Partidul Mișcarea Populară, câștigător în UK „prin neprezentare”…

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 30 mai 2014

Partidul Mișcarea Populară a strâns cele mai multe voturi de la românii din Marea Britanie care s-au prezentat la secțiile de vot organizate în Regatul Unit pentru Alegerile Europarlamentare din România, care au avul loc în 25 mai. Formațiunea politică, înfiiințată în 2013 la inițiativa Președintelui României Traian Băsescu, a cumulat 18,53% din numărul total de buletine de vot valabile, conform rezultatelor finale ale alegerilor, comunicate de Biroul Electoral Central în 29 mai.

Doar 808 români s-au prezentat la cele patru secții de vot organizate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) în Marea Britanie. Dintre aceștia, 793 au exprimat voturi valabile, adică mai puțin de 1% din numărul total estimat al cetățenilor României care trăiesc în această țară.

 

PMP, locul 5 în România, câștigător în Regatul Unit

Partidul Mișcarea Populară (PMP), condus de Eugen Tomac și din structurile căruia mai fac parte Teodor Baconschi, Elena Udrea și Daniel Funeriu se află pe primul loc în distribuția voturilor exprimate de românii din Marea Britanie la alegerile din 25 mai. Alianța PSD-UNPR-PC, câștigătoarea scrutinului în România, s-a situat doar pe poziția a cincea în Regatul Unit.

 PMP a fost votat de 147 (18, 5%) de alegători din Regatul Unit. Acesta a fost urmat în preferințele românilor aflați în Marea Britanie de: PNL – 108 voturi (13,61%); PDL – 97 voturi (12,23%); Forța civică – 84 voturi (10,59%); Mircea Diaconu (candidat independent) – 77 voturi (9,70%); Alianța PSD-UNPR-PC – 75 voturi (9,45%); Partidul Poporului Dan Diaconescu – 36 voturi (4,53%).

 

Topul preferințelor românilor din Diaspora

Votul anti PSD exprimat de puținii alegători români care s-au prezentat la secțiile de vot organizate de MAE în Marea Britanie a fost similar cu cel al celorlalți cetățeni români aflați în străinătate.

Partidul Mișcarea Populară a fost câștigătorul alegerilor europarlamentare desfășurate în Diaspora. Formațiunea politică a obținut 28,63% din voturile celor 29.633 de români care au fost prezenți la urne în străinătate. PDL s-a clasat pe locul secund cu 15,71% din voturi, în timp ce PSD s-a aflat doar pe poziția a treia, fiind ales de 11,04% electori. Au urmat PNL (8,69%), Forța Civică (6,47%) și candidatul independent Mircea Diaconu (6,37%), conform datelor transmise de Biroul Electoral Central.

 

Românii din străinătate, absenți de la urne

Prezența extrem de redusă la vot printre românii stabiliți în Regatul Unit a fost una dintre cele mai scăzute comparativ cu alte comunități românești aflate în statele Uniunii Europene.

Doar 808 români din Marea Britanie au ales să voteze pentru desemnarea europarlamentarilor care vor reprezenta țara lor natală în forul legislativ de la Bruxelles pentru următorii patru ani.

Absenteismul a fost caracteristic și în alte țări UE în care trăiesc numeroși români. În Italia au ales să voteze numai 3.657 de români, în Spania s-au prezentat la urne 2.328 de alegători de cetățenie română, în timp ce în Franța și Germania au votat 2.208, respectiv 1.044 de români.

Numărul total de voturi valabil exprimate în Diaspora românească din întrega lume a fost de doar 29.633, conform datelor transmise de Biroul Electoral Central de la București.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “Partidul Mișcarea Populară, câștigător în UK „prin neprezentare”…”

  1. PMP Spune:

    Procentual prezenta la vot a fost similara cu cea de acasa; asa ca ar fi cinstit sa spuneti ca si PSD a castigat „prin neprezentare”

Spune-ti si tu parerea!