alcătuiască alianțe cu formațiuni proeuropene, a declarat liderul formațiunii, Igor Dodon. „Cred că în următoarele zile partidele proeuropene vor încerca să ajungă la un acord. Partidul nostru a adoptat o poziție clară, nu va intra niciodată într-o coaliție cu partide proeuropene”, a afirmat Dodon.

„Vom purta discuții și vom ajunge la un acord doar cu formațiuni care vor denunța Acordul de asociere cu Uniunea Europeană și vor accepta aderarea la Uniunea Vamală Rusia/Belarus/Kazahstan”, a mai spus Dodon pentru postul Rossiya-24.

Pe de altă parte, Vlad Filat, liderul Partidului Liberal-Democrat din R. Moldova, a anunțat că formațiunea sa va alcătui o coaliție cu Partidul Democrat și cu Partidul Liberal, potrivit Ziarului de Gardă și preluat de Mediafax. „PLDM va face coaliție cu PD și PL. Am vorbit cu Lupu și Ghimpu”, a declarat Filat. „Nu vom negocia integrarea europeană a Republicii Moldova, viitorul european al Republicii Moldova. Nu vin acum cu condiții. Ne știm foarte bine și cred că această cunoaștere ne permite să nu pierdem timpul cu tatonări, ci să oferim substanță”, a adăugat Filat.

„Nu pot spune că sunt foarte bucuros de rezultatul PLDM, dar, dacă faceți o analiză și vedeți prin ce am trecut în ultima perioadă de timp, veți vedea că rezultatul este onorabil. PLDM rămâne cel mai mare partid politic din Republica Moldova. Nu doar proeuropean. Nu mă interesează instituțiile, funcțiile. Alegerile nu au rezolvat problemele țării, presiunile la care a fost supusă tara persistă. Manipularea fără precedent din partea mass-mediei prorusă a fost evidentă. Rezultatul ne permite să continuăm drumul european”, a subliniat Filat.

Comisia Electorală a precizat că alegerile s-au desfășurat fără încălcarea legislației, singurele dificultăți fiind în cazul Registrului Electronic. Rata finală de participare a fost de 55,86%, suficientă pentru validarea alegerilor. În ceea ce privește numărul de mandate, PSRM obține 25, PLDM – 24, PCRM – 21 de mandat, PDM – 19 și PL – 12 mandate.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!