Patru anotimpuri într-o zi?!

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 28 iulie 2014

uk_weather

Persoanele din întreaga lume au, în general, o părere mai mult decât negativă faţă de condiţiile climaterice ale Marii Britanii. În general, cele mai multe persoane cred că în Regat plouă zilnic, şi că atunci când nu plouă, ninge. Cumva, această variaţie a vremii pentru o insulă relativ mică este suprinzătoare.

Temperatura în Marea Britanie variază, în general, între 0 Celsius iarna şi 24 Celsius vara. Variaţii sunt şi aici, aşa că vom avea parte de zile în care termometrul va scădea sub 0, dar şi de zile în care el va urca peste 30 de grade. Curentul cald Gulfstream ce vine dinspre Atlantic reuşeşte să tempereze climatul nordic, aşa că se ajunge la situaţia paradoxală în care vremea nu are atâtea extreme comparativ cu alte oraşe ale lumii. Este adevărat că Europa Continentală suferă mai mult de frig iarna decât o face Marea Britanie.

Spre exemplu, în regiunile de pe coasta de est a Irlandei şi Scoţiei veţi putea găsi crescând palmieri, apăruţi din seminţele purtate de Gulfstream şi care sunt capabili să înflorească, spre deosebire de cei pe care îi veţi întâlni pe litoralul Mării Negre, plantaţi cu forţa şi ţinuţi iarna sub clopote de căldură.

În general, clima din Marea Britanie poate fi asemănată fără probleme cu climatul maritim. Veri plăcute, ierni molcome, subiect al schimbărilor dese, dar niciodată al extremelor mari. De aceea, poate că nu este surprinzător faptul că multe expresii britanice sunt bazate pe condiţiile climaterice, exprimând diferite nuanţe şi tonuri.

Nu este imposibil ca aceeaşi zi să vă ofere patru anotimpuri diferite. Soare, ploaie, îngheţ şi un vânticel mic, toate acestea pot fi întâlnite pe o perioadă de numai 24 de ore. Variaţiile de acest gen pot fi găsite chiar şi pe distanţe foarte mici, nefiind un lucru neobişnuit. Poate că în Ţara Galilor ninge, dar pe coastă, în Chester, este soare.

În ceea ce priveşte ploaia, ea este des întâlnită în ariile deluroase, ca Lake District sau Pennines. Partea estică a Angliei are parte de cele mai mici cantităţi de ploaie, în timp ce în vestul Şării Galilor aşi putea spune că ploaia este o obişnuinţă.

Cele mai uscate ţinuturi ale regatului sunt cele din Essex şi Kent. O parte din vestul Scoţiei, Cumbria sau Ţara Galilor primesc cam 1.500 mm de ploaie pe an, comparabil cu cei 600 mm din sud-est. O parte din coasta de vest a Scoţiei poate avea un climat relativ temperat, în timp ce în Highlands şi în apropiere, vremea poate fi extremă în orice moment.

Pe tot teritoriul brianic, vremea se încălzeşte. Poate că aţi auzit de termen, este vorba de încălzirea globală. La începutul secolului trecut, zeci de persoane erau angajate pentru a curăţa străzile Londrei de zăpadă. Azi, rar ai să mai vezi zăpadă la Londra. Dacă totuşi ninge, zăpada se disipează şi se scurge rapid prin canalizări, neavând posibilitatea de a se aşeza.

Dacă după toate acestea mai doriţi şi alte informaţii legate de vremea din Marea Britanie, atunci puteţi obţine toate cele necesare de pe site-ul www.bbc.co.uk/weather/ukweather.

 

Sfaturi utile

• Profitaţi la maximum de zilele însorite şi lungi ale lunilor de vară.

• Dacă sunteţi în stare, învăţaţi să vă bucuraţi că mergeţi prin ploaie.

• Folosiţi vremea ca pe o posibilitate de a porni o discuţie cu un străin de pe stradă.

• Din nefericire, în dimineţile ploioase trebuie să vă aştepaţi la mai multe întârzieri ale mijloacelor de transport şi la blocări ale traficului.

• Învăţaţi să contracaraţi zilele urâte. Aranjamentele interioare pot fi hotărâtoare, mai ales dacă includ un sistem de încălzire, de asemenea şi un program TV bun pentru după-amiezile mohorâte poate face diferenţa în ceea ce priveşte starea de spirit.

• În iernile geroase, purtaţi ceva pe dedesubt. Un maieu lipit de piele, peste care să puneţi o cămaşă subţire va fi mai folositor decât o cămaşă direct pe piele şi o geacă subţire.

• Investiţi într-o umbrelă mică şi bună, pe care să o purtaţi tot timpul la voi, mai ales în timpul zilelor ploioase.

• Când ieşiţi din oraş sau mergeţi iarna în parc, luaţi-vă o îmbrăcăminte care să nu se ude, ceva de genul unei pelerine, ce vă va ajuta să ajungeţi uscat acasă, să nu vă murdăriţi de noroi şi să nu răciţi.

• Aşteptaţi-vă ca în fiecare zi să plouă. Dacă nu se va întâmpla aşa, vă veţi bucura în plus de fiecare zi.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!