Patru miniștri în Dosarul Rompetrol

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 27 mai 2016

Procurorii DIICOT au cerut președintelui României încuviințarea începerii urmăririi penale pentru foștii miniștri Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea, suspectați de constituire a unui grup infracțional organizat, în dosarul Rompetrol II.

Conform comunicatului de presă emis de procurori, „există suspiciunea rezonabilă că în perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul finanțelor publice, Tănăsescu Claudiu Mihai, și ministrul economiei și comerțului, Popescu Ioan Dan, și-au exercitat cu rea credință atribuțiile de serviciu, în urma unei înțelegeri cu Patriciu Dan Costache, George Philip Stephenson și Nicolcioiu Alexandru, în sensul inițierii și promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale S.C. Rompetrol Rafinare S.A. la data de 30.09.2003 în cuantum de aproximativ 603.000.000 USD au fost convertite în obligațiuni subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice”.

În cazul lui Dan Ioan Popescu, DIICOT precizează că „acesta a continuat să sprijine grupul infracțional organizat inițiat de către Patriciu Dan Costache și după încetarea calității de ministru”. Iar în ceea ce îi privește pe Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea, foști miniștri ai finanțelor publice, procurorii susțin că „nu au respectat, cu rea credință, dispozițiile art. 8 al. 2 din OUG 118/2003 modificată prin Legea 89/2005” potrivit cărora „în termen de 6 luni de la data emiterii, prin hotărâre a Guvernului, obligațiunile vor fi înregistrate la Oficiul de Evidență a Valorilor Mobiliare pentru tranzacționarea acestora pe piețele reglementate, în condițiile regulamentului aprobat în acest scop de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare” și au blocat adoptarea hotărârii de guvern care să permită vânzarea obligațiunilor pe Bursa de Valori București, iar statul român să-și recupereze creanțele”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!