Patru români din UK, la Congresul Românilor de Pretutindeni

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 11 iunie 2016

Londra_intalnirea reprezentantilor din UK la Congresul Romanilor de Pretutindeni

Pe 24 iunie se va desfășura la București primul Congres al Românilor de Pretutinden, unde sunt așteptați reprezentanți ai românilor din toată diaspora. Au fost validați pentru participare și patru români care locuiesc în UK. Interesant și cumva logic pentru națiunea noastră, acest congres a stârnit controverse. În primul rând, au fost contestate condițiile de participare. În al doilea rând, mai multe persoane s-au autointitulat din oficiu reprezentanți ai românilor în intenția de a se face remarcați.

Anunțarea Congresului Românilor de Pretutindeni a stârnit, așa cum era normal când e vorba de români, o luptă a orgoliilor între diverși membri ai diasporei din UK. Astfel, a avut loc la Londra, în urmă cu două săptămâni, o întâlnire pentru desemnarea celor care să îi reprezinte pe românii din UK. Conform martorilor prezenți, întâlnirea elegantă și onorabilă a degenerat într-o ceartă de mahala între diverse persoane cu pretenții de reprezentanți. Și pentru că întâlnirea a fost un fiasco, Tommy Tomescu, directorul Centrului Comunitar Român, a propus o a doua întâlnire.

 

Probleme la primul congres

Întâlnirea posibililor reprezentanți la Congresul Românilor de Pretutindeni cu românii și organizațiile românești din UK s-a desfășurat duminică 5 iunie la Centrul Comunitar Român din Londra.

—————————————

„În cadrul întâlnirii s-a discutat despre programul propus, metodologia și legea ce permite organizarea acestui congres. Am constat că nu s-a oferit timpul necesar pentru alegerea unui organ de conducere și elaborarea unui regulament de funcționare, așa cum cere legea să se întâmple la primul congres. Dacă nu se vor face aceste lucruri esențiale, atunci acest congres va fi doar o adunare bună de pus în poze, nefuncțională.”

Tommy Tomescu

—————————————

 

Condiția de bază, 250 de semnături

Inițial, comisia din Parlamentul României a stabilit ca o condiție esențială pentru românii care doresc să participe la acest congres prezentarea unei liste cu 500 de semnături de susținere. „Era aproape imposibil să strângem 500 de semnături în doar șapte zile. Am contestat această condiție și, într-un sfârșit, s-a specificat că sunt de ajuns 250 de semnături”, a declarat Tommy Tomescu. Românii din UK vor fi reprezentați la acest congres de patru persoane: Tommy Tomescu, Alex Ostafe, Mirel Prisăcaru și Cristina Irimie.

 

Ce este acest congres și cui folosește

Organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni se face în baza unei legi aprobată încă din 2007. Nimeni nu știe de ce au trebuit să treacă aproape 9 ani până să se organizeze primul congres. Ca intenție, această acțiune are drept scop punerea în discuție într-un cadru oficial a problemelor întâmpinate de românii din afara granițelor țării. Congresul Românilor de Pretutindeni se va desfășura în perioada 24 -25 iunie 2016, conform deciziei luate în cadrul ședintei comune a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților și a Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat.

În comunicatul de presă al Departamentului de comunicare a Biroului parlamentar al Deputatului Mircea Lubanovici (Colegiul 3 – Diaspora) se menţionează: „În conformitate cu prevederile Metodologiei privind organizarea alegerii delegaților la Congresul Românilor de Pretutindeni, convocarea Congresului urmează a se realiza de Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, reunite.De asemenea, Birourile permanente urmează să constituie Secretariatul tehnic al Congresului, iar Ministerul Afacerilor Externe, prin DPRRP și misiunile diplomatice ale României, va aduce la  cunoștinta comunităților românești procedura de înscriere a delegaților la Congres.

 În baza Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, în scopul întăririi legăturilor cu românii de pretutindeni, evenimentul se organizează, anual, sub egida Parlamentului României. În cadrul Congresului Românilor de Pretutindeni se alege Consiliul Românilor de Pretutindeni, al cărui caracter este permanent, pentru care Guvernul României asigură un spațiu corespunzător, iar modul de organizare și funcționare a Consiliului se stabilește de către Congresul Românilor de Pretutindeni, cu avizul conform al birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.”

Autor articol: Gelu Irimia

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!