Părul uman, o enigmă?!

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 6 noiembrie 2015

roscataLa fel ca unghiile, mâinile, degetele și fața, părul tău dezvăluie celorlalți stilul tău de viață. Iată câteva lucruri interesante despre părul uman.

Blondele au mai mult estrogen

Culoarea părului este un indicator extern care indică, în funcție de vârstă, câteva lucruri. Studiile pe acest subiect au dezvăluit că femeile cu părul blond au mai mult estrogen decât urmașele Evei cu o altă culoare a cosițelor. Despre blonde se mai spune că au o personalitate vioaie și plină de viață.

Roșcatele suferă mai mult

Roșcatele au predispoziție ridicată spre durere. Stomatologii cred că acestea sunt mai sensibile la durere și reacționează mai greu la analgezice.

Rata de creștere

Părul facial crește mai repede decât oricare altul de pe corp. Dacă nu s-ar bărbieri niciodată, barba unui bărbat poate ajunge la 9 metri, adică mai lung decât o balenă ucigașă.

Chelia este asociată cu bolile de inimă

Pierderea podoabei capilare ar putea indica unele probleme de sănătate. Potrivit unor studii recente, s-a descoperit o legătură directă între chelie și afecțiunile coronariene. Chelioșii prezintă un risc cu 70% mai mare de a se îmbolnăvi de inimă comparativ cu persoanele care au o podoabă capilară bogată.

Viermișorii genelor

Ai putea fi uimit să afli că în gene există viermișori care trăiesc în foliculii genelor. Acești paraziți se hrănesc cu sebum. Folosirea excesivă a produselor de machiaj poate avea ca rezultat înmulțirea acestor viermișori, ceea ce va duce la pierderea foliculilor.

Firul de păr uman este aproape indestructibil

Cu excepția focului, firul de păr se degradează atât de încet încât l-ai putea considera imposibil de dezintegrat. Cosițele rezistă la o mulțime de lucruri, chiar și la acțiunea unor acizi sau elemente chimice corozive.

Blondele au mai mult păr

Cercetările au scos la iveală că blondele au mai multe fire de păr decât celelalte femei. Media de fire la o reprezentantă a Evei este de 100.000 de fire în vreme ce la blonde este de 130.000 de fire.

Greutate suportată de păr

Un fir de păr rezistă la o greutate de 100 de grame. Ceea ce înseamnă că o frânghie din 100 de fire de păr poate susține o greutate de 10 kilograme.

Țesuturile care cresc cel mai rapid

Părul crește cel mai rapid în corp, iar după el vine măduva oaselor.

Dizabilitățile și culoarea părului

Unele probleme medicale sunt asociate cu părul blond și ochii albaștri. Potrivit unui studiu realizat pe 50 de copii care prezentau dizabilități de vorbire, 20% dintre ei erau blonzi. Combinația de păr blond și ochi albaștri este întâlnită la cei care suferă de genilcetonuria – o boală genetică în care lipsește enzima fenilalaninhidroxilază (PKU) sau are un nivel foarte scăzut. Dacă PKU nu se tratează imediat după naștere, fenilalanina se acumulează în sânge și în țesutul cerebral ducând la retard psihic și afectarea sistemului nervos central.

Pierderea părului

În medie o persoană pierde zilnic între 60-100 șuvițe de păr, ceea ce este un lucru normal. Printre factorii care influențează pierderea părului se numără sarcina, dieta, sezonul și bolile. Speranța de viață a unui fir de păr este de 3-7 ani.

Autor articol: Bianca Radulescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!