Paștele, acasă sau în UK?

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 30 aprilie 2016

UK_masa de pasti

Meniuri tradiționale, mese întinse, case răsunând de glasurile celor dragi. Aceasta ar fi descrierea, în câteva cuvinte, a atmosferei de sărbătoare cu care au fost obișnuiți românii. Chiar dacă, an de an, tot mai mulți dintre ei s-au hotărât să plece din țară, în căutarea unui trai mai bun, de sărbători cu toții încearcă să se întoarcă acasă. Mulți reușesc și, preț de câteva zile, au parte de un concediu bine meritat care „le încarcă bateriile”. Sunt însă și persoane cărora serviciul sau probleme de altă natură nu le permit să părăsească țara în care s-au stabilit. Prin urmare, încearcă să aibă sărbători cât mai apropiate de cele din România. Ce sacrificii se fac pentru ca de Paște să fii alături de familie, în România, dar și care sunt planurile celor care au rămas în UK, aflați în continuare.

 

„Întotdeauna fac Paștele acasă”

Paștele petrecut în familie reprezintă o tradiție respectată atât de românii aflați în țară, cât și de cei stabiliți în străinătate. Astfel, cei ce stau departe de casă în tot restul anului preferă să meargă de sărbători în România, indiferent de sacrificiile pe care trebuie să le facă.

Petre, român stabilit de 6 ani în Manchester: „De șase ani muncesc în Anglia și pot spune că am găsit aici exact ce îmi doream. Am un job decent, obținut destul de ușor, un salariu care îmi intră pe card la dată fixă și care îmi permite să mă întrețin și să le trimit ceva bani și celor de acasă. Într-un cuvânt, duc în UK viața pe care o visam. Sunt însă momente când îmi doresc să fiu alături de familie și înconjurat de prieteni vechi. Acele momente sunt sărbătorile. Din acest motiv, chiar dacă plătesc destul de mult pe biletul de avion, chiar dacă atențiile cumpărate pentru cei dragi înseamnă cheltuieli în plus, prefer să merg acasă de Paște. De altfel, în toți cei șase ani petrecuți în Marea Britanie, întotdeauna am plecat acasă de Paște.”

Românii susțin că este mult mai bine să mergi de Paște acasă decât de Crăciun. Principalul motiv ar fi acela că spre sfârșitul anului este foarte mult de muncă în UK și ai ocazia să faci bani frumoși de pe urma orelor suplimentare, în schimb de Paște activitatea abia își dă drumul, iar cei care lucrează prin agenții de recrutare sunt trimiși la muncă doar câte trei, patru zile pe săptămână.

Ionel, Leeds: „Îmi place să merg acasă de Paște și de vreo patru ani chiar am făcut un obicei din asta. De fiecare dată am avut parte de înțelegere din partea șefilor, care mi-au acordat concediul în perioada în care am dorit. Anul acesta am fost la un pas de a nu pleca în România din cauză că firma la care lucrez eu ca șofer a primit un număr mare de comenzi, iar personalul abia face față. Bazându-mă și pe faptul că sunt un angajat vechi, am mers direct la manager și i-am spus că doresc să am și eu liber de Paște, așa cum au avut și ei. Până la urmă a cedat, mai ales că nu erau mulți cei care doreau concediu în perioada respectivă.”

 

Paștele la locul de muncă

Așa cum spuneam și la începutul acestui material, sunt foarte mulți români cărora serviciul nu le permite să aibă sărbători în tihnă în UK. În timp ce rudele și cunoscuții aflați în țară vor petrece cu mâncăruri alese și băutură pe săturate, ei vor fi nevoiți să lucreze până la 12 ore. „La sfârșitul programului cine mai are chef de petrecut, mai ales că în dimineața următoare mă trezesc din nou la cinci pentru o nouă zi de muncă?!”, se întreabă retoric, Mihaela, o româncă stabilită în Marea Britanie.

Mihaela, Sheffield: „Anul acesta o să petrecem Paștele în Anglia și chiar o să mergem la serviciu. Eu și soțul meu lucrăm patru zile câte 12 ore, după care suntem liberi următoarele patru. Ghinionul nostru este că anul acesta Paștele ortodox pică fix când începe tura noastră. Cu gândul că nu o să plecăm acasă, nici nu ne-a trecut prin minte să ne luăm măcar două zile libere și să petrecem liniștiți aici, în UK. Săptămâna trecută am completat cererile de concediu, dar ne-au fost refuzat pe loc pe motiv că foarte multe persoane din echipă și-au luat liber. Este vorba despre români și bulgari. Unii au plecat în țară, alții au rămas aici, dar se vor bucura de libere. Noi o să muncim chiar mai mult decât de obicei, asta pentru că va fi mai puțin personal în zilele respective.”

