Patru români „salvați” de la sclavie modernă s-au întors să muncească în același loc

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 8 mai 2015

uk_romani sclavi_Wiltshire

După ce au fost „salvați” de poliție de la nomazi din Wiltshire, suspectați că-i exploatau, patru români s-au întors să muncească în locul de unde au fost eliberați, scriu jurnaliștii britanici de la BBC News online.

Potrivit polițiștilor care se ocupă de cazul celor patru bărbați, românii s-au retras din cadrul unor proceduri judiciare și s-au întors la muncă în Semington de bunăvoie. Ei fac parte dintr-un grup de opt bărbați români care au fost eliberați în urma unei operațiuni împotriva muncii forțate.
Jurnaliștii de la BBC mai scriu că alți trei bărbați arestați ca suspecți de trafic cu persoane au fost eliberați pe cauțiune.

„Patru dintre cei opt bărbați români care au fost duși într-un loc, în siguranță, au decis să părăsească procesul weekendul trecut și să se întoarcă la locul din care au fost eliberați”, a declarat un purtător de cuvânt al Poliției din Wiltshire. „Ofițeri (de poliție) i-au vizitat pe bărbați pentru a verifica (respectarea) mecanismelor de protecție și susținere implementate și dacă au nevoie de asistență suplimentară”, a precizat el. Poliția a anunțat că ceilalți patru bărbați români salvați din condiții asimilate sclaviei moderne sunt susținuți în prezent de către Armata Salvării, o asociație de caritate. La rândul ei, compania care îi angajase pe români pentru renovarea Bisericii Trinity din Swindon a explicat polițiștilor că aceștia au decis să locuiască în interiorul șantierului, deși au locuințe închiriate în Londra.

Potrivit Swindon Advertiser, poliția primise informații conform cărora 12 români trăiesc în interiorul bisericii dezafectate, descrisă ca fiind o adevărată „capcană a morții”. Reprezentații firmei contractoare au spus că lucrătorii lor sunt bine plătiți și că patru dintre aceștia au ales să doarmă pe șantierul de la Trinity Hall pentru trei nopți, începând cu 24 aprilie.

Șantierul a fost închis de către poliție și Health and Safety Executive, însă reprezentanții firmei contractoare spun că au fost asigurați că nu vor mai exista investigații suplimentare. Polițiștii spun că muncitorii au refuzat ajutorul comunității, ca victime ale exploatării, ceea ce arată că erau acolo în mod voluntar și nu erau împiedicați să plece de pe șantier.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!