Patru luni în Londra, restul în România

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Muncă, Poveşti româneşti pe data 15 februarie 2016

uk_window frame painter

Mai bine de jumătate de an şi-l petrece acasă, în România, alături de familie, restul lunilor, în jur de patru la număr, munceşte pentru câteva ateliere londoneze unde se realizează geamuri şi uşi tradiţionale de lemn. Numele său este Petrică, are 47 de ani, este din Iaşi şi lucrează de când se ştie ca vopsitor de geamuri. Având această experienţă, românul povesteşte că nu i-a fost deloc greu să îşi găsească un loc de muncă în domeniul pe care îl stăpâneşte atât de bine.

Drumul lemnului până a se transforma într-o uşă frumoasă sau o ramă de geam specială nu este complicat, dar este unul lung şi încărcat de îndemânare şi răbdare.

 

Imigrant, doar 5 luni pe an

De patru ani de zile, Petrică se poate mândri că viaţa sa nu este una asemănătoare cu cea a majorităţii românilor din Anglia. Românul de 47 de ani este imigrant doar patru-cinci luni pe an. Sau câteodată doar trei luni. Asta pentru că în meseria sa, de vopsitor de geamuri şi uşi, joburile se găsesc din plin doar în perioada verii în timp ce iarna… aproape că este imposibil să găseşti ceva de muncă, ne spune acesta.

„Nu are rost să stau în Londra pe perioada iernii, mai exact de la sfârşitul lunii octombrie şi până la sfârşitul lunii martie, pentru că nu se găseşte de muncă. Cel puţin în domeniul meu. Eu am lucrat mulţi ani ca vopsitor în construcţii, la combinatele din ţară, şi asta ştiu să fac, am pregătire, cursuri şi experienţă şi nu am încercat să muncesc ca altceva. Asta ştiu să fac… asta fac. Plus că familia mea este în ţară şi nu vrem să ne mutăm aici… astfel că nici nu pot sta prea mult departe de cei doi copii. Şi situaţia aceasta pentru mine este tocmai bună. Vin în Londra, câte trei-patru luni, muncesc, adun bani cu care trăiesc destul de bine în celelalte luni cât stau în ţară. Anul acesta, de exemplu, am stat doar două luni, am strâns 3.000 de lire şi plec acasă. Nu ştiu dacă o să mă mai întorc”, ne spune Petrică despre munca sa… „sezonieră”.

————————————–

„De fiecare dată când vreau să vin la Londra să muncesc dau telefon din ţară la atelierele cu care lucrez. Ei îmi spun dacă au joburi sau nu… pe ce perioadă şi unde. Şi uite aşa, când plec din România, ştiu exact unde trebuie să merg, dar şi cât voi sta. Ceea ce este bine. E ca un voiaj. Voiaj la Londra…”

Petrică, 47 de ani, vopsitor

————————————–

 

Vopsitor în centrul Londrei

Să lucrezi cu lemnul este o adevărată plăcere, ne spune interlocutorul nostru. Chiar dacă munca sa este total diferită de cea a unui tâmplar, Petrică este de părere că numai un vopsitor îi poate da lemnului imaginea care poate scoate din anonimat orice geam… sau orice uşă.

 

trimiteri-sus-4

MUNCIM ÎN CONSTRUCȚII! PE CÂȚI BANI?

Handyman, un job bine plătit

JOBURI PRIN AGENȚII: UN RĂU NECESAR?!

Când în România, când în Anglia

trimiteri-jos-4

 

„De patru ani de zile, de când vin în Londra, am colaborat mereu cu câteva ateliere din Londra care au contracte cu casele din zonele centrale, care trebuie conservate şi unde se doreşte să se păstreze geamurile şi uşile tradiţionale din lemn. Munca nu este una grea… iar drumul lemnul până ajunge la vopsit este lung. Cea mai mare amprentă şi-o lasă tâmplarul, el este cel care creează, noi vopsitorii dăm culoare, dăm strălucire… doar că în munca noastră este nevoie de multă răbdare şi multă îndemânare”, ne mărturiseşte românul de 47 de ani din judeţul Bacău.

————————————–

„Lucrăm de fiecare dată cu măşti speciale. În munca noastră totul se face manual. Lemnul trebuie să fie foarte uscat, altfel nu poate fi vopsit. De obicei, geamurile de lemn de la case se vopsesc cu vopsea de ulei, care ajută la întreţinerea, dar şi la rezistenţa lemnului. Se dau de obicei câte trei straturi de vopsea. După fiecare strat trebuie să aştepţi opt ore ca să se usuce… apoi se șmirgheluieşte şi se aplică următorul strat… şi tot aşa. Deci, un geam îl termini în trei zile… pentru că nu poţi altfel. Nu ţine de tine.”

Petrică

————————————–

 

Şcoala… te salvează

Pentru că are în plan să vină şi în anii următori să lucreze în Londra, Petrică ne povesteşte că în ultima perioadă, în munca sa, care era foarte căutată în trecut, a început să apară competiţia… Astfel că, anul trecut, în paralel cu jobul, a urmat şi un curs de Painter – Decorator.      

„În ultimii ani, au început să apară ca ciupercile după ploaie şi alţi vopsitori… parcă la început când am ajuns eu aici nu erau aşa mulţi. Acum, mulţi români au auzit că se câştigă bine şi au venit aici. Şi m-am gândit… ca să nu îmi pierd munca, să am o diplomă. Ştiu că aici valorează mult. Aşa că am făcut un curs… care mi-a fost de ajutor. Am învăţat termeni în engleză, am mai aflat câteva secrete, plus că şefii mei m-au apreciat foarte mult că am mers la acest curs…”, ne spune românul de 47 de ani din judeţul Bacău.

————————————–

„Din câte văd eu, doar englezii stilaţi şi educaţi cer geamuri şi uşi din lemn. Sau cei în vârstă şi bogaţi. De obicei, cei care se mută într-o casă care are geamurile din lemn, cer să fie conservate, recondiţionate şi păstrează astfel stilul acesta tradiţional. Sau oamenii bogaţi care îşi construiesc o casă în stil clasic… Am lucrat într-o casă unde proprietarul a vrut geamurile, uşile şi grinzile din bucătărie să fie din lemn. Un geam a fost gata în patru zile…”

Petrică

————————————–

 

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , ,

Comentarii

O parere la “Patru luni în Londra, restul în România”

  1. vasile Spune:

    si eu imi cau ceva pela angla,,,,SALUT,,,,am o rugaminte la dumnevuoastra, am nevoie de ceva de munca, am muncit,opt ani in acoperirea si incalzirea mansardelor, la instalarea geamurilor , la mansarda, am permis de conducere, A,B,C,sinca si auto icarcator, varog fuoarte mult, VA MULTUMESC ANTICIPAT..

Spune-ti si tu parerea!