Un job nou „a tăiat” de pe listă Paștele petrecut în România, în cazul Cristinei. Tânăra susține, însă, că a meritat să facă acest sacrificiu.

Cristina, Leicester: „Eu am venit în Anglia în urmă cu un an și jumătate. De la început și până în urmă cu vreo trei săptămâni, am lucrat prin intermediul agențiilor de recrutare. Am spus până în urmă cu două săptămâni pentru că de atunci am început să muncesc pentru o companie care mi-a oferit un job full-time. Vă dați seama că nici nu am îndrăznit să pun problema unor zile libere când nici nu am împlinit o lună la locul de muncă. Norocul meu a fost că mi-am depus CV-ul mai demult și așteptam un răspuns din partea firmei, iar din această cauză nu mi-am cumpărat bilet de avion, altfel, banii se duceau pe apa sâmbetei.”

 

Masa de Paște: un grătar

Pentru mulți români, sărbătorile petrecute departe de casă nu au prea mult farmec, motiv pentru care nici ei nu le dau prea mare importanță. Este cazul Mariei și al lui Adrian, doi tineri din Liverpool.

Maria, Liverpool: „Cu siguranță, pentru a pregăti masa de Paște nu voi petrece ore în șir în bucătărie, așa cum știu că face mama mea în România. Nici nu mi-ar permite timpul. O să facem un grătar la care o să invităm câțiva prieteni apropiați și, fiind vorba totuși de Paște, o să vopsesc câteva ouă. În rest, relaxare, că doar și asta presupun sărbătorile, nu-i așa?!”

Adrian, Liverpool: „Paștele, ca orice altă sărbătoare pe care am petrecut-o în Anglia, va fi ceva simplu, fără prea multe pregătiri și cheltuieli. O să facem câteva cumpărături, printre care un vin românesc, carne de miel și cozonac. Faptul că ne punem în jurul mesei alături de prietenii pe care ni i-am făcut în Marea Britanie este suficient ca această sărbătoare să fie una reușită, fie ea și fără cei dragi alături.”

 

Paștele înseamnă belșug

Există și familii în care sărbătoarea pascală este petrecută exact ca în România. Oamenii susțin că tocmai respectarea acestor tradiții te face mândru că ești român indiferent de țara în care ai ales să locuiești.

Mariana, Londra: „De obicei, în familia noastră sărbătorile se petrec la fel cum le petreceam pe vremea când locuiam în România. Și anul acesta pe masa noastră festivă se vor afla ouă roșii, cozonac și pască făcute de mine, drob, sarmale cu piftii și turtă și nelipsita friptură de miel. Ne vom bucura de toate acestea după ce o să mergem la biserică în noaptea de Înviere. Eu consider că doar respectând tradițiile în spiritul cărora am fost crescuți putem afirma cu mândrie că suntem români, indiferent că am ales sau nu să trăim printre străini.”

Viorica,  Northampton: „Paștele, ca de altfel toate sărbătorile, este așteptat cu bucurie de familia noastră. Uneori mergem acasă, alteori alegem să-l petrecem aici în Anglia, așa cum se va întâmpla anul acesta. Însă faptul că o să rămânem în UK nu va însemna că masa nu va fi la fel de îmbelșugată ca de obicei. Slavă Domnului, găsim în magazinele românești tot ce ne trebuie pentru a pregăti bucate specifice acestei sărbători. De obicei, înainte de a lua masa mergem la biserică, mai mult ca sigur și acum o să facem la fel.”

Alexandru, Chester: „Spre deosebire de alți ani, de data aceasta o să petrecem Paștele de două ori. Când s-a sărbătorit Paștele catolic, am fost invitați de o familie de polonezi la ei la masă. A fost o experiență foarte frumoasă, iar prietenii noștri au avut grijă să degustăm toate preparatele lor tradiționale. Acum va fi rândul nostru. O să cumpărăm tot ce trebuie pentru ca masa festivă să arate așa cum arată cele pregătite de gospodine în România. Cu siguranță nu o să lipsească friptura de miel, pentru că deja am vorbit cu cineva care aduce carne în UK. De asemenea, rudele au avut grijă ca recent să ne trimită câteva sticle cu vin și țuică, așa că și băutura va fi una de calitate. Sperăm ca vremea să fie de partea noastră, pentru că avem în plan ca în zilele libere de Paște să vizităm și câteva locuri frumoase, astfel încât să ne reîncărcăm bateriile.”

 

Redacția Diaspora Românească vă urează Paște Fericit!

Autor articol: Loredana Petrescu

Comentarii

O parere la “Paștele, acasă sau în UK?”

  1. Janae Spune:

    Askars is such a good actor. We’ve already seen bad ass, innocent, scared, scary, snarky, sexy, cute and now drunk Can everyday be Su;n&y?&nbspnanbsp;&dbsp;0 likes

Spune-ti si tu parerea!