PATRU ANI DE RESTRICȚII MASCATE pentru migranții UE nou-veniți în UK!

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora, UK, despre români pe data 2 decembrie 2014

uk_immigrants

Cetățenilor europeni nou-veniți în Regatul Unit li se va îngrădi accesul la ajutoare sociale pentru o perioadă de patru ani, iar cei care nu muncesc vor putea fi repatriați în țările de origine după șase luni de la stabilirea lor în această țară, a promis premierul David Cameron într-un discurs public susținut în 28 noiembrie. Acesta s-a declarat decis să blocheze accesul migranților UE la sistemul de beneficii sociale din Marea Britanie și a cerut cu insistență sprijinul partenerilor din Uniunea Europeană în acest scop.

Speech-ul a avut loc la numai o zi după ce Oficiul Național de Statistică a dat publicității cifre care reflectă intensificarea fenomenului migrației în regat în ultimul an.

 

Măsurile lui Cameron

Primul-ministru britanic a anunțat noile măsuri pe care guvernul de la Londra le va introduce pentru a diminua drastic prezența migranților europeni în regat, într-o fabrică din zona de vest a Angliei. BBC News a selecat pentru cititorii săi cele mai importante puncte desprinse din cuvântarea premierului, în ediția din 28 noiembrie a publicației online. Acestea sunt:

  • Blocarea accesului migranților UE la beneficii sociale și case sociale pentru o perioadă de patru ani;
  • Stoparea acordării alocației pentru copii (Child Benefit) pentru minorii care nu locuiesc pe teritoriul regatului, chiar dacă părinții lor muncesc în această țară;
  • Expulzarea migranților UE care nu și-au găsit de lucru pe parcursul primelor șase luni petrecute în Marea Britanie;
  • Restricționarea posibilității migranților de a-și aduce și membrii de familie în Regatul Unit;
  • Interzicerea acordării ajutorului social Universal Credit pentru cetățenii europeni stabiliți în Marea Britanie, dar care nu au un loc de muncă stabil în această țară;
  • Accelerarea procesului de deportare a migranților care au comis infracțiuni și au fost condamnați pe teritoriul regatului;
  • Prelungirea termenului de interdicție de a mai intra pe teritoriul Marii Britanii pentru migranții europeni care au fost surprinși cerșind pe străzi sau care au comis diferite fraude;
  • Restricționarea prezenței în Marea Britanie a cetățenilor UE proveniți din statele nou-intrate în uniune până în momentul în care economia națională a acestor state va ajunge la performanțe comparabile cu cele ale vechilor membrii din uniune;
  • Solicitarea de finanțări suplimentare pentru statele cu un nivel foarte ridicat al imigrației.

————————————–

„Acestea sunt pretențiile Marii Britanii cu privire la stoparea accesului migranților UE la anumite beneficii sociale. Ele vor trebui să facă obiectul unei dezbateri, vor fi examinate cu calm și cu multă atenție. Este dreptul legiuitorilor fiecărui stat membru al Uniunii Europene să lupte împotriva abuzurilor care sunt săvârșite în propriul sistem de acordare a beneficiilor sociale. Iar normele europene permit introducerea unor astfel de măsuri”.

Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene

————————————–

 

Consultări internaționale

Marea Britanie poate schimba regulile Uniunii Europene referitoare la migrație și trebuie să facă acest lucru, a spus cu convingere premierul David Cameron în discursul său susținut în vestul Angliei. El a reamintit că partidul conservator pe care îl conduce este decis să organizeze, în 2017, un referendum cu privire la relația Marii Britanii în UE, dacă va rămâne la guvernare după alegerile parlamentare programate a se desfășura anul următor.

Primul-ministru britanic a pledat pentru continuarea prezenței Regatului Unit în UE, dar a avertizat că țara sa va părăsi uniunea, dacă partenerii europeni nn sunt dispuși să ia în considerare doleanțele britanicilor.

Cameron a recunoscut beneficiile pe care imigranții le-au adus țării sale și s-a arătat mândru de componența multi-etnică a populației britanice actuale, la începutul cuvântării sale așteptate și anunțate anticipat de către mass-media.

Prim-ministrul polonez Ewa Kopacz a fost înștiințat din timp cu privire la discursul din 28 noiembrie al premierului britanic, chiar de căre șeful guvernului de la Londra, David Cameron. Acesta s-a consultat, de asemenea, cu cancelarul german Angela Merkel, dar și cu Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, înainte de a anunța noi restricții pentru migranții UE ce intenționează să se stabilească în Regatul Unit.

Măsurile ce urmează a fi inițiate de Guvernul Cameron au fost imediat preluate de canalul de știri polonez TVN24, a informat corespondentul BBC din Varșovia. Acesta a precizat însă că polonezii nu au fost înfuriați, de această dată, de cuvintele premierului britanic, așa cum s-a întâmplat cu un alt discurs susținut de premierul britanic în luna ianuarie și a luat prin surprindere oficialitățile din Polonia.

 

Liber în Marea Britanie, dar interzis la beneficii

Măsurile anunțate de David Cameron și menite să restrângă accesul migranților UE din Marea Britanie la beneficii sociale sunt susținute și de celelalte partide politice importante din regat, comentează Nick Robinosn, editor politic la BBC.

Discursul premierului a fost însă criticat de liderul UKIP Nigel Farage, care a punctat că obiectivele conservatorilor referitoare la reducerea prezenței imigranților în regat nu vor putea fi atinse. Promisunile lui Cameron „nu sunt credibile” au replicat reprezentanții opoziției parlamentare laburiste.

Introducerea unor restricții de acordare a beneficiilor sociale pe o perioadă de patru ani pentru cetățenii UE nou-veniți în Marea Britanie „va fi greu de negociat la Bruxelles”, a opinat și editorul politic al BBC. Nick Robinson a observat însă că David Cameron a renunțat la pretenția de a impune o limită numerică cu privire la câți europeni pot veni în regat în fiecare an, așa cum avertiza înainte de rostirea acestui discurs. „În momentul de față, cetățenii UE sunt liberi să se stabilească în Marea Britanie și să își găsească un loc de muncă fără ca ei să facă obiectul controlului referitor la numărul migranților care trăiesc în regat”, a subliniat editorul politic.

Un migrant european care are doi copii și muncește în Marea Britanie, dar obține venituri salariale insuficiente pentru a-și asigura traiul poate obține în prezent un ajutor social de 700 de lire sterline pe sătămână, cuprinzând așa-numitul „tax credit” și alocațiile pentru minori. Suma este de două ori mai mare decât cea acordată de statul german în condiții similare și este triplă în raport cu ajutoarele sociale pe care le poate obține un cetățean UE stabilit în Franța, a susținut premierul britanic David Cameorn în discursul său din 28 noiembrie.

 

Citiți și: The Guardian: Răspunsul lui Tommy Tomescu pentru David Cameron

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!