Patru solicitări în faţa UE, dar lui Cameron îi lipseşte agresivitatea

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 16 noiembrie 2015

David Cameron-referendum

Cameron i-a trimis preşedintelui UE, Donald Tusk, mult-aşteptata scrisoare prin care anunţă cele patru obiective ale planului britanic de reformare a Uniunii Europene. Această listă cu dorinţele lui Cameron este „familiară”, dar nu a fost niciodată, anterior, aşezată în scris, comentează FT.

Primul obiectiv este „protejarea pieţei unice pentru Marea Britanie şi alte ţări din afara zonei euro”, o politică ce va necesita o modificare a Tratului Uniunii, dar care este susţinută de către Germania, Franţa şi Italia.

Al doilea constă în „înscrierea competitivităţii în ADN-ul întregii Uniuni Europene” – un concept care dacă abia este controversat la Bruxelles, cel puţin în teorie – prin reducerea, între altele, a poverii totale pe care o poartă afacerile.

O a treia secţiune vizează modificarea tratatului UE în vederea excluderii Marii Britanii de la ideea unei „uniuni tot mai strânse” şi consolidării rolului parlamentelor naţionale în cadrului procesului legislativ european. Nici unul dintre aceste lucruri nu este susceptibil să provoace un refuz categoric, notează FT.

Cameron recunoaşte însă că cea de a patra cerere – restricţionarea accesului muncitorilor migranţi la prestaţii sociale – este cea mai dificilă, în contextul opoziţiei politice a Poloniei şi altor state UE din Europa de Est.

De altfel, Comisia Europeană a precizat, marți, că anumite cereri formulate de Marea Britanie privind reforma blocului comunitar sunt „foarte problematice”, referindu-se la „discriminarea directă între cetățenii UE” implicată de limitarea accesului la ajutoare sociale al imigranților europeni.

Donald Tusk, a confirmat, pe Twitter, primirea scrisorii ce cuprinde lista cererilor britanice de reformare a Uniunii Europene, indicând că „negocierile (…) pot începe acum”. El a mai precizat că va lansa săptămâna viitoare o rundă de „consultări bilaterale” cu celelalte 27 de state comunitare și cu Parlamentul European.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!